Новини, Перша шпальта, Репортаж

Працювати по-новому. Сімейні лікарі – хто вони та кого обирають пацієнти

Про роботу Центру первинної медико-санітарної допомоги «Садгора» та лікарів у віддаленому мікрорайоні Чернівців, а також про зміни після запровадження медичної реформи.

Фото Юлії Драган

На годиннику 11:05. Чернівчанин Олександр із маленьким сином прийшли на плановий огляд до свого сімейного лікаря. Вони не стоять у довжелезній черзі під кабінетом, бо записалися на прийом онлайн в електронну чергу. Під кабінетом лікаря ще двоє мамочок зі своєю малечею очікують на прийом. Ці пацієнти прийшли завчасно, аби не пропустити своєї черги… У цій поліклініці немає довжелезних черг, тут лікарі працюють по-новому і вже уклали декларації із майже 16 тисячами пацієнтів. 

Терапевти та педіатри стали сімейними лікарями, Центр отримав фінансування на комплектацію кабінетів та забезпечення матеріально-технічної бази, а пацієнтів записують на прийом в електронну чергу. Що змінилося у закладах первинної допомоги після старту реформи, «Шпальта» дізналася на прикладі Центру первинної медико-санітарної допомоги «Садгора».

Центр первинної медико-санітарної допомоги «Садгора» обслуговує 29054 особи населення, які проживають на території Чернівців (вся територія за річкою Прут). Тут працює 20 сімейних лікарів. У складі Центру є три амбулаторії: №1 на вулиці Заводській, 28; №2 – вулиця Івана Підкови, 16; №3 на вулиці Хотинскій, 49 та адміністративно-допоміжний підрозділ на вулиці Ярослава Мудрого, 2.

«Ще 1 січня 2008 року Центр повністю перейшов на сімейну медицину, тому маємо хороший досвід у роботі сімейними лікарями. 2013 року ми від’єдналися від лікарні №4 і працюємо самостійно як центр сімейної  медицини. У Чернівцях таких центрів є два – наш та ЦПМСД«Роша»,  розповідає директорка Центру первинної медико-санітарної допомоги «Садгора» Наталія Калмикова.

Наталія Калмикова працює сімейним лікарем у Садгірському центрі з 2007 року після закінчення інтернатури (закінчила Буковинський державний медичний університет у 2005 році за спеціальністю «Лікувальна справа» та у 2007 році інтернатуру на базі Івано-Франківського державного медичного університету  спеціалізація «Лікар загальної практики-сімейної медицини»).

«Не поступатися приватному закладу»

Після запровадження медичної реформи старі поліклінічні приміщення набувають сучасного вигляду. Нещодавно Центру за багато років виділили кошти на забезпечення матеріально-технічної бази. У відділеннях тривають ремонти за кошти, отримані від міської ради за програмою «Бюджет ініціатив чернівчан».

«Наразі є можливість забезпечити табель оснащення. Можливо, купимо ще й автомобіль, бо Садгора територіально розлогий район і їхати на виклики далеко,орієнтовно територія обслуговування складає близько 75 квадратних кілометрів. Обслуговуємо Ленківці та Новий Киселів, Стару та Нову Жучку»,  розповідає Наталія Калмикова.

Згідно із новим табелем оснащення, рекомендовано одну машину на трьох лікарів. Відповідно центр повинен мати на осблуговуванні шість автівок… Наразі є лише одна.

Тривають ремонті роботи і в Амбулаторії №2 Садгірського центру, тут замінюють систему опалення на сучасну. Усе це роблять за кошти від участі у конкурсі бюджету ініціатив Чернівців, який торік Центр виграв. Цього року знову беруть участь у конкурсі – планують закупити нові меблі для амбулаторій, адже умови повинні бути комфортними як для пацієнтів, так і для персоналу, бо це запорука хорошої атмосфери у закладі.

У керівника Садгірського центру є багато цікавих ідей щодо покращення надання первинної медичної допомоги у нашому місті. Хочуть, щоб комунальний Центр не поступався приватним клінікам. Адже згідно із медичною реформою пацієнти на вибір можуть укладати угоди також із приватними центрами, тому конкуренція буде досить жорстка.

«Стараюсь відвідувати різні клініки і в Україні, і за кордоном, спілкуватися з керівниками медичних закладів як державних, так і приватних. Хочу, щоб і наш Центр став сучасним, де має надаватися якісна медична послуга»,  каже Наталія Калмикова.

