Новини

Відновити правду. У Чернівцях презентували фільм про Симона Петлюру

Кінострічка покликана зруйнувати негативний образ отамана військ УНР.

Фото – http://vidia.ua

30 серпня у Чернівцях у кінотеатрі «Ефект» відбувся допрем’єрний показ української кінострічки «Таємний щоденник Симона Петлюри».

Чернівці стали третім містом в Україні, яке побачило нову стрічку Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка.

Фільм описує післяреволюційні роки життя головного отамана військ Української Народної Республіки і лідера Директорії УНР Симона Петлюри.

Кошторис становить 47,2 мільйонів гривень. Зйомки тривали від лютого до листопада 2017 року в Києві, Львові та Парижі. У кінострічці знімалися 20 народних артистів України. У головних ролях – Сергій Фролов, Ірма Вітовська, Богдан Бенюк, Євген Нищук, Олег Треповський.

Розповідь ведеться у формі щоденника. Глядач вперше зустрічає українського державотворця, коли той перебував в еміграції у Парижі. Та потім через думки автора повертається в Україну періоду Першої світової війни. Симон Петлюра у власному щоденнику згадує минуле, рахує жертви битв, шкодує про вчинені кроки, шукає можливості дипломатичних союзів для України за кордоном.

Кінострічка покликана розповісти правду про отамана військ УНР, говорить режисер-постановник фільму Олесь Янчук. Народний артист України, директор кіностудії імені Олександра Довженка, голова «Спілки кінематографістів України» відвідує західноукраїнські міста для допрем’єрних показів.

«Радянській пропаганді вдалося зробити з Петлюри бандита, погромника-антисеміта. І в це повірили багато людей. Ми хотіли розбити цю брехню і донести правду про нашого героя», – пояснює Олесь Янчук.

«Таємний щоденник Симона Петлюри» проводить багато історичних паралелей України та УНР 100 років тому: війна, пропаганда російської імперії, сподівання на союзників із Заходу та проблема інтеграції суспільства. Фільм є своєрідним застереженням для українців до повторення історичних подій.

«Під час УНР Україна короткий період часу була незалежною, але не змогла втримати свою державність. Через режим більшовиків ми втратили ХХ століття. Ми – велика європейська держава, і були б зараз на рівні Франції, Німеччини та решти розвинених країн», – констатує режисер-постановник.

Робота над сценарієм кінострічки тривала з 2010 по 2016 рік. Попри те, що щоденника Симона Петлюри насправді не існувало, фільм має реальну історичну основу. Про це розповідає автор сценарію, український кінорежисер, сценарист, заслужений працівник культури України, Кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня Михайло Шаєвич.

«Щоденник – хороший художній хід, що дозволяє рухатися в часі. Але під час роботи над сценарієм ми опрацювали багато статей та виступів Симона Петлюри. Епізоди фільму, які описують судовий процес над вбивцею Симона Самуїлом Шварцбардом, ґрунтуються на протоколах суду. Також ми використовували джерела з бібліотеки Симона Петлюри в Парижі, документи, зібрані в Києві, Львові, Полтаві. Ну і, звичайно, художній вимисел», – ділиться Михайло Шаєвич.

«Таємний щоденник Симона Петлюри» вже побачили у Хмельницькому, Тернополі та Чернівцях, сьогодні допрем’єрний показ відбудеться в Івано-Франківську, а в суботу режисер-постановник та сценарист відвідають Львів.

Велика прем’єра кінострічки відбудеться в Києві в кінотеатрі «Україна» 5 вересня. «Таємний щоденник Симона Петлюри» дивитимуться у 155 кінотеатрах по всій Україні, зокрема, і в Маріуполі, Слов’янську, Бахмуті.

 

 

Коментарі