Колонки, Новини, Перша шпальта

Не на 5 тисяч гривень. Що всередині довгоочікуваного «пакунка малюка»

Більше, ніж через місяць, обіцяні «бебі-бокси» дійшли до матерів та їхньої малечі.

Учора, 9 жовтня, чернівецьким породіллям почали видавати обіцяні «пакунки малюка». Нагадаємо, так називають одноразову натуральну допомогу, яку, починаючи з 1 вересня, кожна українська мама мала отримати під час виписки із пологового будинку. І ось більш, ніж через місяць, обіцяні «бебі-бокси» дійшли до матерів та їхньої малечі.

9 жовтня у Департаменті праці та соціального захисту населення міської ради допомогу від держави отримали понад 60 чернівецьких сімей. Серед них – сім’я журналіста «Шпальти» Івана Сірецького.

Наш син народився ще три тижні тому, відповідно, усе необхідне після народження дитини придбали за власні кошти. Тому досить скептично ставилися до отримання «пакунку малюка», в певний момент навіть почали забувати, що його ще мають видати. Окрім цього, із дружиною сумнівалися, чи не буде одяг, розрахований на новонароджених, замалим. Отже, розпаковуємо цю «скриньку Пандори» від українського уряду.

Усього до «пакунку малюка» входять 30 одиниць дитячого товару. Перше, що кидається в очі, – чотири упаковки підгузок по 24 штуки в кожній, від виробника, якого раніше не доводилось зустрічати на полицях магазинів. Спробувавши одразу один з них на дитині, можна зробити висновок про нижчу якість продукції, порівняно із вже перевіреною за три тижні фірмою. Підгузки, надані державою, попри те, що розраховані на малечу від двох до п’яти кілограмів, виглядають надто масивними і візуально незручні для нашого сина. Окрім цього, в них відсутній еластичний пояс. Зрештою, фактично не роздумуючи, із дружиною вирішили, що одягати у них дитину більше не будемо.

Окрім підгузків, до набору входять інші засоби гігієни – вологі серветки та прокладки для лактації. Щодо останніх, незрозуміло навіщо вони тим матерям, у яких з тих чи інших причин відсутнє грудне молоко. Те ж саме можна сказати і про крем для сосків.

Переходимо до продукції легкої промисловості. Розпаковуємо демісезонну теплу ковдру (90х120 см), махровий рушник для купання (100х100 см) та плед-ковдру (60х80 см). Ці речі, безумовно, згодяться, як у перший місяць життя дитини, так і в майбутньому. Якість виробів прийнятна.

Чого не скажеш про чотири пелюшки – ситцеву, фланелеву, муслінову та багаторазову вологостійку. Вони виготовлені із, відверто кажучи, не надто якісних матеріалів. Однак, у повсякденному догляді за малюком, імовірно, згодяться.

Щодо дитячого одягу, то дружина ще до отримання «пакунка малюка» припускала, що більшість речей на сина вже будуть замалі. Проте візуально лише одна пара штанів-повзунків видається із надто малим розміром. Якщо брати детальніше, то в «бебі-бокс» входять:

два «чоловічки» із довгим рукавом та штанцями (розмір 50-56 см та 56-58 см). Зовнішній вигляд – на 2 із 5. Хоча, можливо, це і справа смаку. На бірці вказано, що вироби на 100% виготовлені із бавовни, проте, порівнюючи із раніше придбаним дитячим одягом, щось не віриться у хорошу якість матеріалу;

дві пари штанів-повзунків (розмір 50-56 см та 56-58 см), дві шапочки (на 0-3 і 3-6 місяців) та дві пари дитячих шкарпеток. Жартуємо із дружиною, що одна із пар штанів-повзунків – від якогось карнавального костюма клоуна. Було б доречно, аби давали одяг більш нейтральних тонів. Якість матеріалу також високою не назвеш;

два боді з коротким рукавом (розмір 50-56 см та 56-58 см) і два боді з довгим рукавом (розмір 50-56 см та 56-58 см). Одразу виникає питання доцільності дитячого одягу з коротким рукавом в осінньо-зимовий період – це викидання грошей на вітер. Проте якість товару, порівнюючи із попередніми виробами, непогана.

Водночас викликає питання дата виготовлення окремих речей. Наприклад, один «чоловічок» вироблений ще в листопаді, а інший – у жовтні 2015 року. А штани-повзунки ще давніші, дата їх виготовлення – квітень 2014-го. І хоча вказано, що термін придатності необмежений, це виглядає щонайменше дивно.

Також до «пакунку малюка» входять й інші речі, необхідні у перші місяці життя немовляти. Зокрема, термометр для води і градусник для тіла, манікюрні дитячі ножиці, іграшка-брязкальце та рідке мило-шампунь. Та знову ж таки, за логікою чиновників, ми попередні три тижні не мали вимірювати температуру води перед купанням, а дочекатися, поки видадуть «бебі-бокси»? Усі ці необхідні речі вже є в наявності у кожної сім’ї.

І, насамкінець, коробка-колиска із міцного картону. На її дні лежить тоненький матрац із синтетичного матеріалу. Поки незрозуміло, яким чином у такій «колисці» можна заколисати малюка. Але в майбутньому хоча би будемо мати, куди поскладати дитячі іграшки.

Підсумовуючи вищесказане, варто перш за все згадати, що в уряді загальну вартість «пакунка малюка» встановили в межах близько п’яти тисяч гривень. Ми спробували провести власні приблизні підрахунки і виявилось, що навіть, коли брати найвищі ціни на той чи інший товар, то сума до п’яти тисяч і близько не дотягує. У кращому випадку загальна вартість вмісту «бебі-боксу» – три тисячі гривень. Хоча Мінсоцполітики мало б закуповувати речі не за роздрібними, а за оптовими цінами, тому ця сума, вочевидь, ще менша. Цілком імовірно, що хтось на цій хорошій соціальній ініціативі добряче заробив.

Було б набагато доцільніше, якби сім’ям просто видали ці гроші, і вони змогли б придбати те, що справді необхідне їхній дитині, а не міркували: «І що тепер з цим усім робити?».

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думки, висловленої у матеріалі.

 

Коментарі