Новини

Паркомісце для людей з інвалідністю. Як дотримуються умов паркування біля торгових центрів у Чернівцях

Патрульні з активістами проінспектували стоянки біля двох торгових центрів.

28 вересня у Чернівцях провели інспектування стоянок торгових центрів «Епіцентр» та «Панорама» на кількість паркомісць для людей з інвалідністю згідно із вимогами діючого законодавства. Інспектували торгові центри патрульні спільно з представниками громадських організацій: голова ГО «Чернівецьке товариство інвалідів «Мрія» Любов Свіріденко та керівник ГО «Захист» Богдан Бойко.

На парковці ТЦ «Панорама» активісти нарахували блицько 248 паркомісць і лише чотири місця для людей з інвалідністю.

«Бачимо, що недотримані вимоги законодавства і не відведено 10% від загальної кількості. Мало бути хоча б 24 таких місць. Представник керівництва торгового центру повідомив що йому невідомо, коли саме зможуть усунути порушення та облаштувати відповідні місця. Тому будемо звертатися офіційно до поліції, яка ухвалить відповідні рішення щодо ТЦ», — зазначив Богдан Бойко.

На майданчику для паркування автомобілів біля ТЦ «Епіцентр» умови для людей з інвалідністю кращі. Тут є достатня кількість місць для їхніх автівок.

«Ми розуміємо, що люди з особливими потребами це – така  категорія населення, яка потребує особливої уваги. На парковці нашого торгового центру є близько 560 місць для паркування, з них 56 паркомісць ми пофарбували у синій колір та нанесли відповідні позначки. Сподіваємось, що тепер цим людям у нас буде зручніше», — каже директор ТЦ «Епіцентр» Сергій Москалюк.

Нагадаємо, 27 вересня набули чинності зміни у правилах дорожнього руху, які були прийняті Верховною Радою України і прописані в законі №5364. Разом зі змінами правил діятимуть і нові, збільшені в кілька разів, штрафи. Зокрема, штраф за паркування на місцях, відведених для водіїв з інвалідністю, сягає 1700 грн, така ж сума і за кожне відсутнє паркомісце для водіїв з інвалідністю. Також патрульна поліція може виписати штаф власникам стоянок за стерту розмітку і недостатню кількість паркомісць для водіїв з інвалідністю.

Довідка

У законі, який передбачає пріоритетне право паркування автомобілів, які належать людям з інвалідністю вказано, що загалом паркомісць для людей з інвалідністю має бути не менш ніж 10% від загальної кількості. Вони мають бути більші за розмірами, щоб людина могла комфортно відкрити дверцята автівки та витягнути візок.

Антоніна Вишневська

 

 

 

Коментарі