Новини

«The Ukraine». Артем Чапай презентував чернівчанам нову книгу. Фото

Обкладинку для книжки знімали у Чернівцях.


30 жовтня у Літературному целанівському центрі письменник Артем Чапай презентував свою нову книжку «The Ukraine». Цьогоріч книга стала сенсацією Форуму видавців у Львові. Про неї говорили багато не тільки через непорозуміння (лише на перший погляд) з назвою, а й через її наповнення. Подорожуючи Україною, Артем Чапай ставав свідком ситуацій, які потім описав у книзі.

Комусь ці історії можуть здатися абсолютно буденними, комусь – надуманими. Але все це, дійсно, – справжня Ukraine. Автор з легкістю малює картини нашої навколишньої дійсності, хоч інколи абсурдної, але справжньої. Герої живі та переконливі, а всі їхні діалоги є такими, як у житті – це суржик, закарпатський діалект або ж гарна літературна мова. У ситуативних деталях постає наша країна – різноманітна, суперечлива і навіть трохи недолуга – як і назва самої книжки.

Обкладинку для книжки знімали у Чернівцях, на вулиці Українській. Через рік Артем прийшов знову на цю вулицю і побачив, що нічого не змінилося. Автор акцентує увагу на символізмі: побілка жовто-блакитна лущиться, і одна справа – те, що ми прагнемо показати, інша – те, що є зсередини. Книжка є намаганням прийняти країну, якою вона є.

Основним меседжем книжки «The Ukraine» є цитата: «В любові необхідне прийняття. Якщо ми хочемо любити країну, ми повинні, в тому числі, приймати те, що нам у ній не дуже подобається. Ти не можеш змінити всіх, змусити людей на Сході любити те, що любимо тут ми. Поки ти не поговориш із людьми, не зрозумієш із чого беруться конфлікти в суспільстві».

За словами Артема Чапая, «The Ukraine» – такий собі український Dasein, який особливо добре поєднується з досвідом подорожнього. Меседжі деяких текстів автора не завжди ментально, соціально, гендерно, історико-політично зручні, адже, попри те, що читач у книзі побачить багато чого, він тут не побачить стереотипів.

Фото Альони Чорної

 

 

Коментарі