«Зараз працюємо над стратегією закладу. Ми чітко розуміємо яким заклад бачимо в майбутньому, як хочемо працювати та яка медична допомога потрібна нашим пацієнтам. Усе повинно бути як для себе. Рішення приймаємо тільки колегіально. Від санітарки до заступників та навіть простих відвідувачів, враховуються всі думки. Намагаємось спілкуватися, бути відкритими, бо іноді погляд з іншої сторони дає вирішення питання, над яким думали довго. Як то кажуть. «залучаємо усіх стейкхолтерів». Наші лікарі молоді, енергійні і готові до змін, думаю, вони гідні працювати в хорошому сучасному закладі та отримувати відповідну заробітну плату. Ми вже підписали договір з Національною службою здоров’я України і сподіваємось на нове фінансування закладу вже з жовтня»,  зазначила керівниця Центру.

У планах керівництва облаштувати у Садгірському центрі свою лабораторію, а також відремонтувати приміщення Амбулаторії №1.

«Лікарі відчули більшу відповідальність за своїх пацієнтів»

У ПМСД «Садгора» уже більше 50% населення підписали декларації із сімейними лікарями, а це майже 16 тисяч угод. Цей Центр на третьому місці у Чернівцях за показниками підписання декларацій.

Є тут лікарі-передовики, які уклали угоди із понад 1500 пацієнтів. Із сімейними лікарями Садгірського центру укладають угоди навіть пацієнти з сусідніх сіл: Чорнівка, Горішні Шерівці, Мамаївці тощо.

До речі, головна лікарка Садгірського центру теж уже підписала декларацію з сімейним лікарем.

«Я обрала для себе наймолодшого спеціаліста нашого центру. Хочу показати, що молоді лікарі не поступаються знаннями спеціалістам із досвідом. Вони, можливо, не такі відомі для населення, але вони сучасні, розумні, подекуди активніші за своїх старших колег, і їх потрібно підтримувати»,  каже головна лікарка.

А чого очікувати нам, населенню, яке підписало декларації з лікарями?

«Кожен лікар відчуває більшу відповідальність за своїх пацієнтів, добре розуміє, що тепер якісна робота – це запорука хорошої заробітної плати. Тому потрібно надавати якісну медичну допомогу, проводити профілактичну роботу тощо. Скажімо, краще прислухатись до проблем людини. Це стимулює лікаря до роботи. У нас працює електронна черга, є свій сайт, де подана вся інформація про Центр та лікарів, графіки прийому, можна через сайт записатись на прийом до свого лікаря, буде розсилка інформації пацієнтам, буде зв’язок між лікарем і пацієнтом, і багато іншого»,  зазначила Наталія Калмикова.

 

«Іноді достатньо доброго слова»

Микола Козуб, сімейний лікар Амбулаторії №2 ПМСД «Садгора»

Мені 60 років і я все трудове життя пропрацював терапевтом. Мав хорошу інтернатуру у Житомирській міській лікарні. За рік мій наставник навчив дуже багатьом маніпуляціям.

У Путилі закріпив свій досвід, там відпрацював 15 років. Згодом повернувся у Садгору, оскільки звідси родом, і тут продовжив свою лікарську практику.

1999 року підписав контракт на роботу лікарем у Лівії, оскільки в Україні тоді затримували зарплати на вісім місяців. У Лівії на той час пропонували зарплату 600 доларів в місяць. Крім того, українських лікарів там цінували та вважали більш кваліфікованими, аніж арабських, румунських тощо.

Медична реформа в Україні дає пацієнту право вибору свого сімейного лікаря для всієї сім’ї.

Від початку підписної кампанії близько 900 людей уклали зі мною угоди. Із них 35-40%   це пацієнти від 18 до 45 років. Майже дві третини – діти 0-18 років і люди старшого віку від 46 років.

Вважаю, що консультація телефоном  це сучасний підхід у роботі лікарів первинної ланки. Відео-консультації буває достатньо, щоб зрозуміти, що відбувається з пацієнтом. На Заході відео-медицина має широке розповсюдження і вона себе виправдовує.

Що важливо у стосунках з пацієнтом? Лікар повинен вміти співчувати. Буває достатньо однієї розмови з пацієнтом, аби підкорегувати психологічний стан людини, а якщо ще й призначити лікування за доступною ціною, пацієнт вийде задоволений, а це вже половина успішного лікування. Труднощі трапляються у кожної людини. І, якщо пояснити пацієнту, що ситуація у нього не критична, життя продовжується і в ньому є сенс, думаю, так ми виконаємо свою функцію.

