Інтерв'ю, Новини, Перша шпальта

«Людина або хоче і може працювати, або ні». Василь Продан про кадрові зміни у міській раді та курс Чернівців

Виконувач обов’язків очільника міста про те, хто не влаштовує його на керівних посадах в органах місцевого самоврядування, та про те, як працює міська рада після відсторонення Олексія Каспрука.

Упродовж останніх кількох тижнів у міській раді розпочалися кадрові зміни. Департамент ЖКГ отримав нового керівника – політичного соратника секретаря міськради Володимира Бешлея. Звільнили з посади начальника «Чернівціводоканалу», відбулися кадрові зміни у ЖРЕПах, відсторонили від роботи головну архітекторку міста, чекають звільнення ще декілька керівників управлінь, департаментів та комунальних підприємств.

В інтерв’ю «Шпальті» Василь Продан розповів, як працює міська рада після відсторонення з посади мера Олексія Каспрука, на що взяв курс та що встиг зробити за три місяці виконувач обов’язків керівника міста, а також про те, які працівники у пріоритеті в органах місцевого самоврядування.

Упродовж тижня на керівних посадах у міській раді відбулося декілька звільнень, одне відсторонення від роботи. Чекають на звільнення з посад начальник управління освіти та інші чиновники. Позбулися нефахових спеціалістів?

Якщо люди звільняються, чи я пропоную їм звільнитися, це означає, що їхня робота не влаштовує мене та багатьох чернівчан. Наприклад, щодо начальника «Чернівціводоканалу»: практика, коли потрібно виділяти мільйони гривень на збиткове підприємство триває, і є чітке порушення, недбалість, коли керівник не зміг скласти інвестиційну програму і подати на затвердження її в НКРЕКП. Через це місто втратило близько 20 мільйонів гривень.

Щодо головної архітекторки: її робота завжди супроводжується скандалами. Є факти, де є безпосередня відповідальність саме головного архітектора. Наталія Хілько раніше заявляла на сесії міськради про те, що місто має три генеральні плани. Якщо відбувається втручання у генплан і змінюється зонінг чи цільове призначення, і це робиться під певних забудовників, коли в промисловій зоні з’являються плями, де цільове призначення – під багатоквартирну забудову, я чітко розумію, що без головного архітектора це не відбулося. За цим фактом відкрита кримінальна справа. Але,  на жаль, правоохоронна система десь слабка, вона не може і не хоче приймати рішень, де може бути задіяна політика.

Також наразі не можливо довести до кінця справи проти тих людей, які при владі. Справи відкривають, але вони будуть тривати роками. До тих пір, поки буде при владі група «Народного фронту», запевняю, жодне кримінальне провадження, відкрите проти цих людей, не буде доведено до логічного завершення.

Нікого не можливо змусити працювати, людина або хоче і може працювати, або ні, це не залежить ні від зарплати, ані від фаховості, наскільки має внутрішню мотивацію, якщо має, настільки вона й робить. Жодні догани, зарплати не допоможуть. Мого життєвого і керівного досвіду вистачає, аби я чітко визначив, чи може людина виконувати певну роботу.

Ви неодноразово говорили, що  звільнення керівника управління освіти Сергія Мартинюка неминуче…

А Ви бачили його на робочому місці? Я неодноразово бачив, як поводяться чиновники, коли міського голову відправляють у відставку. Ці керівники знали про можливий сценарій відсторонення мера, за день до того написали заяви на довготривалі відпустки. Так було і 2011 року. Найближча команда мера написала 25 липня заяви на довготривалі відпустки.

Кадрові зміни ще триватимуть?

Так. Усім чиновникам, до яких я маю претензії, кажу про це безпосередньо. Думаю, неправильно, якщо вони про це дізнаються через ЗМІ. Я розумію, що їхні можливості не відповідають вимогам, вони не можуть виконати завдання, які стоять перед ними. На керівних посадах мають бути люди, які вміють, можуть і хочуть працювати.

Є фахівці, які зможуть замінити цих людей на управлінських посадах у міській раді?

Звичайно, у Чернівцях є багато фахівців, їх не треба шукати у Запоріжжі, Рівному чи Києві, а тим більше не запрошувати на роботу через Фейсбук. Я з 2011 року у місцевому самоврядуванні і знаю багатьох людей, які можуть очолити певні посади і робити це набагато краще, ніж є сьогодні.

На посаду головного архітектора уже теж маєте кандидата?

