Афіша, Новини

У Чернівцях хочуть відроджувати буковинське ліжникарство

Стартує проект «Відродження буковинського ліжникарства».

firtka.if.ua

27 вересня о 15:00 у Чернівцях відбудеться відкриття проекту з відродження буковинського ліжникарства.

Проект покликаний відродити традицію ткання буковинського ліжника на Путильщині, де колись було його масове виробництво, – йдеться у повідомленні організаторів заходу.

Проект розпочнуть з грунтовного дослідження ліжника та його особливостей на Путильщині. На наступному етапі проведуть одноденну науково-практичну конференцію. Найважливішим етапом проекту буде організація майстерні буковинського ліжникарства та навчання молодих майстринь традиційним технікам. Його продовженням стане – виставка буковинського ліжникарства, витканими роботами та майстер-класом.
Завершальним етапом буде: закриття проекту – презентація результатів (наукових видань, друкованої продукції та робіт майстринь).

Довідка

Ліжник (вовняна ковдра із автентичним орнаментом) у ІІ половині ХХ століття стала брендом, що презентує Гуцульщину і Україну загалом у світі (як і трембіта, сирні коники, боднарство з випалюванням тощо). Якщо говорити про витоки ліжникарства, то вони сягають часів раннього Середньовіччя (в історичних джерелах читаємо про волинські ліжники XVI століття, отже ця традиція – первинно не суто гуцульська), використання ліжника у різні періоди притаманне для народів усього Карпато-Балканського регіону. Проте апогею свого розквіту ліжникарство як промисел досягло у селі Яворів Косівського району Івано-Франківської області. Цей населений пункт по праву називають столицею ліжникарства України.

Буковина мала також свої характерні зразки ліжникарства (Путильський район), і це цілком логічно, оскільки одна з провідних сільськогосподарських галузей регіону – вівчарство. Продукти буковинського ліжникарства тривалий час були серед лідерів гуцульської продукції. З 1973 року в районному центрі, смт Путила, діяла фабрика з переробки вовни (вона ж займалася і виготовленням тканих вовняних виробів), на базі неї в 2000 році створено сільський виробничий кооператив «Гуцульські візерунки». На жаль, у 2009 році через збитковість виробництва згаданий вище СВК повністю припинив свою діяльність, хоча до Путильської районної ради згодом надійшла інвестиційна пропозиція з відновлення «Гуцульських візерунків».

Коментарі