Новини

«Ship Life або Сім місяців добровільного рабства». Рецензія на книгу Ольги Мельник

Книга вийшла друком у чернівецькому Видавництві Книги – XXI.

Чернівчанка Світлана Олексійчук пропонує прочитати книгу «Ship Life, або Сім місяців добровільного рабства». Вона написана у формі умовного щоденника дівчини, що працювала офіціанткою на американському круїзному лайнері. Авторка день за днем відтворює з пам’яті реальні події семи місяців, проведених на борту, ділиться своїми враженнями, відкриттями і переживаннями. Читачі цього щоденника мають змогу разом з авторкою відвідати понад 20 країн Європи, Північної та Центральної Америки, а головне ‒ з перших вуст дізнатися про те, яке ж воно – корабельне життя.

Сім місяців добровільного рабства. Саме так охарактеризувала своє перебування на круїзному лайнері Ольга Мельник. Авторка закінчила заклад вищої освіти і хотіла спробувати свої сили в новому середовищі. Оскільки її батьки мали стосунок до далеких мандрівок кораблями, то вибір героїні впав саме на подорож круїзним лайнером. Але не в якості туристки, ні це було б занадто просто. Це був не просто круїз, а котракт офіціантки. Чесно, я і не уявляла, що ця робота має скільки нюансів, тим паче в поєднанні з життям на кораблі.

Ольга пише про неписані правила поведінки персоналу лайнера (особливо цікаві ті, які стосуються особистого життя). Багато уваги авторка приділяє опису поведінки відпочивальників. Після її розповіді я по-іншому дивлюся навіть на працю звичайних офіціантів. Сім місяців – чималий відрізок часу, а якщо більшість цього часу ти проводиш практично ізольовано від світу зовні, то це надскладне випробування для будь-якої особистості. Мовний бар’єр, змагання між офіціантами за кращий заробіток, відсутність близьких, поганий зв’язок, вередливі клієнти – це ще не весь спектр випробувань для Ольги.

Книга написана легко, читається напрочуд швидко, бо справді, цікаво, що ж буде далі, який куточок землі відвідає героїня. А ще там багато карт.

Моя оцінка 10 із 12.

 

 

Коментарі