Новини

«Чернівці-Париж-Вічність». Чим дивуватиме IХ Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz

Фокусна тема цьогорічного фестивалю – життя і творчість Пауля Целана.


З 7 по 9 вересня у Чернівцях відбудеться IХ Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz.
Більше 30 митців з України, Німеччини, Австрії Польщі, Румунії, Литви, Швейцарії та України насичуватимуть місто поетичними читаннями, презентаціями книжок, дискусіями, лекціями, музичними подіями та виставками. Одна з центральних подій IХ Meridian Czernowitz – дискусія «Пауль Целан 100. Меридіан великого майстра німецької мови: Чернівці-Париж-Вічність». Також на дискусійному майданчику фестивалю учасники говоритимуть про мистецтво поезії, токсичну пропаганду і свободу слова.

«Фокусна тема цьогорічного фестивалю як і двох майбутніх – життя і творчість Пауля Целана. З часу заснування чернівецький Меридіан щороку звертається до особистості згаданого поета. Наступні три роки ми також присвятимо організації низки подій з нагоди 100-річчя від дня його народження, яке святкуватимуть у 2020-му в Чернівцях», – розповідає директорка IХ Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz Євгенія Лопата.


8 вересня у Літературному целанівському центрі у межах проекту «Czernowitz: Єврейські цінності крізь призму культури та літератури» відбудеться лекція про українські сторінки життя і творчості ізраїльського письменника Агарона Аппельфельда.
9 вересня гості фестивалю зможуть відвідати поетичні читання у Садгірській синагозі, а також могилу цадика на єврейському кладовищі у Садгорі.


На IХ Meridian Czernowitz відбудуться презентації поетичної збірки Серія Жадана «Антена», яка містить 80 віршів автора, психологічного трилеру Андрія Любки «Твій погляд, Чіо-Чіо-сан», збірки поезій чернівецького письменника Андрія Тужикова «Тривожні маки», книги Ігоря Померанцева «Вы меня слышите?», а також швейцарського автора Педро Ленца «Мій друг машиніст крана» у перекладі Сергія Жадана та Євгенії Лопати.
Також гості фестивалю зможуть насолодитися аудіовиставою від Театру вух за книжкою Христі Венгринюк «Народжуватися і помирати взутими» та музично-поетичним проектом «Літографії» на підтримку однойменного альбому Юрія Андруховича та гурту Karbido (Польща).


У Літературному целанівському центрі під час Meridian Czernowitz діятиме виставка гравіювань «Деконструкція Жизель» за мотивами збірок віршів Пауля Целана. Це спільний проект мисткині Нори Матоци та поета Герхарда Фалькнера (Німеччина), який виник у 2014 році під час перебування у Чернівцях на стипендії Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz. Зроблені Норою гравіювання чітко наслідують та інтерпретують художній стиль дружини Пауля Целана – Жизель Лестранж.
Вхід на всі заходи вільний.

Фото Юлії Драган

 

 

Коментарі