Колонки

Чому кінець ери Продана-Бурбака у чернівецькій політиці уже близько

Наразі два ворогуючі клани є негласними союзниками в боротьбі проти будь-якої альтернативи.

Політолог Михайло Шморгун пише про те, чому чернівчани вже понад десять років обирають тільки між двома кланами та коли ця ситуація зміниться.

Чернівці – місто з непропорційно великою кількістю амбітних політиків, які прожили вже не одне «життя» в місцевій і загальноукраїнській політиці. Реально наявна в місті система прийняття рішень фактично відкинула плюралізм. Вона повернулась до класичної для деяких розвинутих країн системи з домінацією двох ключових сил, які займають весь дискурс і почергово змінюють одна одну в процесі прийняття ключових рішень.

Ці сили, як пилосмок, всмоктали в себе всі інші тутешні політичні і громадські еліти та або підпорядкували їх своїй волі, або використовують їх «утемну», або повністю їх маргіналізували. Продан і Бурбак є негласними союзниками в боротьбі проти будь-якої альтернативи, проти будь-якої іншої сили,що буде здатна поставити під сумнів сам факт доцільності існування дихотомії безроздільного панування в Чернівцях цих двох місцевих фінансово-політичних груп.

Хоча саме в цьому питанні і криються відповіді на найбільш важливі виклики в Чернівцях. А й справді. Чому вибір має бути лиш між двома кланами, які почергово уже понад десять років грають це місто? Між двома політичними драгдилерами? Чому, власне, маємо вибирати між драматичними і трагічними історіями корупції одних і інших? Урешті-решт, я (як сторожинчанин) хочу, щоб Чернівці грабували не лише ці дві групи багатих власників.

Такий універсальний підхід до вирішення всіх ключових проблем Чернівців не артикулюється в дискурсі, бо канали комунікації, що належать або наближені до Бурбака і Продана, не пропускають навіть натяку на таку постановку порядку денного. В наявному стані речей завжди можна звинуватити опонента. Старого доброго ворога. А система? А система нехай залишається такою, як є!

Чим далі загострюватиметься криза в протистоянні двох кланів, тим більше ресурсів їм доведеться витрачати, щоб стримувати безальтернативність бікланової пануючої системи. Я стверджую, що дуже скоро думка про життєву необхідність змінювати обидва ці клани буде універсальною відповіддю на всі проблемні питання, які точно виникнуть в процесі інституційних криз, які точно очікують Чернівці. Чому у вас нема води? Бо довірили місто Бурбакам-Проданам! Чому нема доріг ? Та сама відповідь. Чому не можеш вчасно дістатись з Гравітону в Центр ? Та сама відповідь. І так далі.

Система, побудована Проданом і Бурбаком, є продуктом їхньої війни, вона налаштована на постійну війну, навіть якщо суперник розбитий. На вас часу у них в цій системі координат нема. У часи перманентної містечкової політичної війни фронтовиків-рідномістян немає жодної, навіть теоретичної, надії на розвиток Чернівців. Одна й інша сторони окремо є нормальними людьми, але в момент протистояння є тим ключовим гальмом, яке не дає швидко розвиватись місту. Не вони як люди, як місцеві політики, а ситуація перманентної війни, яка не може завершитися, зводить нанівець всі ваші прагнення до нормального прогнозованого життя. Тому я стверджую, що розвиток цього міста буде можливим тільки тоді, коли обидва клани будуть електорально знищені.

Зараз місцевих чернівецьких еліт, які змогли б саме так «дєрзко» поставити питання перед чернівчанами, немає. Але ситуація може швидко змінитися. Ключовим моментом може стати поновлення на посаді Олексія Каспрука за рішенням суду. Тоді станеться колапс управління містом. Василь Сафронович буде фактичним керівником міста, а з номінальним статусом мера без повноважень Каспрук не погодиться. Буде, як кажуть на Буковині, баджогура. Декілька місяців після його поновлення на посаді триватиме клінч, і наблизиться момент фіаско обох кланів. Протягом короткого періоду часу легітимність обидвох команд буде одночасно піддаватися переосмисленню. Саме в цей момент найбільш вразливим буде не окремий клан, а вся двокланова система, яка понад 10 років є панівною системою в Чернівцях.

І цей момент наближається. І саме в цей момент є шанс обнулити систему, яка досягне інституційного дна. Та фактично побудувати нову систему координат для Чернівців – багатоваріантну, де буде багато інших політичних і громадських команд. Але уже без груп Продана і Бурбака…

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думки, висловленої у матеріалі.

 

Коментарі