Новини, Перша шпальта

7 фактів про пам’ятник Юрію Федьковичу

Ми продовжуємо нашу рубрику про чернівецькі пам’ятники. Сьогодні розповідаємо 7 фактів про пам’ятник Юрію Федьковичу.

Факт №1

Пам’ятник Юрію Федьковичу, письменникові, захисникові селянських інтересів, педагогові, редакторові першої в краї української газети «Буковина» відкрили у сквері між вулицями Університетською та Лесі Українки 8 жовтня 1995 року. Приурочили відкриття до 120-річчя заснування університету в Чернівцях.

Факт №2

Інтелігенція краю розпочала збір коштів на спорудження пам’ятника ще за Австрії. І тільки через 108 років після смерті, Юрій Федькович «повернувся» у місто, у якому він навчався, жив і працював.

Факт №3

Під час відкриття пам’ятника виступив доцент кафедри української літератури ЧНУ Микола Юрійчук, який зазначив: «Юрій Федькович повернувся у Чернівці, аби стати одним із його символів, отим камертоном, по якому нам, нині сущим варто б звіряти свої вчинки та переконання».

Факт №4

Автори пам`ятника – скульптор Володимир Гамаль та архітектор Володимир Сизов.

Факт №5

У творчості Володимира Гамаля часто переплетені різні мистецькі течії – від народних уявлень до модерністських напрямів. У скульптурному портреті Юрія Федьковича традиційне мистецтво поєднане з кубізмом. У ламких формах постаті письменника відчувається відгомін буковинського краєвиду з вершинами гір на обрії.

Факт №6

В одному з інтерв’ю Володимир Гамаль розповів, що коли лише почав думати над ескізами, то одразу поклав перед собою завдання – це в жодному разі не мають бути пам’ятники виконані в стилі соціалістичного реалізму. Тому орнаментика на пам’ятнику Юрія Федьковичу з’явилася як втілення принципу етнопам’яті. Вводячи її, автор хотів позначити землю, закріпити її за Юрієм Федьковичем.

Факт №7

На початку вересня цього року, вандали пошкодили пам’ятник Юрієві Федьковичу. Погруддя залишилося неушкодженим, зруйнували гранітний поміст. Вартість ремонту становить понад 3000 гривень.

 

 

 

Альона Чорна

 

Інформацію підготовлено за сприяння краєзнавчого відділу Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки

Коментарі