Новини

Чернівчанам презентували 57 робіт єврейських художників різних поколінь

Експозиція триватиме до 20 серпня, подивитися роботи можна у Художньому музеї

7 серпня у Чернівецькому художньому музеї відбулося відкриття виставки «Єврейські художники Буковини». Експозицію проводять у рамках днів єврейської культури та ювілейної Міжнародної конференції з мови та культури їдиш. Як розповіли організатори, всього представлено 57 робіт єврейських художників Буковини різних поколінь. 33 роботи надав Музей історії та культури євреїв, 17 робіт – із власного фонду Художнього музею та ще 7 робіт із приватних колекцій.

«Насамперед тут представлені роботи представників старших поколінь, які отримували класичну освіту в академіях Європи. Це, наприклад, Моше Бараш, Артур Кольник, Леон Копельман. Також на виставці є роботи наших сучасників, зокрема, Броніслава Тутельмана, Льва Філіпова», – розповіла директорка Художнього музею Інна Кіцул.

За словами організаторів заходу, виставка унікальна тим, що дає змогу дізнатися одразу про декілька поколінь єврейських художників, про те, що їх найбільше цікавило, як видозмінювався їхній світогляд. Найбільш ранні роботи виставки – це картини 1920-их років Леона Копельмана, найпізніша робота – картина Льва Філіпова 2013 року. Таким чином виставка представляє столітню історію єврейсько-буковинської культури.

«Щодня ми відкриваємо один із заходів днів єврейської культури на Буковині. Позавчора ми відкрили кінопоказ кращих єврейських фільмів, вчора – Міжнародну конференцію з мови та культури їдиш, сьогодні ж – виставку єврейських художників Буковини. Я дуже радий, що символом цієї виставки стала родина мого друга, Броніслава Тутельмана. Вдячний всім, хто допоміг нам організувати та відкрити цю експозицію», – розповів співпрезидент Асоціації єврейських організацій та общин України Йосиф Зісельс.

Експоновані на виставці твори належать до різних художніх епох та напрямів у мистецтві – від кубізму й експресіонізму 20-30-их років минулого століття та до початку постмодернізму сучасності. За словами організаторів, єврейські художники Буковини, всупереч усім складнощам та заборонам, навіть у найгірші для мистецтва часи грали помітну роль в художньому житті всієї Буковини та далеко за її межами.

Експозиція триватиме до 20 серпня.

 

 

Анна Колісник

 Фото Антоніни Вишневської

 

 

Коментарі