Авто міністра авіації Угорщини та перший «Запорожець». У Чернівцях відбулася виставка ретро-автомобілів

Власники раритетних машин привітали чернівчан із 27-ою річницею Незалежності України.

24 серпня о 10:50 у Чернівцях колона із понад 20 рідкісних авто та кількох спортивних машин проїхалася парадом за маршрутом Соборна площа – вулиця Головна – Центральна площа – вулиця Університетська – Театральна площа.

Перед монументом Ольги Кобилянської власники до 14:00 припаркували автомобілі у дві колони, готові похвалитися своїми «ластівками», розказати їх історію та запросити посидіти в раритетному салоні.

Для цього у параді та виставці щороку бере участь Дмитро Іванович. Сьогодні він тут із сином Ігорем. Обоє у вишиванках у тіні дерев споглядають автомобілі. Дмитро Іванович розповідає, що своє авто придбав 30 років тому:

«Я тоді служив військовим в Угорщині. За рік перед поверненням в Україну купив собі авто. Це – машина колишнього міністра авіації Угорщини».

Чернівчанин їздить на раритетному «ГАЗ» майже щодня. Мати ретро-авто в хорошому стані можливо, якщо добре за ним доглядати, ділиться чоловік.

«Таких авто мало в Чернівцях. Люди підходять, запитують. Цікаво їм розповідати про машину. Тому я кожного року тут», – додає Дмитро Іванович.

Власник «ЗАЗ-965 Запорожець» Назарій, навпаки, їздить на раритетному авто лише на свята. Перший український серійний легковий автомобіль 1961 року випуску він отримав від дідуся близько 20 років тому.

«Спочатку мій «Запорожець» стояв у коморі. Але потім ми почали вкладати в нього кошти і ремонтувати. Скільки витратили, не скажу. Але сьогодні авто на 85% є оригінальним», – ділиться Назарій.

Чернівчанин шкодує блакитний «Запорожець» через погані дороги. Адже, розповідає, якщо щось зламається, запчастини знайти складно. Машину свою дуже любить.

«Автомобіль для душі. Цікавий, адже мотор розташований в задньому відділі, так само, як в Porsche Cayenne. Я у нього вклав душу. Коли їжджу на «Запорожці», маю відчуття приємної старовини. Людям подобається, тішить око», – усміхається хлопець.

Кожне авто має свою історію, і власники готові нею поділитися. На площі лунає ретро музика зі старого програвача на одній з машин. Виставка дивує молодь та навіює спогади старшим людям.

 

Оксана Чорна

 

 

Залишити відгук