Щодо медичної реформи, то є переваги, ми отримали комп’ютери для кабінетів. Однак ще потрібні планшети лікарям, а також відповідні програми для роботи. Так працюють у цивілізованих країнах.

Також потребує змін у законодавстві оплата праці лікарів. Бо вимоги європейські, а зарплати українські, приблизно на рівні мінімальної.

Вважаю, що фахових лікарів необхідно стимулювати. Лікарям потрібні не тільки комп’ютери, а й інші інструменти. Бо сімейна медицина  це не тільки поверхневі обстеження, а й більш глибші дослідження. Наприклад, закордоном, сімейний лікар має офіс та трьох помічників. Він призначає лікування. Це лікар, до якого хочуть іти.

 

«Кращий комплаєнс досягається з пацієнтами, коли це – сім’я»

Марина Стрижак, завідуюча Амбулаторією №2 ПМСД «Садгора», сімейний лікар.

Раніше працювала у міській дитячій клінічній лікарні педіатром, дитячим ендокринологом. Згодом зрозуміла, що вузька спеціалізація менш цікава, аніж широка, й перейшла на сімейну медицину.

Наразі зі мною підписали декларації пацієнти, з якими працювала раніше. Маю на обслуговуванні 700 осіб. Це і дорослі, і діти.

Сімейна медицина це дуже різнопланова галузь, бо обслуговуєш різнопланове населення.

Коли працювала педіатром, вважала, що краще вузька спеціалізація, але практика показала, що кращий комплаєнс досягається з пацієнтами, коли це сім’я. Адже лікар має більше інформації про всіх членів сім’ї. Відповідно, досягається кращого результату в лікуванні для пацієнта.

Наразі у Садгірському центрі запровадили електронний запис пацієнтів. Відповідно у нас зникли черги, і людина відразу потрапляє на прийом до лікаря. Виклики додому відсіялися, відвідуємо переважно лежачих пацієнтів. Це європейський підхід.

Однак хочу наголосити, що здоров’я населення лише на 10% залежить від лікаря, решта 90%  здоровий спосіб життя, щаслива сім’я, благополуччя у суспільстві. І якщо це все є, такі пацієнти рідко будуть звертатися до лікаря.

 

«Обслуговую цілі покоління»

Тетяна Вівчарюк, сімейний лікар Амбулаторії №2 ПМСД «Садгора»

Працюю в Амбулаторії №2 Центру«Садгора» уже понад десять років, а загальний медичний стаж маю близько 16 років. Моя спеціалізація  лікар загальної практики та сімейної медицини вже більше 10 років. Закінчила інтернатуру з терапії. Працювала у лікарні в Топорівцях на Новоселиччині, а з 2008 року, після завершення курсів сімейної медицини, сімейним лікарем.

Після старту приписної кампанії зі мною уклали угоди близько 1500 пацієнтів. Із них: 400 – діти від 0 до 18 років, 700-800 – люди середнього віку, решта – пенсійного.

99,9% пацієнтів записуються сім’ями. Обслуговую навіть цілі покоління, де є дідусь і бабуся, батьки і їхні діти.

Коли один лікар обслуговує сім’ю, це важливо насамперед для здоров’я дітей. Якщо ми знаємо хвороби дорослих, можемо вивчати, передбачати і попередити певну патологію у дітей. Наприклад, алергічні дерматити, якщо є схильність у батьків, можемо це передбачити у дітей. Або ж, якщо у когось з батьків бронхіальна астма, то дитина знаходиться у групі ризику, і ми з’ясовуємо, чи дитина схильна до цього.

Наразі у первинній ланці допомоги не скасовано виклики до пацієнта додому. Але буде більш доречніша така система, коли пацієнт зможе приїхати до лікаря, бо у домашніх умовах можна вирішити мало проблем.

Медична реформа дещо систематизувала нашу роботу. Крім того, пацієнти, які підписали декларації, тепер частіше звертаються на профілактичні огляди. Це перевага реформи і гарний результат.

Не нехтуйте оглядом у лікаря первинної ланки допомоги. Бо саме сімейний лікар допоможе попередити певні патологічні стани організму, хвороби.

Щоб бути здоровими, ведіть здоровий спосіб життя, багато рухайтеся, менше проводьте часу з технікою і не переїдайте. А ще  частіше посміхайтеся, це допомагає. Не зациклюйтеся на поганому, ніщо не вічне.

Ольга Максимюк

Фото та відео Юлії Драган

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі