Як чернівчани фестивалили на «Literature Future». Огляд найцікавішого

До столиці Буковини приїхали 100 найталановитіших дітей України.

15 вересня у Чернівцях стартував I Міжнародний дитячий літературний фестиваль «LiteratureFuture», організований благодійним фондом «Я майбутнє України». Захід зібрав найталановитіших дітей-письменників зі всієї України, їхніх батьків, небайдужих чернівчан та гостей міста.

День 1

О 10 ранку всі учасники фестивалю зібралися у дворику Ратуші. Там члени журі давали настанови щодо дводенного літературного свята, а діток частували чаєм та круасанами. Кожен учасник мав свою кульку – жовту або блакитну, із написом міста чи селища, звідки приїхав. Після закінчення усіх заходів діти урочисто відпустять їх у небо, загадавши заповітні мрії.

О 10:30 всі учасники разом із батьками вишикувалися в колону та пройшли ходою від міської ради до «Літературної теплиці». Вулиця Ольги Кобилянської стала головним осередком розташування всіх локацій фестивалю. Зокрема, там організатори влаштували «Літературну теплицю» просто неба – місце з різнокольоровими пуфами-мішками та міні-бібліотекою, де відбувалися найгучніші зустрічі й майстер-класи.

Організаторка фестивалю Марта Левченко у коментарі «Шпальті» розповіла про свої враження від початку фестивалю:

«Нам вдалося втілити в реальність все задумане. Все розпочалося із хорошої сонячної погоди – це таке благословіння з небес, і ми від того дуже раді. Всі діти в гарному настрої, всі гості прибули. Точно нікому-нікому взагалі не можна пропускати нашу «Літературну теплицю». Ми зробили її такою відкритою, забрали всі перегородки-стіни, аби кожен, навіть звичайний перехожий, міг долучитися до нас. Обіцяю, що на всіх локаціях буде дуже цікаво», – розповіла Марта Левченко.

На вулиці Ольги Кобилянської учасників фестивалю на складеній сцені очікували ведучі – Вова Борисенко, Лавіка та Вікторія Гатрич. Разом із хореографом діти провели флешмоб. Марта Левченко оголосила результати роботи компетентного журі конкурсу та нагородила переможців у двох вікових категоріях. Окрім дипломів, переможці отримали грошові винагороди та книги.

Також на Кобилянської розташували невеличке наметове містечко. Там пропонували придбати книги дитячих видавництв, розмалювати пряники і сфотографуватися на пам’ять в спеціальному «Insta-box».

«Я з раннього дитинства пишу різні твори – це мені дуже подобається. Це не перший мій конкурс, але саме цей фестиваль зацікавив тим, що тут прагнуть відкрити дітей, розповісти всьому світу про українських дітей-письменників. Взагалі я вперше у Чернівцях – місто дуже зачаровує. Зараз ходжу цими вуличками і розумію, що це найпрекрасніше, що я коли-не-будь бачила. Вже познайомилася із конкурсантами з інших міст – дуже приємні люди», – розповіла учасниця фестивалю Вікторія з Дрогобича.

Першим гостем «Літературної теплиці» став поет Вадим Крищенко. Він продекламував свої твори, розповів, звідки черпає натхнення та поділився власними секретами, як писати мелодійно і зворушливо. Відтак майстер-клас провела дитяча письменниця з Болгарії Пєтя Кокудєва. Вона розповіла, як створювати оригінальних та незабутніх персонажів для творів та провела невеличку гру, в якій запропонувала учасникам знайти серед своїх знайомих ідеальних морквинок-барабанщиків чи інопланетян для їхніх майбутніх історій. Також жінка розповіла, що у захваті від української мови, адже слова, які звучать однаково, мають цілковито різне значення. Наприклад, коли у Чернівцях «шукають головну кухарку», в Софії хочуть знайти боса над пустоголовими.

У коментарі «Шпальті» письменниця розповіла про свої враження від фестивалю та міста загалом.

 «Мені дуже подобається цей фестиваль, я отримую величезне задоволення. Тут дуже схожі мови. Звісно, я не знаю абсолютно добре української, але якісь стандартні слова можу зрозуміти. Для мене це дуже смішно звучить, але мені дуже подобається ваша мова, вона надзвичайно поетична та мелодійна. Думаю, якщо приїду наступного разу, обов’язково знатиму більше. Цей фестиваль дійсно вражає. На жаль, я не можу читати українською, тому не знайомилася з творами конкурсантів. Але от переді мною виступав ваш Вадим (Крищенко – ред.), я слухала його вірші і намагалася щось вловити. У Чернівцях я вперше, але вже обожнюю вашу кухню. Все, що я спробувала, мені дуже сподобалося. І ось ця вулиця (Ольги Кобилянської) вражає. Все на високому рівні. Таких фестивалів потрібно набагато більше. Тут діти можуть брати приклад з відоміших письменників і просто черпати натхнення», – розповіла Пєтя Кокудєва.

Відтак до «Літературної теплиці» завітали телеведуча Яніна Соколова та акторка Валерія Ходос. Вони провели майстер-клас для учасників та дали професійні поради щодо правильного декламування віршів.

О 18:30 у Центральному палаці культури відбувся показ вистави «Діти. SOS», головними сценаристами якої стали самі діти. Зрежисована Іваном Даніліним постановка заснована на творах учасників літературного фестивалю.

День 2

У неділю від ранку у «Літературній теплиці» дуже людно. Тут виступали всі переможці фестивалю – діти по черзі декламували авторські вірші, розповідали гуморески й читали есе. О 11:00 сюди завітали письменниця із Дніпра Аліна Штефанта чернівецький автор Андрій Тужиков. Вони розповіли учасникам фестивалю про нон-фікшн літературу та головні її особливості в XXI столітті.

У медіацентрі «BelleVue» о 12:00 чернівецька письменниця, видавчиня Христя Венгринюк провела зустріч із батьками та вчителями на тему «Як не травмувати дитину, а допомогти їй в складній ситуації». Літературознавиця розповіла, про що необхідно говорити з дитиною, як батькам правильно відповідати на важкі та не дуже бажані дитячі запитання. Також письменниця продемонструвала серії книг від «Чорні вівці», де дають прості й грайливі відповіді на незручні запитання дітей.

О 15:00 в Літературному целанівському центрі відбулася презентація книги Андрія Тужикова «Короткі історії технологій, або як зрозуміти свій гаджет». Організатори обіцяють тут справжніх роботів, 3D-принтер та дрони-камери.

Ви ще можете встигнути на зустріч із Олегом Скрипкою, яка відбудеться о 15:30 в «Літературній теплиці». А о 16:30 у Чернівецькій міській раді відбудеться дитяча сесія-екскурсія. Приєднуйтеся!

Анна Колісник

Фото Юлії Драган

 

Залишити відгук