Афіша, Новини

Гіперсексуальність і містицизм. Андрій Тужиков видає нову поетичну збірку

«Тривожні маки» – лабораторний журнал з ірраціональних досліджень Всесвіту.

Під час ІХ Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz чернівецький письменник Андрій Тужиков презентує нову збірку віршів «Тривожні маки».

Книга проілюстрована фотографіями Іллі Стурка та Юлі Шкварчук та доповнена передмовою поета Мирослава Лаюка.

Збірка віршів Андрія Тужикова містить мотиви книги «Мак і пам’ять» (1952) єврейського німецькомовного автора Пауля  Целана – одного з найтрагічніших поетів ХХ століття.

«Речі, які надихали мене – різноманітні. Варто говорити про кожен текст окремо: щось у стані зміненої свідомості, щось під враженнями від побаченого, почутого, дещо від споглядання всередину себе.

Тексти, які увійшли до «Тривожних маків», я писав у різний час упродовж п’яти років. Тому було дуже важко упакувати поезії під одну концепцію. Через це збірка й має два розділи: «З мавзолею фрейдомарксизму» і «LibidoLibido». Зрештою, за частку віршів з цієї збірки я отримував нагороди. Наприклад, премію видавництва «Смолоскип» у 2014 та «Гранослов» у 2015 роках. Цим поезіям було легше пройти «кастинг» до збірки. Приблизно ж 70% моїх інших текстів до «Тривожних маків» не потрапили», – розповів автор у коментарі «Шпальті» .

«Тривожні маки» – це тексти, які інтерполюють гіперсексуальність, містицизм і саєнтологію в один репозиторій. Тут кожен вірш має гіперпосилання на інші, утворюючи генеалогічне дерево рефлексій і рефлексів, рецепцій і перцепцій. На основі однієї лексеми автор поєднує абсолютно різні сфери, різні порядки, різні сумісності, різні регістри.

«Коли мене питають, про що ця збірка, то завжди гублюся з відповіддю. Бачу ці тексти як репозиторій досліджень, гіпотез, здогадок… така собі семантична алхімія. Я люблю повторювати, що є два фундаментально різних шляхи пізнання Всесвіту: раціональний, через мову чисел, теорій, концепцій і математичних конструкцій, та ірраціональний, через чуттєвий досвід. Ця збірка – щось на кшталт лабораторного журналу з таких ірраціональних досліджень», – розповідає Андрій Тужиков.

Вперше книгу презентують 7 вересня о 22:30 у Центральному палаці культури. Модеруватиме подію Христя Венгринюк.

 

 

Коментарі