Перша шпальта, Репортаж

Як буковинець відкрив найбільший в Україні інтернет-магазин із продажу рослин «Florium.ua»

У 2009 році Петро Тоненчук запустив власний інтернет-магазин із продажу рослин. Тоді за півтора місяця було по 30 відправок, а зараз у день він відправляє 500-700 замовлень.

«Шпальта» приїхала у смт. Глибоку на екскурсію до Петра Тоненчука, щоб дізнатися, за яким принципом працює система Pick to light та як функціонує інтернет-магазин «Florium.ua» до етапу отримання замовлення.

Після закінчення школи Петро Тоненчук із смт. Глибоки поїхав навчатися у Голландію. Залишитися там йому не вдалося, оскільки не отримав документів, які б дозволяли працювати в країні. А коли повернуся на батьківщину, то вирішив створити щось особливе.

«Це однозначно мало бути щось цікаве та креативне. Спочатку ідея полягала в тому, щоб створити бізнес для батьків. На той час вони перебували в Італії на заробітках. Обдумавши все, ми взялися щось вирощувати, адже вже почали будувати теплиці, тому й вирішили займатися цибульковими рослинами», – розповідає Петро Тоненчук.

У 2009 році Петро запустив інтернет-магазин, його цільовою аудиторією були жінки віком 35-50 років. Тоді батько Петра зауважив: «Жодна бабка не купить тюльпани в інтернеті». Тож почали продавали товар гуртом. Уже через рік сказав закрити гуртовий продаж та спрямувати всі сили на просування інтернет-магазину та продаж в роздріб.

«Першого року, коли ми запустилися, у нас було 700 замовлень, для мене вони досі як страшний сон. Півтора місяця відправки по 30-40 замовлень, ручне заповнення бланків для «Укрпошти». Було дуже складно».

33-річний Петро Тоненчук тепер відправляє в день по 500-700 замовлень та запевняє, що хоче збільшити до 3000.

Заїжджаємо на територію, де вирощують багаторічні рослини та кущі, і відправляють замовлення. Спочатку йдемо в оранжереї, де окрім вирощування, відбувається й збір товару для відправлення.

«Гуртом ми пропонуємо тюльпани для тих, хто вирощує ці квіти до 8 березня, або для ландшафтних дизайнерів. Однак це не наша головна торгівля, гуртовий продаж у нас для об’ємів. Адже це дає можливість закупити товар в Голландії за кращими цінами», – зазначає Петро.

90% продукції, яку вирощують на території, закуповують за кордоном – у Голландії, Англії та Китаї.

– Чому не замовляєте в Україні?

 – Бо продукція, така як тюльпан, потребує достатньої підготовки, а голландці займаються цим сотні років, і у них доволі великий асортимент, який постійно оновлюється.

Щороку тут з’являється до 40 % нового асортименту.

Чуємо сигнал вантажного автомобіля. Петро Тоненчук каже, що це до них завітала «Нова пошта», яка вантажитиме товар для відправлення.

«Вирощувати власні мрії»

 «Ми готуємо для кожної людини окремі посилки з усіма маркуваннями. Цьогоріч у нас з’явилася нова коробка – дуже інформативна та цікава. Після отримання замовлення її не потрібно викидати, адже вона може стати улюбленим місцем для кота. 

Наша ціль – донести до людей, що цей продукт потрібно висаджувати разом із дітьми і для покращення добробуту в сім’ї. Ми навіть створили відео, яке переглядаємо дуже багато разів. Слоган нашої компанії – вирощуйте власні мрії, це все взаємопов’язане із нашою продукцією».

 

Окрім цього, Петро розповідає, що наразі вони мають декілька видів продукції: насіння, яке закуповують в Україні, та цибулькові багаторічники, які завозять з-за кордону.

«Багаторічники та саджанці ми самі закуповуємо в розсаді у Голландії. Там ми відкрили офіс, який займається закупівлею рослин у місцевих виробників, що дуже зручно за часом і логістикою. Під час імпорту на кожну нову компанію-продавця потрібно оформляти сертифікати для ввезення, а голландські фермери не дуже охоче продають рослини за кордон. Ми акумулюємо замовлення від різних виробників на складі наших партнерів у Голландії, і вже потім єдиною партією імпортуємо в Україну. Наші конкуренти, які купують з України, можуть за сезон замовити максимум у 2-3 компаній, ми ж за рік привозимо продукцію 25 виробників».

Навесні тут висаджують продукцію, потім півроку вирощують, а вже за шість місяців все готове до відправлення.

«Ми вибрали продукцію, яка не потребує висококваліфікованих агрономів, все що нам необхідно – взяти найкращий торф, горщик, добриво і хороший полив».

Петро Тоненчук показує нам доволі цікаву програму на телефоні, за допомогою якої він вмикає полив рослин у парниках.

«Тут у нас декілька секторів, кожен із яких можна поливати у залежності від кількості води, що потрібна рослині. А в ґрунті є датчики вологості, тому перелив рослин неможливий».

У теплиці вирощують 300-400 видів рослин, їх не продають гуртом, адже кожного виду є 50-100 штук.

