Афіша, Новини

Що не пропустити у Дні єврейської культури. Поради Йосифа Зісельса

Відбудуться кінопокази, виставки та концерти.

До 12 серпня у Чернівцях триватимуть Дні єврейської культури. У їх рамках упродовж тижня заплановані десятки заходів у різних локаціях. Співпрезидент Асоціації єврейських організацій та общин України (Ваад України), чернівчанин Йосиф Зісельс розповів «Шпальті», які події варто не пропустити.

«Щодня, до кінця тижня, з 19 години в медіа-центрі «Belle vue» іде показ найкращих фільмів єврейського кіно. Їх відібрав наш земляк, який живе в Нью-Йорку, кінокритик Святослав Бакіс. Сьогодні, у вівторок, о 20:00 в Літературному целанівському центрі відбудеться вечір єврейської поезії Буковини.

Також будуть три великі концерти їдишської пісні, які пройдуть у філармонії у середу, четвер та п’ятницю.

У центральному корпусі ЧНУ імені Юрія Федьковича тривають виставки «Настінні розписи синагог Буковини», «Видатні діячі єврейської громади» та виставка сучасних книжок з юдаїки. А в обласному художньому музеї проходитиме виставка творів єврейських художників Буковини. Куратор цієї виставки, мистецтвознавець з Ізраїлю Гілель Казовський приїжджав до Чернівців, аби відібрати картини для неї. Увійшли як роботи з фондів музею, так і з приватних колекцій», – сказав Йосиф Зісельс.

Окрім цього, до 9 серпня триватиме Пам’ятна міжнародна конференція з мови та культури їдиш, в якій беруть участь 35 доповідачів з 12 країн світу.

«У кінці серпня – на початку вересня 1908 року у Чернівцях відбулась перша міжнародна конференція з мови та культури їдиш. Тоді до нашого міста приїхали відомі поети, письменники й дослідники. Цей захід мав велике значення для єврейського світу та дав поштовх розвитку мови і культури їдиш», – розповів Йосиф Зісельс.

Вам буде цікаво: Як у Чернівцях відкривали фестиваль єврейської культури. Фото

 

 

Коментарі