Новини

Чернівчанка Леся Воронюк створює документальний фільм про лінгвоцид української мови

«Соловей співає» – тисячі кілометрів відряджень та безліч документів з архівів у пошуках достовірних фактів та героїв.

Фрагмент трейлеру фільму “Соловей співає”

Студія документальних фільмів «Диво» створює стрічку про лінгвоцид української мови та русифікацію «Соловей співає». Мета роботи над фільмом – перевести мовне питання з політичної в просвітницько-наукову площину.

Команда працює над документальною стрічкою понад рік, шукаючи достовірні факти та героїв у відрядженнях за тисячі кілометрів та опрацьовуючи безліч документів з архівів.

Ідея фільму належить чернівчанці, засновниці Всесвітнього дня  вишиванки Лесі Воронюк. Про важливість та актуальність мовного питання сьогодні вона розповіла у коментарі «Шпальті»:

«Одна з офіційних причин введення російських військ на нашу територію – захист російськомовного населення. Під час роботи над фільмом ми з’ясували, що 90% російськомовного населення є не росіянами, а зросійщеними одне або два покоління тому українцями. Тобто російська мова не була добровільним вибором предків сучасних українців, але вони про це навіть не задумуються. Ми не можемо покоління в покоління жити в обмані».

Творці фільму фактами підтвердять, що спілкування російською – вимушений крок, неспростовна вимога радянського тоталітаризму, щоб мати можливість отримати вищу освіту, працювати, не бути заклеймованим «ворожим елементом».

«Україна втягнута Росією в інформаційну війну. Зараз ми маємо захищати не тільки державні кордони, а й свідомість людей. Якщо агресор знову переконає нас, що українці не є самобутнім народом, ми можемо на багато років втратити незалежність», – пояснює Леся Воронюк ідейне значення документального фільму.

Команда студії документальних фільмів «Диво» зняла приблизно 60% матеріалів та створила один трейлер.

«На осінь ми готуємо ще два трейлери. З листопада розпочнемо монтаж фільму», – поділилася чернівчанка.

Творці фільму збирають особисті, родинні історії, пов’язані з лінгвоцидом та русифікацією та готові найцікавіші зробити частиною свого фільму.

 

 

Коментарі