Наразі у мене немає конкретної кандидатури. Думаю, є необхідність взяти людину зі Львова, або ж з-за кордону: Польщі, Угорщини. У нас європейське місто, відповідно архітектор повинен бути із баченням європейського розвитку. Загалом великі проблеми із департаментом містобудівного комплексу, там значні затримки із роботою. Департамент потребує керівника, зміни там назріли і вони будуть найближчим часом.

Будете надалі призначати політичних союзників чи орієнтуватися на фаховість?

Щодо депутата від «Рідного міста» Володимира Бешлея, то це фахова, досвідчена людина, яка працює у місцевому самоврядуванні уже багато років і результат його роботи видно наочно. Щодо інших призначень, перш за все це будуть фахові люди, але і водночас енергійні та налаштовані на роботу 24 години на добу. Не хочу чути від жодного керівника фразу «я не можу, друга година ночі» тощо. Якщо ти приходиш у місцеве самоврядування і хочеш фактично служити громаді і отримувати за це немаленьку зарплату (керівники департаментів отримують не менше 25 тисяч гривень), то чиновник має працювати удень і вночі. Якщо хтось хоче лише з 9:00 до 18:00, то мене така ситуація точно не влаштовує.

Чи діють угоди, співпраця із міжнародними організаціями, які міська рада уклала раніше, зокрема із німецьким банком KfW?

Так, продовжуємо співпрацю. Але усе, що стосується угоди та кредиту на модернізацію та заміну мереж водоканалу від німецького банку розвитку KFW, то тут є багато речей, щодо яких попередній керівник водоканалу видавав бажане за дійсне. Наразі жодної труби за кредитні кошти не було зроблено. Якщо усередині 2019 року почнемо хоч щось робити, це буде добре. Наразі роботи на стадії завершення проектних робіт, можливо, у квітні проведуть перші тендери.

Міська рада планує повернути «соціальний проїзний»?

Питання соціального проїзного актуальне. Вважаю, що навантаження на перевізників невелике, адже чи їде 10, чи 13 пасажирів у автобусі – різниця невелика. Водій не крутить більше кермо і не витратить більше пального. Для соціально незахищених громадян важливо, щоб влада про них подбала.

Це не позначиться на вартості проїзду у громадському транспорті?

Перевізники скаржаться, що вартість пального зросла на 20%, а також, що у Львові та Києві ціна за проїзд зросла до 7-8 гривень. Наразі тривають із ними перемовини. Згідно із законом, тариф має бути економічно обґрунтований. Зрозуміло, що економічно обґрунтований тариф вищий, аніж п’ять гривень. Будемо стримувати та відтягувати підвищення тарифу наскільки це максимально можливо.

Приступивши до виконання обов’язків секретаря міськради, Ви говорили про необхідність закупівлі ста тролейбусів. Що сьогодні маємо? Цей соціальний та екологічний вид транспорту у місті стає непопулярним, а «Чернівецьке тролейбусне управління» занепадає…

У нас передбачено 30 мільйонів гривень на ці цілі, поставлено завдання керівнику ЧТУ, працює комісія щодо закупівлі тролейбусів. Плануємо придбати 25-30 вживаних тролейбусів із Європи. Наразі на лінію виїжджає приблизно 60 машин, якби місто могло запустити на маршрут 100-110 тролейбусів, можна було б відмовитися від багатьох автобусних маршрутів. Але наразі це нереально.

Тобто нові тролейбуси міська рада закуповувати не планує?

У нас є чотири нові тролейбуси, яким трохи більше, аніж півроку. Я думаю, зиму у Чернівцях вони не переживуть. Це пов’язано із бруківкою, особливостями місцевості. Вважаю хибним рішення закуповувати наразі для Чернівців нові тролейбуси та запускати їх на маршрути №3, 5, 11. Вони просто не можуть піднятися біля танку на вулиці Гагаріна, тоді як старі «Шкоди» легко це роблять. Це нові білоруські машини, зібрані у Дніпрі. Вартість одного такого тролейбуса – 7,5 мільйонів гривень. За витрачені кошти ми могли б придбати 30 «Шкод» замість чотирьох нових.

Щодо керівника тролейбусного управління, Ваш кандидат Юрій Бурега очолить його?

