Вулиця Сторожинецька. Маленьке село серед міста. Фото

 Вона кардинально відрізняється від центру міста.

Вулиця Сторожинецька, здавалося б – центр Чернівців: 10 хвилин до парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка, 15 хвилин – до Соборної площі. Але, насправді, вона кардинально відрізняється від центру міста. Чернівчанка Антоніна Вишневська прогулялася Сторожинецькою та зробила неймовірні фото.

«Гуляючи Сторожинецькою, здавалося, що я десь у провінції чи селі. Будинки з датами 1924 років. Одні виглядають зовсім бідно, інші – нового будівництва поряд із старими. На вулиці є і відомі в історії вілли, але зараз це просто будівлі, що нічим не вирізняються, але мають велику історію.
На вулиці Сторожинецькій кожен живе своїм життям. Хтось іде у магазин, інші – до сусідів, хтось прибирає чи порається біля хати. А також на вулиці є свій храм Петра і Павла – де люди збираюся з району на свята. Є на вулиці і свій садочок, готель, гастроном, ресторан, технікум.  Тому вулиця Сторожинецька є маленьким селом серед міста.Якщо згадати історію розвитку міста, то цей район мав назву Монастириський, що означає «монастирські володіння», – пише Антоніна.

Антоніна Вишневська вказує, що є й інша назва: Монастирище — місцевість на південнно-західній околиці Чернівців, яка від початку була частиною Роші, пізніше виділена, як окремий населений пункт — передмістя, а згодом стала міським житловим мікрорайоном.

Монастириська розташовувалась в районі нинішньої вулиці Сторожинецької. Якщо визначати її межі за сучасною мапою Чернівців, то це будуть приблизно такі вулиці: Хрещатинська, Лібаівська, Героїв Майдану та проспект Незалежності. Переписом 1900 року на Монастириській зафіксовано 487 будинків, у яких проживали 3654 людей.

Залишити відгук