Новини, Перша шпальта

Нардеп Роман Семенуха про молодіжні кредити, трудову міграцію та президентські вибори

З робочим візитом до  Чернівців завітав народний депутат України від політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ» Роман Семенуха.

Спершу нардеп відвідав Чернівецький національний університет, зустрівся з ректором, поспілкувався зі студентами. Відтак ознайомився з роботою хімічного заводу та підприємства з пошиття одягу «НатаЛюкс», побував у Пенсійному фонді, де спілкувався з його головою Михайлом Романівим щодо законодавчих ініціатив і необхідності впровадження накопичувальної системи пенсійного забезпечення. На завершення Роман Семенуха зустрівся із журналістами та із захопленням поділився приємними враженнями від Чернівців.

Про трудову міграцію

– Трудова міграція в регіоні – одна з найбільших проблем бізнесу. Як можна втримати українських робітників в Україні? Чи є можливість повернути тих, хто вже виїхав?

Це не регіональна проблема, а національна. І з безвізом проблема загострилася. 90 днів перебування в ЄС безумовно підвищує трудову міграцію. Немає простих рецептів на цю проблему. З цим стикалися всі країни Східної Європи, колишнього «Варшавського договору», чи СРСР. І в Україні це сьогодні проблема №1. Навіть не податки, не адміністративно-фіскальний тиск, а кадри, трудова міграція. Що робити? По-перше, без відновлення економіки дива не буде. Тільки в тому разі, якщо ВВП щороку буде зростати на 5-7%, буде відновлюватися українська економіка, створюватимуть робочі місця, тоді частина людей  повернеться. Інші не повернуться, але повернуться їхні кошти, люди будуть відкривати тут власний бізнес.

Проблема №2 – це невідповідність ринку праці до тих кадрів, які випускає система вищої освіти і професійно-технічна освіта. Маємо десятки тисяч економістів, юристів, які в такій кількості не потрібні ринку праці.

Проблема №3  – це абсолютна відсутність перспективи молоді здобути дешеве житло за дешевими кредитами. Без молодіжного кредитування справи не буде.

– Що має зробити влада, аби молодь хотіла будувати своє майбутнє в Україні?

Без відродження економіки, без створення нових робочих місць справи не буде. Я за бізнес переживаю, але в меншій мірі. Бізнес буде змушений за 2-3 роки вирівняти зарплати. Ще проблема в тому, що наша молодь, отримавши диплом магістра, не готова працювати. Тому вкрай необхідною є реформа середньої і вищої освіти.  І ще раз наголошу – без молодіжного кредитування ми не втримаємо молодь.

Про тарифи

– Уряд ухвалив рішення стосовно підвищення тарифів на газ – до чого це призведе?

Влада за 4 роки не зробила, як на мене, декількох базових речей. Перше – це монетизація субсидій. Гроші мають бути спрямовані особисто людині. У такий спосіб ми б досягали двох результатів: заохочення менше споживати і відповідно витрачати на покриття житлово-комунальних послуг. Наступне – влада не має морального права піднімати тарифи, поки не запроваджений принцип оплати за лічильниками. На жаль, не у всіх вони встановлені. І третя проблема, пов’язана з газом, полягає в тому, що Україна потребує близько 31 млрд куб. газу, але видобуває тільки 20-21 млрд м. куб. Різні фахівці говорять, що за декілька років можна відкрити власний видобуток газу до 24-25 млрд  м. куб. Без усіх цих кроків говорити і сприймати сьогоднішнє рішення уряду є неприйнятним.

– Як уникнути підняття тарифів?

Відверта відповідь – ніяк. Від тарифів в Україні збагачуються окремі люди, насамперед Рінат Ахметов. І все це викликає справедливе обурення людей. Ніколи не забуду, як уряд Яценюка, коли підвищував ціни, говорив, що жодна українська родина не буде залишена напризволяще. Але сьогодні уряд погіршує критерії для отримання субсидій. Якщо у Гройсмана є інстинкт самозбереження, критерії для отримання субсидій мають бути переглянуті. Також мають впроваджуватися колосальні програми з енергозбереження та енергоефективності. Насамперед щодо «теплих кредитів». Це має бути профінансовано, і у 2019 році треба впровадити ці програми.

