Новини

#СтопБулінг. Як діяти батькам, якщо над їхньою дитиною знущаються у школі

Поради школярам та батькам, як захистити себе від цього явища.

Аби попередити випадки знущання у буковинських школах правники спільно з освітянами та психологами проводять інформаційну кампанію «СтопБулінг». Школярам розповідають про те, як захистити себе від цього явища. Однак, лише цим проблему не подолати, – повідомляє головне територіальне управління юстиції у Чернівецькій області.

Батьки мають більше уваги приділяти вихованню власних дітей, радять фахівці. З дитиною потрібно говорити, цікавитися її проблемами.

Якщо Ваша дитина постраждала від булінгу, потрібно зробити наступне:

– звернутися до класного керівника, а в разі його/її неспроможності владнати ситуацію –  до завуча або директора школи.

– найкраще написати і зареєструвати офіційну заяву, адже керівництво закладу освіти несе особисту відповідальність за створення безпечного і комфортного середовища для кожної дитини.

– якщо вчителі та адміністрація не розв’язали проблему – звертайтеся із заявою до поліції.

За правовою допомогою (юридична консультація, складання заяви, інших документів) – звертайтеся до Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги за номером 0 800 213 103 (цілодобово і безкоштовно в межах України).

Якщо дитині необхідна психологічна допомога зверніться на Національну дитячу «гарячу лінію» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером 116 111.

Якщо дитині не виповнилось 18 років, відповідальність за її вчинки несуть батьки. Пам’ятайте, якщо ваша дитина порушує права іншої дитини, вчиняючи над нею насильство (булінг),  батьки можуть бути притягнуті до адміністративної,  кримінальної або цивільної відповідальності. Відповідальність за деякі прояви булінгу наступає до досягнення дитиною 18 років.

 

Довідка

За даними міжнародних правозахисних організацій Україна входить у 10-ку європейських країн за рівнем поширеності булінгу серед 11-15 річних школярів. Торік в українських школах зафіксували близько 109 тисяч звернень до психологів через цькування.

 

 

Коментарі