Колонки, Новини, Перша шпальта

«Резиденція молоді». Що таке Молодіжний центр і для чого він потрібен Чернівцям

У нашому місті є потужні молодіжні організації, які працюють, але не мають приміщення, де можна було б зібратися у будь-який час.

Проект-дизайн інтер’єру молодіжного центру на вулиці Головній 41 Виконали студенти 331 групи Дмитрюк О, Кушнерик Д

Сьогодні в Україні вже діє кількасот молодіжних центрів і просторів різної форми власності. Такі молодіжні хаби, платформи та коворкінги успішно працюють у більшості обласних центрів України, а також активно розвиваються в маленьких містах і селах України. Відділ у справах сім’ї та молоді Чернівецької міської ради вже не перший рік працює над створенням молодіжного центру в нашому місті. Адже у наш час молоді варто надавати більше простору для розвитку, можливості користуватися безкоштовно своєрідним майданчиком для «старт- апу». Світлана Олексійчук та Світлана Скригунець пишуть про те, що дасть Чернівцям створення молодіжного центру та чому варто голосувати за цей проект на Бюджеті участі.

Чернівці всі знають як студентське місто. Тут проживає  89048 молодих людей віком від 14 до 35 років, що складає майже третину населення міста. Проте, у Чернівцях досі немає жодного молодіжного центру.

Маючи можливість побувати на молодіжних форумах, семінарах у тих обласних центрах, де молодіжні центри вже успішно функціонують, я помітила, що контраст з нашим містом разючий. У Чернівцях навчаються та працюють багато талановитих молодих людей, але чомусь більшість інертна – мало тих, хто охоче організовує щось корисне для себе і для міста. Творити якісно нову молодіжну політику міста важко в таких умовах. Звісно ж, є  потужні молодіжні організації, які працюють, а є організації, які б може хотіли щось зробити, роблять певні спроби, але не мають приміщення, де можна було б зібратися в будь-який час.

У студентські роки ми шукали місця, де б провести репетиції КВК, зібратися для гри в Мафію, брейн-рингу. Роки пройшли, а проблема з приміщенням залишилася. Ці та схожі питання може вирішити поява вільного молодіжного простору – молодіжного центру Чернівців – «Резиденція молоді».

Проект-дизайн інтер’єру молодіжного центру на вулиці Головній 41 Виконали студенти 331 групи Дмитрюк О, Кушнерик Д

Що таке Молодіжний центр і для чого він потрібен нашому місту?

Молодіжний центр – простір європейського зразка, своєрідний осередок практичної роботи з молоддю. Установа, що сприяє розвитку молодих людей, громадянській освіті, популяризації здорового способу життя, волонтерства, молодіжному підприємництву, підвищенню рівня мобільності молоді.

Сьогодні в Україні вже діє кількасот молодіжних центрів і просторів різної форми власності, у тому числі утворених на базі закладів освіти, культури, спорту. Такі молодіжні хаби, платформи та коворкінги успішно працюють у більшості обласних центрів України, а також активно розвиваються в маленьких містах і селах України. І однозначним лідером у цьому питанні є Донецька область, де діє 85 сучасних молодіжних центрів.

Відділ у справах сім’ї та молоді Чернівецької міської ради вже не перший рік працює над створенням молодіжного центру в нашому місті. Було зроблено чимало, але попереду ще більше роботи.

Трохи хронології:

– 2017 рік – пошуки відповідного приміщення (за стандартами молодіжних центрів, воно має бути в центрі міста). Ми підготували клопотання до Чернівецького міського голови щодо виділення приміщення.

– Березень 2018 року – рішенням виконавчого комітету «Про передачу основних засобів» від 27.03.2018 № 165/7  відділу у справах сім’ї та молоді передали на баланс приміщення за адресою: вул Головна, 41 для розміщення в ньому Молодіжного центру.  

– квітень 2018 року – відділ звернувся з проханням включити ремонтні роботи до цільової Програми з будівництва об’єктів  житла і соціальної сфери в місті Чернівцях на 2017-2020 роки «Сучасне місто». Адже наявне приміщення потребує капітального ремонту та встановлення каналізаційної системи, ремонту фасаду.

– травень 2018 року – розробили проект на Бюджет участі Чернівців щодо облаштування молодіжного центру Чернівців «Резиденція молоді».

– травень – червень  2018 року – відділ підготував клопотання на ДВНЗ «Чернівецький політехнічний коледж» розробити проект візуалізації інтер’єру приміщення та надати можливі варіанти відділу.

Проект-дизайн інтер’єру молодіжного центру на вулиці Головній 41 Виконали студенти 331 групи Дмитрюк О, Кушнерик Д

– липень 2018 року – студенти коледжу запропонували близько 10 версій ремонту та облаштування приміщення, які презентували на прес-конференції 16.07.2018 року.

