Новини

Страшні гарбузи та розмальовані обличчя. Як відзначають Хеловін у Чернівцях. Фото

Релігієзнавець каже, що це свято не має жодного стосунку до християнства.

У Чернівцях вітрини магазинів та закладів харчування прикрасили вирізаними та розмальованими гарбузами, павутинням, моторошними образами та свічками. Так їхні власники підготувалися до Хеловіна. Також у місті можна зустріти багато молоді із розмальованими обличчями.

Хеловін святкують 31 жовтня, найбільш популярним це свято у Великобританії, США, Канаді, Ірландії. Відомо, що Хеловін, тобто переддень Дня всіх святих, відзначають уночі проти 1 листопада. Мовляв, у цей час зникає межа між світом мертвих та живих. Усе довкола набуває магічної сили, а передбачення збуваються.

В Україні до цього свята суперечливе ставлення. Маркетологи та менеджери мають ще один привід для привернення уваги до своїх закладів. Водночас священики та релігієзнавці зазначають, що українцям не притаманна ця традиція і виступають проти таких святкувань.

Ярослав Якуб’як, релігієзнавець

«Цей день не має жодного стосунку до християнства. Переодягання у костюми нечисті межує зі здоровим глуздом. Такі ігри можуть мати не дуже приємні наслідки. Пам’ятаєте, як російський співак Філіп Кіркоров зіграв у мюзиклі чорта? Пізніше мав багато проблем. Переодягаючись у костюми смерті чи диявола, людина хоче показати, що вона вище цього містичного світу. Усі ці свята, наприклад, День Святого Валентина, Маланка, 8 березня та інші мають давню історію, але вона відрізняється від, того що ми святкуємо.

Американський Хеловін з переодяганням не притаманний Україні. Маємо щось схоже – Маланку. Але християнське свято Меланії немає нічого спільного із нинішньою Переберією. У такий спосіб ми зневажаємо українські традиції. Бо карнавал, який влаштовують переодягнені люди не може називатися Маланкою. Меланія – це свята жінка і в цей день потрібно молитися, дякувати Богу за прожитий рік. Натомість храми порожні, в той час, коли більшість перебуває на карнавалі», – розповів у коментарі «Шпальті» релігієзнавець Ярослав Якуб’як

Фото Альони Чорної

 

 

 

Коментарі