Новини

#ЗупиниРудого. Як боротися з іспанським слимаком, що знищує врожаї на Буковині

В Європі рудий слимак належить до карантинних видів.

З 27 липня у Facebook-спільноті UkrBIN: (Національна мережа інформації з біорізноманіття), де українські науковці на волонтерських засадах збирають інформацію про поширення видів в межах України, з’явилася ініціатива #ЗупиниРудого.

Сотні людей, переважно з західних регіонів, публікують фото рудого іспанського слимака (Arion lusitanicus J), розповідаючи, як він поїдає у них рослини та квіти. Серед таких записів багато повідомлень з Чернівців.

«Шпальта» вирішила з’ясувати, чи становлять руді слимаки реальну загрозу цьогорічним врожаям та що робити чернівчанам, які зіткнулися з цією проблемою.

 

Пан Володимир зустрічає нас біля воріт будинку і одразу веде до саду. Тут, на вулиці Бережанській у Чернівцях, мешканці потерпають від слимаків вже 5 років. Володимир бере відерце та великий пінцет, і починає збирати «рудих», водночас розповідаючи про смаки:

«Найбільше слимаки їдять чорнобривці та баклажани. Також знищують інші квіти, овочі та фрукти. Люблять лише молоді пагінці, старі огірки зараз не їдять».

За словами чернівчанина, «руді» з’являються у червні. Минулих три роки їх не було через засуху, а цьогоріч через постійні дощі їх доводиться збирати щодня.

«Я їх трую польським «Слімаксом» і збираю. Цей засіб їх приваблює, тому приповзають навіть від сусідів. Та «Слімакс» можна використовувати тільки тричі в сезон».

«То чи велика шкода від слимаків?», – запитуємо.

«Величезна, цього сезону все об’їдають. Сусіди їх теж труять, але збираємо знову і знову», – бідкається пан Володимир.

То що це за слимак і яка від нього шкода?

Запитуємо у засновників ініціативи #ЗупиниРудого, керівника та співзасновника Національної Мережі з Біорізноманіття (UkrBIN), кандидата біологічних наук Миколи Юнакова та аспірантки Університету Вермонту (США), екологині, учасниці проекту UkrBIN Марини Голівець.

«У рудого слимака є дві назви: іспанський та іберійський. З початку 70-их років слимак поширюється Європою. Спочатку про проблему заговорили в Австрії. Зараз цей вид становить реальну загрозу врожаям у Польщі, Скандинавських країнах», – розповіла Марина Голівець.

Микола Юнаков пояснює, як шкідники потрапили в Україну:

«Рудих слимаків до нас завезли з Європи разом з рослинами. Припустимо, через кордон перевозять туї для дизайну парків. Якщо дерева погано перевірили на кордоні, не дослідили, не витримали карантину, а в ґрунті були яйця слимаків, то вони поступово поширюються в нашій країні.

У південній Швеції, західній Норвегії вони, наприклад, повністю знищують плантації суниць. Ці країни сформували гібридну методу, яка поки не дуже поширена в Європі. Йдеться про використання феромол-препарату з біокультурою природнього ворога слимаків – жуками-стафілінами, які поїдають їхні яйця».

Зараз завдяки ініціативі #ЗупиниРудого науковці намагаються зрозуміти масштаби проблеми. На сьогодні вже створили карту – там позначили населені пункти, де люди потерпають від іспанського слимака. Завдяки дописам з цим хештегом вчені уточнюють показники на мапі.

«Наш допис у Facebook про те, що ми збираємо дані, має 17 тисяч поширень. Це вже показує, що проблема є, і її масштаби доволі великі. У всіх європейських країнах цей слимак занесений до карантинних видів, а в Україні жодної офіційної позиції влади немає.

На папері проблема відсутня, коштів на це не планують виділяти. Але ми бачимо досвід, яким люди діляться. Вони спантеличені, налякані, не знають, що робити», – каже пані Марина.

Як реагують на проблему в Чернівцях?

Якщо наступного року буде спекотне літо, то руді слимаки не поширюватимуться, – переконує начальниця відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Ольга Гунчак.

«Руді слимаки ведуть прихований спосіб життя. Торік у цей час була спека, і шкідники ховалися, їх не було видно. А цього року – постійні дощі, тому їх навіть вдень можна помітити.

Цьогорічним врожаям вони не заґрожують. Бо вони всеїдні, поїдають також і бур’яни. Але якщо з ними не боротися цього року, то вони можуть починаючи з весни знищувати саджанці, а пізніше врожаї.

Рудих слимаків обов’язково треба знищувати. Кожен має робити це у себе вдома, щоб не давати їм масово розмножуватися, відкладати яйця. Найефективніші способи – збирати їх вручну та посипати сіллю. Зібраних слимаків знищувати в міцному соляному розчині або заливати крутим кип’ятком».

Заходи боротьби мають бути направлені на створення несприятливих умов для розвитку молюсків, переконує Ольга Гунчак. Вона радить сіяти та садити рослини рано навесні, щоб вони мали змогу зміцніти ще до масового відродження слимаків з яєць.

Також варто не загущувати посіви та регулярно виполювати бур’яни, а восени, після збирання врожаю, не залишати на ділянці ніякої рослинності.

Ольга Гунчак зазначає, що одноосібна боротьба не принесе бажаного результату – слимаки будуть сповзатись з сусідніх ділянок. Варто домовитись з сусідами про спільні дії.

Микола Юнаков радить, як захищатися від рудого слимака вже сьогодні:

«Аналіз поточної ситуації у місцях, де іспанський слимак з’явився відносно нещодавно, (Вінниця, Дніпро) показує, що спочатку він переважно потрапляє з транспортом на велику відстань не у сільську місцевість, а у місто-обласний центр, потім через садово-городні торгівельні мережі поширюється на периферію по області. Там де його ще немає, він сам здалеку не приповзе.

Переглядайте горщики та поверхню ґрунту у них, коли купуєте саджанці. Треба витримувати карантин (наприклад, надійно ізолювати нові рослини, добре обприскати водою на ніч та дати слимакам можливість виповзти), а не висаджувати рослину відразу. Також варто стерилізувати придбані ґрунт-суміші. Для цього покладіть ґрунт тонким шаром (декілька сантиметрів) у чорний пластиковий мішок для сміття та розстеліть в спеку на асфальті, даху, гарячих каміннях на декілька годин. Все, що там є живе, включно з яйцями слимаків, звариться».

Довідка:

Слимаки – двостатеві істоти (гермафродити), що поєднують в собі ознаки чоловічого та жіночого організму. Один слимак за сприятливих умов може відкласти до 400 і більше яєць. Яйця відкладають в ґрунті на глибині 5-8 см, а також під різними предметами: купками бур’янів і бадилля, дошками, камінням. У травні з яєць, які перезимували в ґрунті, вилуплюються молоді слимачки.

Найбільший апетит слимаків збігається за часом з їхнім статевим дозріванням і розмноженням (зазвичай через 1,5-2 місяці після вилуплення з яєць). У цей період шкідники здатні повністю знищувати рослини салату, капусти, картоплі та інших овочів, об’їдати ягоди суниці, квіти.

 

Оксана Чорна

 

 

Коментарі