Колонки, Новини

Запіканка на вечерю. Як харчують малечу у чернівецьких дитсадках

Вартість харчування в садочку зросла на 25%.

З 2 липня у дошкільних навчальних закладах Чернівців зросла плата за харчування. Для однієї дитини 2-річного віку вона відтепер складає 13,20 гривень. В управлінні освіти Чернівецької міської ради пояснюють, що вартість харчування в дитсадках підняли через подорожчання продуктів. Мовляв, востаннє зміни були рік тому і вони непомітні. Чернівчанка, журналістка та мама трирічної дівчинки Віталія Козменко пише про те, що цього разу зміни відчутні. Тому що замість 200 гривень місяць у ясельній групі державного дошкільного закладу вартуватиме 300, в молодшій – приблизно 430 гривень. І дивує не ціна, а миттєвий стрибок. Водночас, за словами Віталії, попри подорожчання, діти приходять голодними із дитсадка. 

Я з тих людей, які любили садочок, і досі з теплом згадую свою виховательку Уляну Ігорівну. Я любила той борщик і котлетки з хлібом. А смак томатного соку й сьогодні здається мені ідеальним.

Тому, коли дочці виповнилося два роки, вагань не було. Я зібрала документи й оформила її в садочок, через пару днів пішли знайомитися з групою.

Цьогоріч буде вже наша третя осінь в дитсадку й час найбільших змін. Економічних зокрема. Два попередні роки вартість харчування в садочку зростала плавно. З листопада 2016 до липня 2018 виросла з 8,60 до 10,20 гривень за день для дітей, які відвідують ясельні групи. Тобто за місяць набігало близько 200 гривень. Нещодавно виконком міської ради переглянув питання фінансування садочків й затвердив нову вартість. Зросла вона відразу на три гривні. Харчування однієї дитини 2-річного віку тепер складає 13,20 гривень. За трирічку й старших зросла плата з 14,70 до 18,60 гривень. А тим, хто якраз перейшов з ясельної групи до молодшої (як ми), відразу з 10,20 до 18,60. І це становить 60% від усієї сплати за харчування дошкільнят. Решту 40% компенсує міська рада.

В Управлінні освіти Чернівецької міської ради журналістам розповіли, що вартість харчування в дитсадках підняли через подорожчання продуктів. Мовляв, востаннє зміни були рік тому, та й ті непомітні. А ці вже відчутні. Тому що замість 200 гривень тепер місяць (23 робочі дні) у ясельній групі державного дошкільного закладу буде обходитися у 300, в молодшій – приблизно 430 гривень.

Втім, якщо бути чесною, дивує не ціна, а її миттєвий стрибок. Адже в інших містах батьки платять не менше. У Тернополі з весни вартість дня харчування в садочку коливається від 18,50 до 23 гривень за тим же принципом, батьки оплачують 60%, а решту – міська рада.

Колеги ж розповідають, що в Кіцмані давно платять більше. З весни за день в яслах – 18 гривень, за харчування в середній групі – віднедавна всі 25.

Чому так? Може там годують краще? Або не печуть запіканок, які так і не навчилася їсти моя дочка. Бо сьогодні, наприклад, з порогу донька сказала: «Мамо, сьогодні на вечерю була запіканка, я голодна». І таке чую щонайменше двічі на тиждень. Додам, що на сніданок, як і багато інших батьків, ми не встигаємо привести дитину в садочок. Тому виходить, що цього дня я заплатила тільки за обід.

Було б доречно враховувати це й пропонувати батькам більше варіантів.

Наприклад, відмовляєтеся від сніданків – ось вам ширший вибір їжі на обід чи вечерю. Звісно, зменшити вартість харчування практично не реально, але хочеться, щоб дитина не приходила з садочка голодною.

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думки, висловленої у матеріалі.

 

Коментарі