Колонки, Новини

Чому у Чернівцях наразі недоцільно створювати наглядові ради комунальних підприємств

У запропонованому проекті рішення є низка недоліків, через які Наглядові ради можуть стати тягарем як для самих підприємств, так і для бюджету Чернівців.

Нещодавно на сайті Чернівецької міської ради зареєстрували проект рішення «Про Наглядові ради комунальних підприємств», яке розглянуть на сесії 30 серпня. Згідно з документом, мають затвердити критерії обов’язковості формування Наглядових рад, порядок їх утворення, а також повноваження та вимоги до членів.

Кандидат економічних наук ЧНУ імені Юрія Федьковча, викладач кафедри фінансів і кредиту, член ГО Центр реформ та розвитку Віталій Семенюк вважає, що у випадку ухвалення рішення у нинішній редакції, Наглядові ради можуть перетворитись із незалежного органу, який сприятиме роботі комунальних підприємств, на політичний інструмент, що потребуватиме бюджетного фінансування на своє утримання. 

У проекті рішення департаменти, до сфери управління яких входять комунальні підприємства, повинні будуть до 1 листопада цьогоріч підготувати проекти рішень про утворення Наглядових рад та визначити їхній персональний склад. Та утворення Наглядових рад КП не є обов’язковим. Таке право (але не зобов’язання) органам місцевого самоврядування надали після внесення змін до законодавства у 2016 році.

Основна ідея полягала у забезпеченні нормативно-правового поля для створення незалежних органів, сформованих виключно на професійній основі, які підвищать ефективність роботи комунальних підприємств. Проте у запропонованому проекті рішення є низка недоліків, через які Наглядові ради можуть стати тягарем як для самих підприємств, так і для бюджету Чернівців.

Можна виділити п’ять ключових фактів, чому створення Наглядових рад для комунальних підприємств на умовах, прописаних в проекті рішення міської ради, є недоцільним.

  1. У положенні про Наглядові ради відсутня чітка мета створення та критерії оцінки ефективності їхньої роботи. З огляду на критичний фінансовий стан більшості комунальних підприємств метою створення Наглядових рад може бути формування професійної команди фахівців у складі антикризового менеджера, фінансиста, інженера високого рівня з профільною технічною освітою. Вони мають розробити чіткий план виведення підприємства з кризового стану та контролювати його реалізацію.
  2. У положенні, що регламентує роботу Наглядової ради, повністю відсутня відповідальність її голови та членів за наслідки прийняття/неприйняття рішень. Це може призвести до посилення колективної безвідповідальності. Наразі за наслідки діяльності комунального підприємства відповідальність напряму несе його керівник та міський голова, який укладає з ним контракт.
  3. До компетенції Наглядової ради входить погодження рішень, які стосуються поточної операційної діяльності підприємства. Якщо виникають проблеми в організації роботи Наглядової ради (не може зібратись через відсутність кворуму та інші причини) процес прийняття рішень на підприємстві може бути заблокований. Також його тривалість розтягуватиметься у часі через необхідність погодження рішень керівника КП з Наглядовою радою, через що буде знижуватися їхня ефективність.
  4. Великий ризик посилення впливу політичного фактору на роботу комунальних підприємств. Конкурсна комісія із відбору членів Наглядової ради згідно з проектом рішення Чернівецької міської ради, має складатись із представника мера, представників фракцій, виконавчого комітету та громадської ради. Такий підхід має велику ймовірність розподілу представництва в наглядових радах за квотним (партійним) принципом, а не на професійній основі та незалежному відборі.
  5. Додаткові фінансові витрати на оплату праці голови та членів Наглядової ради. У попередньому рішенні планували створити Наглядові ради на восьми комунальних підприємствах і, з урахуванням чисельності від трьох до дев`яти людей. А їхній кількісний склад може налічувати до 50-70 осіб. Наприклад, якщо заробітна плата члена Наглядової ради складатиме 10 тисяч гривень, то сукупні річні витрати на оплату їхньої праці (лише на восьми визначених рішенням комунальних підприємствах) можуть складати близько 6-8 мільйонів гривень.

Вважаю, що оплата праці голови та членів наглядових рад напряму має залежати від результатів діяльності комунального підприємства. Її доцільно здійснювати за рахунок частини чистого прибутку, водночас порядок його розподілу має бути регламентований рішенням виконкому Чернівецької міської ради, наперед прогнозованим для членів Наглядової ради та незмінним упродовж певного періоду. За таких умов голова й члени Наглядової ради отримають матеріальні стимули для підвищення ефективності роботи комунальних підприємств.

Тож у випадку ухвалення рішення у нинішній редакції Наглядові ради можуть перетворитись із незалежного органу, який сприятиме роботі комунальних підприємств, на політичний інструмент, що потребуватиме бюджетного фінансування на своє утримання. За таких умов створення Наглядових рад є недоцільним, оскільки вони стануть додатковим тягарем як для самих комунальних підприємств, так і для бюджету міста Чернівців.

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думки, висловленої у матеріалі.

 

Коментарі