Новини, Перша шпальта, Репортаж

124 кілометри замість 50. Як патрульні з новими радарами фіксували швидкісний режим на трасі у Мамаївцях

Журналісти «Шпальти» разом із патрульними контролювали дотримання водіями швидкості руху з новим приладом «TruCam».

Вівторок, близько 11 години ранку. Ми разом із екіпажем патрульної поліції стоїмо на трасі Н10 з пристроєм вимірювання швидкості TruCam. Це ділянка дороги за Новим Киселевом, на початку села Мамаївців. Дорожні знаки інформують, що це населений пункт і дозволена швидкість руху тут не повинна перевищувати 50 км/годину, а також про те, що тут ведуть фото- відеофіксацію порушень.

Незважаючи на попередження, декотрі автомобілі фактично пролітають повз нас. Водії, які встигли помітити патрульну машину з увімкненими проблисковими маячками, відразу зменшують швидкість і їдуть повільніше.

Наразі є наказ на зменшення аварійності на цих ділянках дороги, а саме – на трасі М19 та Н10. Тут часто трапляються ДТП з потерпілими,  – зауважує інспектор роти №2 батальону УПП у Чернівецькій області, лейтенант поліції Дмитро Марусик.

Радар визначає прицілом першого порушника. Це вантажівка. Водій машини аргументує перевищення швидкості: мовляв, змушений був випередити автомобіль, який у той момент проїжджав повз заправку і не вимкнув «поворот».

Патрульні стандартно просять водія пред’явити документи, після перевірки та профілактичної розмови, його відпускають.

За словами поліціянтів, випередження на цій ділянці дороги згідно із правилами дозволено, але перевищувати швидкість – заборонено.

«Триває тижневик профілактичної бесіди, ми не будемо притягувати до відповідальності за перевищення швидкості, поки  – попереджаємо. Якщо виявимо супутні порушення ПДР, водію доведеться відповідати. Обрали одну з найнебезпечніших ділянок дороги, де трапляються найбільше аварій. Це відрізок від Чернівців (вулиці Галицький шлях) до кільця у селі Мамаївцях», – розповідає командир батальйону УПП у Чернівецькій області Олександр Гречаник.

За словами патрульного, у пресі попереджали про проведення роботи в цьому напрямку. Тиждень патрульна поліція використовуватиме TruCam у пілотному режимі для профілактики, щоб учасники дорожнього руху звикли до нововведення.

«Сьогодні моя перша зміна із пристроєм відеофіксації TruCam. Але переваги уже помітні. Цей пристрій дуже допомагає у нашій роботі. Окрім цього, раніше порушення перевищення швидкості не було можливості зафіксувати в автоматичному режимі. А нині, згідно із 251 ст. Кодексу України про адмінпорушення, фіксація на технічний пристрій є доказом. Головне, ми можемо донести водіям, що потрібно берегти своє життя та близьких, стежити за швидкісним режимом», – коментує поліціянтка роти №2 батальйону УПП у Чернівецькій області Ірина Черненко.

Наступним під приціл камери радара потрапив білий фольксваген. Пристрій зафіксував перевищення швидкості на 24 км/годину.

«Допустима швидкість руху у населених пунктах дозволена 50 км/годину. Перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів не карається, якщо це до 20 км/годину,  тобто, якщо водій їхав зі швидкістю 69 км/годину. Покарання буде, якщо перевищення – більш як на 20 кілометрів на годину, тобто – понад 70 км/годину», – каже Олександр Черненко.

Ще один порушник, який перевищив допустиму швидкість руху у населеному пункті, водій іномарки. Радар зафіксував, що він рухався зі швидкістю 99 км/годину.

Водій зауважує, що поспішає на ділову зустріч у Івано-Франківськ і обіцяє пам’ятати про попередження та більше не порушувати правила ПДР.

Скажу відверто, на цій ділянці дороги справді хороший асфальт, на обочині тут немає житлових будинків, тож, якби не знаки, нічого не вказує на те, що це населений пункт. Імовірно, будучи за кермом, сама б не стрималася їхати швидше.

Поліціянти зауважують, що марка автомобіля – не завжди показник ввічливості водія.

«Трапляється, на дорогих іномарках їздять дуже ввічливі водії, які з розумінням ставляться до зауважень патрульних та розуміють, що безпека – головне»,  – пояснює поліцейська.

Ще декілька автівок із незначним перевищенням швидкості руху після профілактичної розмови із водіями відпускають.

Зупиняємо машину, яка фактично пролітає повз нас. Швидкість руху така, що водій змушений різко загальмувати на вимогу поліцейських. Патрульний ознайомлює водія з причиною зупинки, просить пред’явити документи.

Водій Дмитро відмовляється це робити. Аргументує тим, що законом не зобов’язаний показувати документи, якщо його зупинили без причини. Він дістає з-під поли стос книжок з правилами ПДР і намагається доказати, що має рацію. Натомість патрульний знаходить статтю, у якій чітко вказано причину зупинки та необхідність пред’явити документи.

Після перевірки посвідчення водія, з’ясовують, що у Дмитра уже вилучали посвідчення за порушення ПДР. Також є дані, що він раніше скоював ДТП. Однак цього разу після попередження патрульні відпускають автомобіліста.

На наше запитання, чому перевищив швидкість, Дмитро пояснює, що їхав на побачення, тому й поспішав. Натомість у нього також є зауваження до роботи патрульних.

Чому поліцейські збивають людину на пішохідному переході і не несуть за це відповідальності, чому розвертаються на суцільній лінії і не несуть покарання? – запитує водій.

Патрульні відзначають, що ефект радару уже помітний. Швидкісний режим на цій ділянці дороги не 120-150 кілометрів, а знизився, щонайменше, вдвічі.

«Наше завдання вберегти громадян від необдуманих кроків, які можуть мати трагічні наслідки. Будемо працювати у цьому напрямку. Що більше буде таких радарів, то краще», – вважають поліціянти.

Коли водії будуть чітко дотримуватись правил дорожнього руху? – запитую командира батальйону УПП.

– Коли у кожного буде самосвідомість і контроль. Тоді водій буде відчувати відповідальність за порушення, а ми будемо контролювати дотримання ними правил та навичок, – відповідає Олександр Гречаник.

Ольга Максимюк 

Фото Євгенії Калюжки

   

    

 

Коментарі