Новини

«Концерт». У Чернівцях вийшла друком книга боснійського автора Мухарема Баздуля

«Концерт» – історія про виступ гурту «U2», який об’єднав Боснію.

Чернівецьке «Видавництво 21» видало книгу боснійського письменника та журналіста Мухарема Баздуля «Концерт».

Твір присвячений епохальному концерту ірландського рок-гурту «U2», що відбувся 23 вересня 1997 року на стадіоні у Сараєві. Він зібрав 45 тисяч людей, об’єднавши, примиривши різні погляди, інтереси, релігії.

Над українським перекладом книги працював Андрій Любка. Обкладинку та ідею дизайну створила Анна Стьопіна, використавши при цьому автентичний квиток на виступ гурту.

«Місто ще лежало в руїнах після кількарічної облоги, а країна залишалася розсвареною після страшної громадянської війни. І саме цей концерт став символом повернення Боснії до нормального, мирного життя. На виступ U2 вперше йшли разом православні, католики і мусульмани, які ще донедавна були учасниками й жертвами братовбивчої війни. У той вечір музика об’єднала їх, мистецтво загоювало роз’ятрені рани, ця ніч була святкуванням кінця війни, Боно кричав: «Viva Sarajevo! Fuck the past, kiss the future!» Міжнародні інформаційні агенції писали: «За ці дві чарівні години гурт U2 зробив те, чого не змогли зробити військові, політики та дипломати: він об’єднав Боснію». Книжка Баздуля поєднала в собі елементи нон-фікшну й емоційний авторський погляд на концерт, який сам Боно вважає найважливішим в історії гурту U2», – ділиться думками про книгу Андрій Любка.

Перекладач також розповідає, чому боснійська література є цікавою для українського читача:

«Паралель між Боснією й Україною очевидна – війна. Там вона вже закінчилася, хоч і залишила по собі глибокі й незагоєні рани, а ми лише сподіваємося на завершення війни. Отож, спільний у нас не лише досвід, а й оптимізм, без якого жити в нашій частині світу неможливо. Крім складних і болючих тем, «Концерт» має і світлу сторону – це кайфова, легка книжка про добру музику, про незабутній концерт легендарного гурту. Зрештою, це книжка про молодість – нарвану, максималістську, гедоністичну», – розповів у коментарі «Шпальті» Андрій Любка.

Перша презентація «Концерту» відбудеться під час 25-го Форуму видавців у Львові (з 19 по 23 вересня).

До 15 серпня книжку «Концерт» можна придбати за спеціальною ціною на сайті «Видавництва 21».

 

 

Коментарі