Далі йдемо до теплиці, де комплектують замовлення. Загалом на території в півтора гектара є три різні сектори збирання: перший сектор розміщений на другому поверсі складу, де збирають насіння;  другий сектор це Pick to light, а третій – на вулиці.

«На вулиці все достатньо просто –  продукцію складають у ящик і завозять в склад. Кожна рослина у нас позначена штрих-кодом, це єдиний спосіб ідентифікувати продукт. Я сам не знаю, як називається кожен продукт, а їх три тисячі. На сайті для покупців у нас рослини підписані, а от для нас всі рослини прописані кодово».

На бетонних плитах розміщені цифри. Тут перший, другий ряд та ліва і права сторона, так все розміщено, аби той, хто збирає, швидше міг орієнтуватися.

Проходимо разом із Петром до пункту підготовки замовлень. Зазвичай, взимку рослин на складі немає. Помічаємо кущі троянд, які, напевно, будуть відправляти. Система упакування троянд доволі цікава. Квітку обмотують плівкою, а всередині неї ґрунт.

«Далі у нас морозильна камера».

Петро показує на телефоні температуру у морозильній камері.

«17 градусів. Тут спеціально вбудована вентиляція для зберігання рослин, також ми зберігаємо в камерах розфасований продукт і той, що  потребує розфасовки. Усі ці рослини фасуються в пакетик з перфорацією, штрих-кодом, датою та артикулом».

Упродовж року із цього складу вроздріб відправляють до трьох мільйонів тюльпанів. Розсилають тільки по Україні, адже продукція сертифікована.

 «Продукт та логістика»

В Україні інтернет-магазин «Florium.ua» має найбільший асортимент тюльпанів – 300 видів, а взагалі цибулькових тут десь до тисячі рослин.

«У кожному іншому інтернет-магазині, десь до 150. Це однозначно дає нам можливість бути лідерами».

Для швидкого фасування продукції тут закупили пакувальну машину. Їй 20 років, але вона виконує цілий комплекс робіт.

«Процес загалом такий: ми засипаємо в машину, наприклад, 5 тисяч тюльпанів, далі вони проходять стадію протряхування. На цій стадії відстежується якість продукту. Потім – підрахування. Якщо нам потрібно двадцять штук цибульки, то машина автоматично відраховує задану кількість, після чого продукт розподіляється в лоток для фасування. Також до продукції ми додаємо торф. Потім продукт запаковується».

Після фасування кожен продукт вносять до системи і вираховують його кількість. Тут, на складі, все розміщено так, щоб кожен ящик фіксувався своїм місцем. Наприклад, вводиш номер продукту – і одразу знаходиш його.

Також нам продемонстрували, як функціонує система Pick to light (це система безпаперового відбору замовлень, яка призначена для підвищення ефективності системи управління складом).

«Система працює за таким принципом: спочатку сканують замовлення, потім зазначають ім’я людини, яка збирає товар. Далі система Pick to light автоматично показує, де розташований продукт, потрібний для замовлення».

Нам показують, як це відбувається на практиці. Працівниця сканує товар. Далі заходить та збирає товар. Відбирає тільки ту продукцію, де загорілися червоним кольором кнопки.

«Хочу зазначити, що під кнопкою, яка засвітилася, вказано, яку кількість необхідно зібрати. Після того, як взяли продукт, необхідно натиснути на кнопку. Це свого роду підтвердження».

Наразі на складі у нас 960 таких комірок.

Далі ми піднімаємося сходинками на другий поверх, де зберігають насіння. У приміщенні 18 градусів тепла. Тут дві тисячі різного насіння.

«В Україні спочатку всі починали із насіння, ми ж навпаки – продаємо багато цибулькових, а от насіння трішки менше».

Тут немає системи Pick to light, проте працівники розробили схожу програму.

«Це все моє захоплення. Адже спочатку я займався маркетингом, але після смерті батька я зайнявся роботою, яку необхідно було виконувати тут, на місці», – зазначає Петро.

Після збирання замовлення, продукт необхідно упакувати та відправити.

«Під час упакування, ми беремо нашу коробку, вона у нас не така, як у всіх, трішки нестандартна. Із накладанням та закривається спеціальним пістолетом. Швидкість закривання дуже велика, і плюс коробка стає щільнішою».

У коробці залишається багато вільного місця, і щоб продукція не пошкодилась, тут застосовують використаний картон.

«У нас є спеціальна машинка, яка подрібнює картон. Тоді товар не ковзає у посилці, а безпечно доїжджає до клієнта». 

Також під час відправки замовлення на «Нову пошту» оператори вже мають готову фактуру, тобто дані продукту та згенерований бланк товарно-транспортної накладної.

«Перед завантаженням в машину, кожну посилку сканують. Це роблять для того, щоб зафіксувати відправку.  Після цього, ми обов’язково повідомляємо клієнту, що товар надісланий».

Загалом процес збирання займає до трьох днів. Коли упродовж цих днів приходить відмова, то оператор ставить відмову від отримання в системі. Якщо під час перескановування лунає сигнал – це свідчить про те, що замовлення не повинне їхати.

Після всього покупці отримують готовий продукт на пошті.

 

Ярослава Дерев’янко

Фото Євгенії Калюжки

Коментарі