Новини, Перша шпальта, Репортаж

Допоможи собі сам. Чому влада забула про вулицю Стрийську та хто її ремонтуватиме

На Стрийській вкрай погана дорога та не їздять маршрутки.

Чернівчанка Глікерія Продан живе на Стрийській, 27. З важким пакетом жінка піднімається вулицею. Пані Глікерія йде з ринку. Купила тільки найнеобхідніше, бо важко нести сумки вгору. Усе через те, що вулиця Стрийська, що на мікрорайоні Роша, розмита та зруйнована. Хоча на цій вулиці близько 200 будинків, востаннє її капітально ремонтували ще у 80-х  роках. Стрийська географічно розташована на схилі, це й пояснює те, чому після паводків її постійно підтоплює. Окрім цього, із сусідніх вулиць Ходоросівської та Казанської вода, глина та пісок стікають на Стрийську.

Вулицю обслуговують два ЖРЕПи: праву сторону, тобто район Клокучки – сьомий, а протилежний бік (район Роші) належить до шостого ЖРЕПу. Щоб навести порядок на Стрийській, люди зверталися в обидві комунальні установи. Та отримали відповідь, що «це не в компетенції ЖРЕПів». У ситуації намагався розібратися навіть екіпаж патрульних поліцейських, що прибув на виклик.

Мешканці вулиці кажуть, після останньої липневої зливи комунальники відмовилися прибирати Стрийську. Аргументували це тим, що люди самостійно мають це робити. Чернівчани обурюються – вони не мають прибирати власноруч, адже сплачують чималі податки, які мали б витрачати на ремонт вулиці.

«Щоразу з нашого ПДВ шість гривень відраховують на бензин для техніки, яка мала б ремонтувати дорогу», – каже мешканка вулиці пані Ольга.

Директор комунального підприємства МіськШеп Сергій Погорений у коментарі «Шпальті» зазначив, що вулицю Стрийську часто затоплює після дощів.

«Сьогодні, 14 серпня, бригада робітників виїхала на Стрийську, щоб прибирати там. Минулого тижня комунальники розчищали дорогу біля 70-80 будинку, а зараз прибирають Стрийську №21-23, на перехресті з вулицею Маршала Рибалки».

За словами пана Сергія, у місті є багато таких проблемних ділянок дороги, тому МіськШеп не встигає розчищати та вивозити сміття з вулиць.

«Затримка виникла через те, що у нас зламався грейдер, але ми вирішили цю ситуацію. Сьогодні на Стрийській працює трактор, сміття збирають вручну, потім його будуть вивозити», – зазначає директор МіськШепу.

Пані Глікерія пам’ятає часи, коли за вулицею дбала місцева влада. Розповідає, що близько 25 років тому Стрийською курсувала маршрутка. А на вулиці були встановлені декілька сміттєвих контейнерів.

«Нам сказали, що мають ремонтувати дорогу, тому зняли маршрутку і забрали альтфатери, але вулиця так і не дочекалася повноцінного ремонту», – каже жінка.

Декілька років сміттєвих контейнерів на вулиці Стрийській не було. Люди просили владників їх повернути, у відповідь чули: «Укладайте договір на вивіз сміття».

«Але куди складати сміття? Я зверталася в інспекцію із захисту прав споживачів, після численних виїздів комісії на вулиці десь два роки тому таки з’явилися два альтфатери». 

Глікерія Продан каже, що торік провели ямковий ремонт, але роботи виконували неякісно.

 «Ми побачили, що ремонт роблять, аби списати гроші, бо у болото засипали шар асфальтного покриття. Тоді мешканці вулиці вийшли до робітників, щоб проконтролювати процес. Були скандали, але в результаті частину вулиці зробили якісно, а інша так і залишилася з вибоїнами», – продовжує пані Глікерія.

Через нерівномірний ремонт машини об’їжджають однією частиною вулиці, тому зараз дорога просідає на ту сторону. Щоб якось зарадити ситуації, мешканці вулиці почали самі забирати для домашніх потреб шутер, який нанесло внаслідок дощу. Але це не вирішує проблеми.

Окрім цього, щоразу після проїзду машин, на неприбраній вулиці здіймається пилюка. Вона потрапляє у вікна, брудом неможливо дихати.

«Сюди важко пройти з дитячим візком. Заасфальтовано лише до будинку № 70 (перехрестя вулиці Маковея). Хочеш виїхати з подвір’я, заасфальтуй собі сам», – каже мама двох дітей, яка проживає на Стрийській.

Коли на вулиці планують робити капітальний ремонт, «Шпальті» розповів заступник Департаменту ЖКГ Олег Пилип’як.

«Наразі щодо вулиці Стрийської готують проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт із заміною водопровідних мереж. Вартість проекту у цінах 2016 року становила 18 мільйонів. Якщо включать цю вулицю у план виконання робіт на цей рік, то потрібно здійснювати перерахунки. На сьогодні ремонт коштуватиме близько 25 мільйонів», – пояснює він.

За словами Олега Пилип’яка, стан вулиці намагаються підтримувати.

«Після дощів верхню частину вулиці гравіюють грейдером 3-4 рази на рік. Там, де проклали асфальтне покриття, робимо ямковий ремонт. Розуміємо, що асфальт треба замінити».

Вулиця не включена у перелік доріг, які мають відремонтувати у 2018 році.

«Зараз наше основне завдання – ремонтувати магістральні вулиці Чернівців, де їздить громадський транспорт», – розповідає пан Олег.

Проте погана дорога, а точніше, її відсутність, не єдина проблема жителів Стрийської. Вулиця не має транспортного сполучення з містом.

«Щодо сервісу надання послуг, то на нашій вулиці є тільки один магазин. Якщо потрібно, наприклад, оплатити комуналку чи піти в поліклініку, ми добираємося в місто. А це займає близько 20 хвилин, бо треба йти пішки вгору», – каже пані Глікерія.

На карті видно, що початок вулиці Стрийської межує із вулицею Маршала Рибалки, якою курсує маршрут №29. Мешканці вулиці розповіли, що зверталися в транспортний відділ міської ради із пропозицією, аби  громадський транспорт заїжджав і на початок Стрийської. Наразі пропозицію не погодили.

Редакція «Шпальти» намагалася вийти на телефонний звязок із депутатом міської ради від фракції «Рідне місто» Валерієм Найдишем. Межі вулиць Стрийської входять до його виборчого округу. Дізнатися, чи пан Валерій знайомий із проблемою його виборців нам не вдалося – мобільний, вказаний на сайті міськраді, був поза зоною досяжності.

Тому питання руху громадського транспорту та інші побутові проблеми жителів вулиці Стрийської залишаються відкритим.

«Допоможи собі сам, так називається робота нашої влади. Живемо, ніби в центрі міста, але ніхто не дбає за нас», – зітхає пані Глікерія.

Христина Тимофійчук

 

Коментарі