– Які наслідки для населення може спричинити таке підвищення, враховуючи, що кількість субсидіантів 2019 року планують скоротити?

Такі дії спричинять неплатежі. Статистика говорить, що половина домогосподарств є на «голці субсидій» і безумовно, в кращому разі, це може спровокувати неплатежі.

Бюджет 2019

– Чому фракція «Об’єднання «САМОПОМІЧ» не голосувала за проект державного кошторису?

Саме тому, що проект бюджету немає нічого спільного зі зростанням економіки, є сумнівним з точки зору дохідної частини, дуже сумнівними є макроекономічні показники. На фоні того, що хронічно недофінансовується медична освітня субвенція,  СБУ, МВС пропонують +25% фінансування. Має бути баланс.

Чи не єдине правильне рішення Гройсмана – це виділені гроші на будівництво та реконструкцію доріг.

– Чому його називають роздутим і нереалістичним для виконання?

Тому що ми заходимо двічі у виборчий рік. І, безумовно, всім депутататам-мажоритарникам при владі треба дати мільйони, аби вони змогли переобратися. Тому бюджет є нереалістичним. Бюджет – це не просто головний фінансовий документ країни. Це документ, який відображає, за рахунок яких сегментів економіки ми будемо зростати. Що насправді ставиться в пріоритет. Зростання фінансування МВС? Зростання фінансування СБУ?  А де гроші на молодіжне кредитування? І про які реформи в медицині ми можемо говорити? Реформ не буває без грошей, без підняття заробітної плати.

Президентські вибори

– Андрій Садовий оголосив, що балотуватиметься на президентські вибори.  Які цілі перед собою він ставить? До яких дій планує перейти першочергово на місці очільника держави?

Ми в «САМОПОМОЧІ» вважаємо, що люди, які керують державою протягом 20 років, призвели державу до того, що ми втратили частину території, втратили фактично частину суверенітету і стали найбіднішою країною Європи. Я переконаний, що всі колишні і теперішні президенти, двічі прем’єр-міністри, міністри, мають піти у небуття. Я не вірю жодному їхньому слову. У них були десятки років, щоб продемонструвати свою ефективність. Натомість ми бачимо, що люди бідніють, а статки осіб при владі, частина з яких навіть дня у бізнесі не була, продовжують зростати.

Ми переконані, що Україна потребує людину, яка служитиме власній державі. Андрій Садовий дуже якісно вирізняється з-поміж інших, він ніколи не був в органах центральної виконавчої влади, має успіх побудови одного з найуспішніших міст України – Львова. Має команду в регіонах, фракцію у Верховній Раді. Садовий точно розуміє, що робити на посаді президента України. Найближчим часом ми представимо програму.

Перше, що має зробити президент України – це призначення генерального прокурора, голови СБУ. Я переконаний, що сьогодні саме від генпрокурора, від голови СБУ починається справедливість у країні, починається боротьба з корупцією, відновлення правосуддя. А найголовніше завдання – це модернізація країни та запуск економіки. Безумовно, кожен відповідальний кандидат у президенти має дати своє чітке бачення, що робити з Росією. Бо всі ці солодкі обіцянки про мир, я вважаю пропозицією до капітуляції. 

 Ви будете співпрацювати з Демократичним Альянсом. Що очікуєте від цієї співпраці?

Демократичний Альянс у багатьох речах сповідує ті ж самі принципи, що й ми. І найголовніше –  сповідує головний принцип – в їхній партії немає жодного колишнього міністра, депутата ВР. Світоглядно ми є дуже подібними і це говорить про те, що ми не ділимо список до Верховної Ради, не ділимо посади. Це об’єднання  навколо цінностей. І це дуже важливий крок. 

 Партнерська публікація

 

 

Альона Чорна                                                                                                                                                

 

Коментарі