Я бачив на цій посаді Юрія Бурегу, але всім уже відома ситуація: ми відправили у Міністерство транспорту та інфраструктури пакет документів щодо кандидата на посаду керівника ЧТУ. На співбесіді Бурезі навіть пропонували залишитись у міністерстві. А вже через три тижні прийшла відмова, причина – невідповідність освіти. Навіщо було викликати людину на співбесіду, якщо попередньо вивчили пакет документів? Але це зрозуміла ситуація, бо міністерства роздавалися за партійним принципом. Тому допоки відомство очолює представник «Народного фронту», у жодного кандидата немає шансу отримати погодження звідти.

Яку посаду можете запропонувати Юрію Бурезі?

Юрій Іванович – фахівець високого рівня, він десять років працював головою Садгірської райради, ми знайдемо застосування його знанням, він потрібний місту.

До речі, раніше депутат Богдан Ковалюк запевняв, що готовий очолити ЧТУ…

Думаю, він може принести більше користі місту на іншій посаді. Наприклад, на посаді заступника міського голови, керівника управління, департаменту тощо.

Як Ви вважаєте, міська рада працює злагоджено і життєдіяльність міста забезпечена на високому рівні?

Так, у нас ніхто нікого не відправляє в ізоляцію, незважаючи на партійне призначення, усі можуть себе реалізувати. Наприклад, щодо кадрових рішень, хочу, щоб міське управління освіти очолив депутат від БПП Сергій Греков. Але допоки нинішній керівник перебував на лікарняному, некоректно було проводити з ним розмову.

Що вдалося зробити для Чернівців за три місяці на посаді керівника міста?

Найбільша проблема міста – дороги, це проблема і для містян, і для туристів. І ті темпи освоєння коштів, які наразі є, мене задовольняють, вважаю, що  за короткий термін ми зробили багато. Ще одне – атмосфера у сесійній залі мене теж влаштовує, коли немає ворожнечі, ніхто нікого не ображає, не воює. Справді, діє принцип «спільними зусиллями». Це важливо для розвитку міста.

Якщо суд поновить на посаді відстороненого мера Олексія Каспрука, Ви залишитеся на посаді секретаря?

Наразі я виконую повноваження ще й міського голови, окрім функції секретаря міськради. Якщо суд поверне Олексія Каспрука, прекрасно, але куди йому повертатися? Які у нього досягнення, з ким він працював? Екс-мер звинувачував у всіх негараздах депутатів. Складається враження, що чернівчани обрали поганих людей. Але у Каспрука із депутатами минулої каденції теж був конфлікт – з бійками, нищенням мікрофонів тощо.

Тож, у відстороненого мера немає назад дороги у політику?

Я не знаю, просто цікаво, куди він повернеться і навіщо? Він досі, як і раніше, розповідає на прес-конференціях, що усі погані. Коли Олексій Каспрук був у опозиції, а представник «Рідного міста» очолював місто, Чернівці були першими у рейтингу комфортності. Після приходу Каспрука до влади, Чернівці опустилися до останньої сходинки цього рейтингу. Думаю, за конфігурації, коли представник «Рідного міста» при владі, а Каспрук в опозиції, міська рада працює ефективніше.

Маєте стратегію розвитку Чернівців?

Чернівці мають бути комфортними перш за все для людей, які тут проживають. Їм має бути зручно тут навчатися, жити, відпочивати тощо. Зверніть увагу на керівників міст, де навчаються їхні діти? Якщо за кордоном, подумайте, для кого цей керівник живе та працює і чи будує країну для життя. Нам тут жити і нашим дітям.

Щодо політичних уподобань, як вважаєте, у Чернівцях можлива поява третьої політичної сили, яка може бути ефективнішою, аніж два наявні клани, про які говорять чернівчани?

Назвіть, хто представники цих кланів? Хочете, щоб я сказав? Гаразд, з одного боку це прем’єр-міністр, міністр інфраструктури, 80 депутатів Верховної Ради, міністр внутрішніх справ, юстиції, а з іншого боку – я і десяток депутатів «Рідного міста», це увесь клан, хто ще, скажіть? На цьому клан закінчується. Мабуть, комусь зручно говорити про два клани. Якщо ці маленькі люди не об’єднаються, то їх це угрупування («Народний фронт», Яценюк, Бурбак, Федорук, Каспрук, тобто люди, які у комуністичні часи, а також їхні батьки, були в одній комуністичній групі) витіснить. Це клан з радянських часів. Наразі усі, хто протистоїть цьому клану, гуртуються довкола «Рідного міста». Скажу відверто, якщо не стане «Народного фронту» ніхто не згадає про «Рідне місто» і усі політичні партії будуть фактично однакової ваги.

Ольга Максимюк

Фото Євгенії Калюжки

 

Коментарі