Новини

Музична екскурсія крізь віки. У Чернівцях виступили Олег Скрипка та Хорея Козацька

Під час концерту глядачі слухали звучання старовинних інструментів та пісень січових стрільців.

4 листопада до 100-ї річниці Буковинського віча у муздрамтеатрі імені Ольги Кобилянської відбувся концерт Хореї Козацької та Олега Скрипки. Під старовинні інструменти музиканти виконали пісні Січових Стрільців, Української Галицької Армії, а також композиції часів листопадового зриву та повстання ЗУНР.

На концерті прозвучали композиції на слова Григорія Сковороди, Якова Щоголева, Григорія Грабянки, Романа Купчинського, Василя Стуса та інші.

Майже тригодинний концерт став музичною подорожжю в історію України. Це справжнє поєднання глибинного українського мелосу, музичної археології та сильної енергії. Першим музиканти виконали гімн України на мелодію, яку співали у 1917 році наддніпрянці.

«Треба знати ці щирі пам’ятки, аби розуміти за що боролися наші хлопці, які ідеали вони сповідували. Нам потрібно знати ту велику епоху, яка зродила не лише видатних українських громадських, політичних, військових діячів, які в нелюдських умовах здобували для України дипломатію. У той же час Україна народила великих діячів культури, які за короткий час витворили величну українську культуру. Ця дивовижна епоха рясніє такими прізвищами як Микола Вороний, Микола Леонтович, Яків Степовий, Кирило Стеценко, Осип Маковей, Богдан Лепкий та інші. Це епоха Христі Алчевської, Олександра Олеся, Спиридона Черкасенка. Також багато митців було серед нижніх та середніх прошарків. Нам потрібно це знати, аби бути сильними та міцно стояти на нашій високій культурі», – сказав заслужений артист України, лідер Хореї Козацької Тарас Компаніченко.

Під час концерту глядачі із зачудуванням переживали проникливе звучання старовинних інструментів та пісень, творцями яких були безпосередні учасники подій.

На завершення концерту на сцену вийшов Олег Скрипка. Він взяв свою червону гітару і разом із Хореєю Козацькою модерново виконали композицію «Йде січове військо».

Довідка

Хорея Козацька – музичний колектив стародавньої музики з Києва. Гурт виконує музику Руси-України різних епох – Середньовіччя, ренесансу, бароко, класицизму, романтизму та окремі твори ХХ століття, демонструючи різні пам’ятки української культури. У доробку колективу понад 200 пісень і музичних композицій.

Альона Чорна

Фото Альони Чорної та Євгенії Калюжки

Коментарі