Новини

«Нерівні брати». У ЧНУ відбудеться презентація книги Андреаса Каппелера

Появу цієї книжки зумовили анексія Росією українського Криму та розв’язана нею гібридна війна на Сході України.

9 листопада, о 16:00, у «Червоній залі» ЧНУ імені Юрія Федьковича під час другої конференції спільної австрійсько-української комісії істориків «Кінець Габсбурзької монархії: погляд з Відня і периферії (1918-2018)» відбудеться презентація українського видання книжки професора східноєвропейської історії Віденського університету Андреаса Каппелера «Нерівні брати. Українці та росіяни від середньовіччя до сучасності», яку переклав Володимир Кам’янець.

«Нерівні брати» – це осмислення історії стосунків України та Росії. Воно особливо цікаве, оскільки це погляд європейської історичної науки на ці взаємини. Дослідник, відомий такими своїми науковими інтересами, як український націоналізм, націєтворення, міжетнічні стосунки, історія Галичини, спростовує міф, який досі побутує про Росію, як старшого брата.

«Появу цієї книжки зумовили анексія Росією українського Криму та розв’язана нею гібридна війна на Сході України. Основне завдання, яке ставить перед собою автор, насамперед у тому, щоб роз’яснити німецькомовному читачеві, як розвивалися стосунки двох сусідніх та, на перший погляд, доволі близьких народів, протягом багатьох сторіч, і продемонструвати, чи могли існувати, хай навіть теоретично, історичні причини для якогось збройного протистояння між українцями й росіянами. Якщо історія, культура, література росіян ще якось присутні на ментальній мапі пересічного мешканця Західної Європи, то його знання про українців дорівнюють здебільшого нулеві. Ба навіть багато хто досі за інерцією вважає росіян і українців одним народом, у чому доволі значних успіхів досягли колись царська й радянська історіографія та публічна історія й до чого докладає значних зусиль сучасна російська пропаганда», – говорить Володимир Кам’янець.

Андреас Каппелер зазначає, що нормальні добросусідські відносини стануть можливими лише тоді, коли Росія піде з України, коли облишить свою патерналістську позицію й визнає Україну та українців самостійними рівноправними партнерами, тобто коли відмовиться від ролі великого брата.

Книжка «Нерівні брати. Українці та росіяни від середньовіччя до сучасності» вийшла 5 листопада у «Видавництві 21».

 

Коментарі