Афіша, Новини

«Як євреї винайшли Голлівуд». Святослав Бакіс читатиме лекції та презентує книгу в Чернівцях

Зустрічі з письменником є частиною проекту «Czernowitz: єврейські цінності крізь призму культури та літератури».

Фото – Літературний целанівський центр

З 3 по 5 вересня у Літературному целанівському центрі пройдуть лекції та презентація книги письменника з Чернівців Святослава Бакіса.

Презентація книжки «Дивлячись як подивитись» відбудеться 3 вересня о 18:00. 4 вересня в той же час автор розповість «Як євреї винайшли Голлівуд», а 5 вересня прочитає лекцію  «Премінґер, Вайлер, Вайлдер, Любіч: великі кравці Голлівуду». Також гості події переглянуть комедiю Ернста Любіча «Бути чи не бути».

Заходи реалізовуватимуться у рамках проекту «Czernowitz: єврейські цінності крізь призму культури та літератури» за підтримки Dutch Jewish Humanitarian Fund.

Протягом одинадцяти місяців у Paul Celan Literaturzentrum відбудеться 11 лекцій відомих фахівців, які стосуватимуться різних єврейських культурно- історичних сфер життя Чернівців.

Попередніми спікерами були головний Равін Чернівецького регіону Менахем Мендель Гліценштейн та доктор філологічних наук, целанознавець Петро Рихло, голова Асоціації єврейських організацій та громад України, співзасновник Літературного целанівського центру Йосиф Зісельс, Михайло Крайс та відомий музикант та диригент, викладач училища мистецтв, керівник оркестру єврейської музики «Frejlachs aus Czernowitz» Лев Фельдман. Серед наступних – літературознавець, кандидат філологічних наук, викладач кафедри зарубіжної літератури, теорії літератури та слов’янської філології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Роман Дзик.

За словами організаторів, у радянський період література Буковини була представлена лише частково. Видатних письменників із Чернівців тогочасна влада не визнавала. У зв’язку з цим такі всесвітньо відомі автори, як Роза Ауслендер, Пауль Целан, Іцик Мангер, Аарон Аппельфельд, Дмитро Загул та інші, залишалися на батьківщині майже незнаними. Літературний целанівський центр та його культурні заходи мають на меті компенсувати цю історичну несправедливість.

 

 

Коментарі