Ініціативи, Новини, Перша шпальта

У Чернівцях на форумі міркували, як зберегти Дністер від будівництва шести ГЕС. Фото

Подібний захід раніше пройшов у Заліщиках Тернопільської області.

У центрі культури «Вернісаж» пройшов форум «Збережемо Дністер – Чернівці». Захід присвячений збереженню річки Дністер від будівництва  каскаду із шести гідроелектростанцій у Дністровському каньйоні, передбаченого урядовою Програмою розвитку гідроенергетики на період до 2026 року. Незважаючи на вимоги природоохоронного законодавства, протести громадськості, категоричні заперечення екологів і численні рішення місцевих рад, державна компанія «Укргідроенерго» має намір збудувати ці шість ГЕС.

«Незважаючи на сумнівний економічний результат, шкоду для довкілля і туристичного потенціалу Чернівецької, Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької та Одеської областей, уряд вперто підтримує будівництво каскаду ГЕС. Обласні ради Тернопільської та Івано-Франківської областей, у тому числі завдяки тиску місцевої громадськості вже висловили своє негативне ставлення до спорудження гідроелектростанцій. На жаль, офіційної публічної реакції щодо цієї проблеми з боку Чернівецької обласної ради та очільників області немає досі», – зазначив один із організаторів заходу Максим Кияк.

До обговорення, як зберегти Дністер долучилися громадські активісти, екологи, юристи, науковці та представники влади. Впродовж декількох годин присутні намагалися дійти згоди, як порозумітися з владою, яка не заперечує будівництво ГЕС на Дністрі. Від Чернівецької облдержадміністрації виступив перший заступник Голови ОДА Михайло Павлюк.

«Місцева виконавча влада  тільки рада з того, що у нашому місті висвітлюють питання будівництва ГЕС на Дністрі. Впевнений, що такі громадські ініціативи дадуть добрий результат», – зазначив пан Михайло.

На пряме запитання із залу, чи підтримує посадовець будівництво ГЕС на Дністрі, Михайло Павлюк зазначив, що він особисто проти забудов на річці.

Тему дискусії продовжила громадська активістка та викладачка зі столиці Молдови Кишинева Наталія Віцинська. Жінка переймається долею Дністра та неодноразово брала участь у подібних дискусіях, які проходили в різних містах.

«Дністер також протікає на території Молдови, тому будівництво нових ГЕС, також є проблемою нашої країни. До того ж, 80% населення Молдови споживає воду з Дністра, іншої у нас просто немає. Однак, ті, хто підтримує будівництво станцій, зокрема місцева влада, всіляко намагаються заспокоювати населення вигадуючи різні позитивні фактори від будівництва», – каже жінка. – «Я неодноразово брала участь у сплавах по Дністру,  спускалися ми по річці в частині Тернопільській області, саме там, де збираються будувати станції. Місцевих мешканців заспокоїли, мовляв, буде будівництво і створять нові робочі місця, але вони не говорять про те, що серед місцевих немає спеціалістів з гідроенергетики», – зазначила активістка.

На захід жінка прийшла з фотовиставкою «Люди Дністра».

Еколог з Києва Петро Тєстов наголосив, що усім, хто виступає проти будівництва каскаду ГЕС, слід об’єднуватися та координувати спільні діїЗокрема, постійно моніторити ситуацію із оголошенням тендерів, які оголошує «Укргідроенерго».

«Ми повинні вимагати від місцевої влади, зокрема, від Чернівецької ОДА, висловити свою позицію щодо цієї проблеми у листі до Кабінету міністрів. Можливо, варто, щоб публічно виступили проти будівництва електростанцій науковці та керівництво ЧНУ імені Юрія Федьковича», – сказав він.

Також до панельної дискусії долучилися представник національного природного парку «Дністровський каньйон» Олександр Вікирчак із Заліщиків, журналісти, які часто висвітлюють проблему будівництва ГЕС на Дністрі Юрій Чорней (інтернет-портал «Buknews») та Людмила Чередарик (головний редактор газети «Версії»), а також юрист, член громадської ради при Чернівецькій ОДА Антоніна Гошовська, представниця комунального підприємства «Заліщики туристичні» Леся Мандзюк  та інші.

Насамкінець усі присутні ухвалили резолюцію:

Текст резолюції форуму Громадської взаємодії «Збережемо Дністер – Чернівці», міста Чернівці, 28 серпня 2018 року.

Ми, представники місцевих громад, природоохоронних організацій, науковці та громадські активісти, що зібралися на Форумі Громадської взаємодії «Збережемо Дністер – Чернівці», обурені намірами уряду і ПрАТ «Укргідроенерго» всупереч природоохоронному законодавству і волі місцевих громад збудувати каскад із 6 гідроелектростанцій на верхньому Дністрі. Реалізація цього проекту, який знищить природне русло Дністра на ділянці щонайменше 200 км, матиме катастрофічні наслідки для довкілля, унікальної природної і культурної спадщини Дністровського каньйону, туристичного потенціалу регіону. Незважаючи на ухвалені впродовж 2016-2018 років рішення місцевих громад, обласних та районних рад про неприпустимість реалізації проекту, одностайну позицію громадськості й екологів, заборону будівництва об’єктів гідроенергетики в межах природно-заповідного фонду України, значні кошти вже витрачаються на підготовку до будівництва. Такі дії є відвертим викликом встановленому Конституцією України правовому порядку й демократичному ладу, правам, безпеці й гідності кожного з нас. Ми вимагаємо від Кабінету Міністрів України:

  1. Ухвалити рішення про відмову від будівництва нових ГЕС на Дністрі і заборонити здійснення будь-яких робіт у цьому напрямку, у т. ч. розробки техніко-економічного обґрунтування, отримання кредитів чи витрачання коштів.
  2.  Переглянути Програму розвитку гідроенергетики на період до 2026 року, зокрема, вилучити з неї і всіх урядових та відомчих рішень положення про можливість побудови каскаду верхньодністровських гідроелектростанцій.

Від Чернівецької обласної державної адміністрації: офіційно звернутися до Кабінету міністрів України щодо недоцільності та неприпустимості будівництва каскаду ГЕС на Верхньому Дністрі. Від Чернівецької обласної ради: наслідувати приклад Тернопільської та Івано-Франківської обласних рад і прийняти рішення щодо неприпустимості будівництва каскаду ГЕС на Верхньому Дністрі. Ми закликаємо місцеві громади, представників влади всіх рівнів, громадські та експертні середовища, науковців, журналістів і всіх небайдужих громадян до об’єднання зусиль і координації дій задля досягнення цих вимог і збереження Дністра для нинішнього й майбутніх поколінь.

Повне відео з форуму доступне за посиланням.

Захід відбувся за підтримки Інституту Центральної Європи, ГО «Вільна Шпальта» та міжнародної асоціації «Eco-Tiras».

 

 

Христина Тимофійчук

Фото Юлії Драган

 

 

Коментарі