Новини

На «кабінети здоров’я» у чернівецьких школах пропонують виділити 17 мільйонів

ГО «Пацієнти Буковини» опублікували результати експертиз програми «Здорові діти – здорова нація».

30 серпня на черговій сесії Чернівецької міської ради депутати розглянуть проект рішення «Про затвердження програми «Здорові діти – здорова нація» на 2018-2020 роки. Проект рішення зареєстрував депутат Назар Моклович, чим викликав хвилю обурення громадських активістів та просто чернівчан.

Так, головний розробник програми голова ГО «Лікарське Товариство Буковини «Взаємопоміч»» Олександр Казимирчук просить виділити з міського бюджету понад 17 мільйонів гривень впродовж 2019-2019 років для втілення його ініціативи. Натомість пропонує «прогнозування, попередження та ранній профілактично-оздоровчий вплив для збереження та зміцнення здоров’я дітей».

Щодо актуальності програми, ініціатор стверджує, що «більше  25% дітей мають відхилення в розвитку і різного ступеня вираженості захворювань».

Олександр Казимирчук пропонує слідкувати за духовним, інтелектуальним, фізичним розвитком учнів завдяки організації «дитячих центрів здоров’я», «кабінетів здоров’я», введенні «електронного паспорту здоров’я». А також проводити профілактику захворювань фітомінеральними настоями, інформаційно-хвильовою терапією.

Директорка ГО «Пацієнти Буковини» Наталія Гусак пояснює, що не так із програмою:

«Медичну допомогу має надавати ліцензований заклад. Програма пропонує вести спостереження за дітьми, брати аналізи. Законодавство ж не передбачає збір інформації про пацієнтів немедичним закладам.

Також ініціатива пропонує використовувати методи профілактики, безпечність та дієвість яких не доведена. Міністерство охорони здоров’я висловило позицію, що нетрадиційна медицина має дуже багато застережень, і вони припиняють видачу ліцензії тим, хто цим займається».

Громадська організація «Пацієнти Буковини» написала звернення до управління охорони здоров’я міської ради та департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА з проханням провести експертизу програми «Здорові діти – здорова нація».

Так, департамент охорони здоров’я ОДА виявив, що обґрунтування програми не відповідає дійсному стану здоров’я дітей. Запропоновані «кабінети здоров’я» та «дитячі центри здоров’я» дублюють наявні заклади охорони здоров’я. А методи лікування, про які йдеться у програмі, можуть нести ризики для здоров’я дітей.

Висновки управління охорони здоров’я міської ради схожі: відсутність доказової медичної технології профiлактики, невідповідність методології нормативним документам МОН та МОЗ України, дублювання вже cтвopeних закладів первинної медичної допомоги в місті.

«Запропонованi методи профiлактики – фiтозборами, мiнеральними водами мають великi ризики алергiчних реакцiй та загострень хронiчних захворювань при масовому застосуваннi», – із довідки комісії управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради щодо затвердження програми «Здорові діти – здорова нація».

Попри численні невідповідності законодавству щодо реалізації цієї програми між ГО «Лікарське Товариство Буковини «Взаємопоміч»» та Управління освіти ЧМР ще 22 січня 2018 року уклали договір про співпрацю.

«Цей договір вже підготував підґрунтя для прийняття програми. Питання у наступному: як управління освіти могло, не вивчивши думку управління охорони здоров’я, підписати такий договір?», сказала Наталія Гусак.

Директорка ГО «Пацієнти Буковини» повідомила, що її організація написала запит із проханням розірвати договір на основі висновків проведених експертиз.

Громадські активісти також збираються направити офіційне звернення до Чернівецької міської ради з усіма зауваженнями до програми «Здорові діти – здорова нація», щоб на сесії 30 серпня депутати мали повну інформацію про ефективність та доцільність такої ініціативи.

 

 

Коментарі