– липень 2018 – департамент містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради підготував проект рішення сесії на 26.07.2018 «Про внесення змін до цільової Програми з будівництва об’єктів житла і соціальної сфери у Чернівцях на 2017-2020 роки  «Сучасне місто», затвердженої рішенням міської ради VIІ скликання 13.03.2017 р. №626», де заплановано доповнення пунктом «Капітальний ремонт будівлі на  вул. Головній, 41 для створення Молодіжного центру», передбачивши потребу в коштах на 2019 рік в сумі 200 000 грн. (двісті тисяч грн.). Цих коштів дуже мало, але треба з чогось починати.

– серпень 2018 року – внесли згадані доповнення.

– серпень-вересень 2018 року – відділ розробив проект рішення «Про утворення комунальної установи «Молодіжний центр Чернівців «Резиденція молоді» та затверджено положення про неї» на жовтневу сесію Чернівецької міської ради.

– жовтень 2018 року розпочалося голосування за проекти. Проект «Молодіжний центр Чернівців «Резиденція молоді» під номером 77, це малий проект. Бюджет до 300 тис. грн., який розрахований на потужне облаштування вільного простору для молоді.

Проект-дизайн інтер’єру молодіжного центру на вулиці Головній 41 Виконали студенти 331 групи Дмитрюк О, Кушнерик Д

На базі Чернівецького молодіжного центру буде можливість проводити масштабну інформаційну кампанію щодо можливостей та перспектив у напрямку профорієнтації, різнопланових правових аспектів, пошуку роботи, згуртовувати молодіжні спільноти, проводити тренінгові заходи та ворк-шопи; працювати із молодими людьми з інвалідністю, впроваджувати інклюзію, толерантність до особливих людей.

У наш час варто надавати молоді більше простору для розвитку, можливості користуватися безкоштовно своєрідним майданчиком для «старт- апу».

Діяльність спрямовується на профілактику таких негативних явищ, як наркоманія, зловживання алкоголем, бандитизм, вбереже від впливу маргінальних груп з негативним забарвленням.

Після облаштування центру, як креативного простору, для  учнівської та студентської молоді міста, відкриються нові можливості для самоідентифікації, творчості, профорієнтації. Діяльність центру спрямована на здоровий спосіб життя, формування чіткої життєвої позиції. Плануємо проводити різноманітні навчання, використовувати інструментарій неформального підходу: «живі бібліотеки», де лекторами будуть реальні чернівецькі успішні бізнесмени, представники творчої, літературної еліти; будемо проводити тренінги, відео лекторії – перегляд мотиваційних, наукових фільмів.

Молодь сама вирішуватиме, які заходи в рамках реалізації місцевої молодіжної політики їй потрібні. Центр здійснюватиме адвокацію ідей та менторство перед виконавчою владою міста. Плануємо залучити волонтерів-носіїв мови для вивчення чи удосконалення іноземної мови. Підсумовуючи, наголошуємо, що належне облаштування центру дасть можливість молоді мати свій простір для проведення активного та корисного дозвілля, навчання, обміну досвідом, профорієнтації.  

Молодіжні центри України

В Україні вже діє мережа молодіжних центрів різного масштабу й спрямування:

Молодіжний центр Волині

Діє з 2014 року, 5 штатних одиниць. У центрі можна користуватися комп’ютерами, принтерами, плазмовою панеллю для презентацій. Також тут є приміщення й техніка для кінопереглядів, а також все необхідне для проведення лекцій.

Молодіжний центр Тернополя

Вільний майданчик для підтримки культурних та соціальних ініціатив. Тут можна проводити події та презентації, навчатися, втілювати проекти. Головні теми проектів: працевлаштування, громадянська освіта, мистецтво, неформальне навчання.

Сумський міський центр дозвілля молоді

На сторінці в Facebook центр розміщує посилання щодо можливостей стажування, працевлаштування й корисного проведення вільного часу.

Львівський обласний Молодіжний центр

Львівський обласний молодіжний центр – це державна установа, яка виконує роль платформи для комунікації, налагодження співпраці та розвитку компетенцій активних молодих людей, з метою реалізації потенціалу молоді для втілення суспільно-корисних ініціатив

Запорізький обласний центр молоді

Центр організовує й проводить наукові конференції, форуми, творчі зустрічі. Також надає правову, інформаційну, методичну та консультативну допомогу молоді й молодіжним громадським організаціям.

Молодіжний центр Дніпропетровщини

Вільний простір, де реалізовують кращі молодіжні ініціативи Дніпропетровської області. Також центр організовує івенти для молодих людей та інформує про важливі події із життя міста.

Київський молодіжний центр

Діяльність центру зосереджується на 4 основних пунктах: профорієнтація, міжнародне співробітництво, навчання та підтримка молодіжних ініціатив. Серед завдань – патріотичне виховання молоді й популяризація здорового способу життя.

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думки, висловленої у матеріалі.

 

Коментарі