Новини

3D-технології та світлове шоу. У ратуші презентували концепцію підсвітки ЧНУ

На фасаді університету пропонують проектувати унікальне аудіовізуальне шоу.

У Чернівецькій міській раді відбулась презентація концепції підсвітки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича із застуванням сучасних технологій 3D mapping. Її розробкою займалася компанія «Expolight» з Дніпра, яка працює вже 18 років. Керівник фірми Микола Каблука вважає, що Чернівці – одне із найбільш недооцінених міст України щодо потенціалу росту.

«Те, що є у вашому місті, погано донесено до потенційних туристів. Ми вважаємо, що просто підсвіткою університету нікого не здивуєш. Ідея полягає в тому, щоб зробити щось унікальне, щонайменше в масштабах України. А загалом те, що ми пропонуємо, можна позиціонувати як найбільшу перманентну 3D mappingінсталяцію в Європі», – зазначив він.

За його словами, 3D mapping-інсталяцію створюють цифрові проектори зі спеціальним тривимірним контентом, що взаємодіють з архітектурою та створюють на ній візуальні образи. Джерела світла на фасаді не закріплюють, а монтують в газон.

Згідно з концепцією, акцент пропонують зробити на підсвітці вхідної брами та покрівлі. Окрім цього, можна змінювати стилістику та кольори освітлення залежно від події. Також дніпряни вважають, що було б доречно підсвітити парк позаду головного корпусу ЧНУ.

Інша складова концепції – унікальне аудіовізуальне світлове шоу, яке може стати поштовхом для збільшення кількості туристів та системного розвитку міста Чернівців.

«Можна щодня, у той самий час, проводити коротке, наприклад, 15-хвилинне аудіовізуальне шоу, яке б розповідало про історію цієї будівлі чи щось інше. І кожен турист, який приїжджатиме до Чернівців, знав би, що це шоу не можна пропустити», – сказав Микола Каблука.

Як приклад він навів світловий фонтан у Вінниці, який прославив місто в Україні і не тільки.

Під час обговорення історик Сергій Осачук висловив думку, що колишня резиденція буковинських митрополитів не підходить для світлового шоу через те, що там відсутній необхідний майданчик для його споглядання.

«Для цього значно краще підходить Театральна площа, тому що саме там пульсує молодіжне життя. Там і театр, і Центральний палац культури, архітектура, на якій можна проектувати світлові інсталяції. А район університету у вечірній час відрізаний від центру міста, там немає такої кількості споглядачів», – зазначив Сергій Осачук.

Зрештою, найближчим часом у міській раді визначатимуться із тим, як має виглядати підсвітка головного корпусу ЧНУ імені Юрія Федьковича. Надалі фірма «Expolight» має підготувати презентацію проекту з урахуванням зауважень фахівців, керівництва університету та міської ради, а також підрахувати орієнтовну вартість та терміни робіт. Після цього визначатимуться із компанією, що займатиметься підсвіткою об’єкта. Нагадаємо, раніше проект освітлення головного корпусу ЧНУ вже розробляла фірма з Вінниці.

 

 

Коментарі