Новини, Перша шпальта

 «Сінево» зсередини. Як здавати аналізи та що на них впливає

Медична лабораторія «Сінево» відчинила свої двері для усіх охочих чернівчан і показала, як все працює.

Медична лабораторія «Сінево» («SYNEVO») працює у 71 місті України та має 220 лабораторних центрів. За час існування тут провели понад 70 мільйонів тестів. А роботою у лабораторії забезпечені понад дві тисячі людей.

Усі медичні лабораторії «Сінево» в Україні сертифіковані відповідно до міжнародного зовнішнього оцінювання якості  Randox International Quality Assessment Scheme  (RIQAS), Великобританія. Також якість досліджень підтверджена іноземними сертифікатами, виданими референтною лабораторією RfB, Німеччина.

Медична лабораторія «Сінево», що у місті Чернівцях, відчинила свої двері для усіх охочих і показала, як все працює.

«Щодня на гарячу лінію лабораторії надходять безліч запитань. Серед них є багато міфів, тому ми хочемо пояснити людям, які з них відповідають дійсності», — пояснює представниця лабораторії «Сінево» у західному регіоні Ульяна Яринич.  

Найрозповсюдженіші міфи:

1. Якщо отримані результати аналізів із двох різних лабораторій відрізняються, то один з них помилковий;

2.Якщо перед здаванням аналізу крові на цукор, з’їсти багато солодкого, обладнання може показати цукровий діабет;

3. Аналіз крові може показати, курить людина чи ні;

4. Прилади в лабораторії не розрізняють аналізи дорослих і людей;

5. Якщо лабораторія не обробила аналізи в день здачі, результат буде неточним;

6. Після дослідження залишки аналізів просто викидають;

7. Для точного виявлення гельмінтів, кал слід здавати на повний місяць;

Відповіді фахівців медичної лабораторії:

  • Різниця в результатах аналізів може бути пов’язана з тим, що використовують різне лабораторне обладнання, різні методи дослідження, реагенти різних виробників, різні типи матеріалів, різні референтні інтервали й одиниці виміру. Також різниця у результатах може бути зумовлена різним часом здачі матеріалу й різними умовами підготовки до здавання.
  • Щоб визначити цукор у крові, у лабораторії існує два методи: визначення безпосередньо глюкози у крові та визначення так званого глюкованого гемоглобіну (HbA1c). Якщо перед здачею даного аналізу ви вип’єте каву або чай з цукром, то при визначенні глюкози у крові, вона звісно буде підвищеною. Саме аналіз глюкози у крові залежить від прийому їжі. Але щоб не було помилки у аналізі, і аби знати про порушення вуглеводного обміну, незалежно від прийому їжі, є такий показник, як глікований гемоглобін. Він показує приховані підйоми цукру, глюкози крові протягом останніх 2-3 місяців. Це ті показники, що не залежали від прийому їжі.

«У медичних лабораторіях «Сінево» зустрічаючись із пацієнтами, пропонуємо безкоштовно здати аналіз на глікований гемоглобін. Чому ми запрошуємо здати саме цей аналіз? Насправді, цукровий діабет поширюється неймовірними темпами. Є дані, що за 2015 рік близько 1,5 млн людей у світі померли від цукрового діабету. А ще майже 3 млн померли від наслідків цукрового діабету. Вчені говорять, що у 2040 році кожен десятий буде хворий цукровим діабетом. На жаль, це захворювання в Україні виявляється на пізніх етапах, коли вже є наслідки цукрового діабету. Але на ранніх етапах воно чудово підлягає корекції навіть без медекаментозного втручання»,  —пояснює Ульяна  Яринич.

  • Людям, які часто курять, обов’язково сказати про це лікарю. Куріння може призводити до підвищення таких показників, як раково-ембріональний атиген (РЕА), онкомаркери, кортизол, гамма-глютамілтрансфераза (ГГТ), гемоглобін, кількість еритроцитів. Окрім цього, це може призвести до зниження кількості лейкоцитів, нейтрофілів, тиреотропного гормону (ТТГ).
  • Прилади не відрізняють стать, вік та стан людини, котра здає аналізи. Але для якісного і точного діагностування є параметри, за якими потім порівнюють отримані результати. Саме завдяки розділенню на вік та стать, визначають, чи є відхилення від норми показників. Тобто у кожного аналізу є свої варіанти норм, так як і у пацієнтів, які їх здають.
  • З жовтня 2016 року використані вироби медичного призначення не попадають на переробку, їх утилізовують. У Чернівцях таких заводів немає. Але є спеціалізовані компанії, які займаються збиранням та транспортуванням таких спецвідходів.
  • Аскаридоз не залежить від фази місяця, але залежить від фази захворюваності самого організму. Аскариди потрапляють у організм людини через брудні руки та немиту їжу. Потім це потрапляє у шлунково-кишковий тракт – розвивається мікроскопічна личинка. Через стінку кішківника і з потоком крові вона потрапляє у легені та дихальні шляхи і повторно заковтується. Тоді з цієї форми у кишково-шлунковому тракті розвивається доросла особа, яка здатна продукувати яйця глистів. Увесь цей період займає до двох місяців. Тому такий аналіз на яйця глист не залежить від фази місяця.

«Спочатку у нашій лабораторії відбувається сортування матеріалу. Це здійснюється в автоматичному режимі за допомогою 3D сканера» –  каже керівник лабораторії Богдан Михайлович.

У відділі загальної клініки проводяться аналізи сечі.

Екскурсії до медичної лабораторії «Сінево» зазвичай проводять раз у пів року, але тут за попередньою домовленістю готові проводити їх як для студентів, так і для шкіл. Усі екскурсії безкоштовні, приймають також навчальні групи. Також можна робити запит для екскурсій на гарячій лінії за телефоном: 0 800 50 70 30. Для лікарів є окрема гаряча лінія.

Золофіл, клітина яка відповідає за алергічна реакції

Молекула лімфоцид

 

Антоніна Вишневська

 

 

 

 

 

Коментарі