Інтерв'ю, Перша шпальта

Популяризувати місто. Як у Чернівцях живе всеукраїнський рух «Твоя країна»

Всеукраїнський рух «Твоя країна» започаткували в Харкові в 2013 році. Проект створили для того, аби люди мали можливість більше подорожувати Україною, знайомитися зі стилем та ритмом життя різних українських міст, пізнавати їхні архітектуру та побут.

У Чернівцях проект працює вже чотири роки. Організатори впевнені, що «Твоя країна» сприяє не тільки популяризації Чернівців на мапі України, а й розвиває лідерські навички у молодих людей.

Про життя руху в нашому місті, цінність досвіду волонтерської роботи та туристичну привабливість Буковини розповідають учасники організаційної команди Віктор Віцин та Ольга Д’яконюк.

З чого все почалося…

Віктор: Хоча я сам – чернівчанин і, здавалося, знаю про місто все, проект дав мені можливість по-новому поглянути на Чернівці та показати його людям з усієї країни.

Також у мене була ще одна проста причина. В оргкоманді працювала дівчина, яка була мені цікавою. Тому вирішив займатися тим, чого ніколи не робив до того моменту. Пізніше зрозумів, що в цьому середовищі збираються люди, які готові до спілкування.

Оля: До проекту я долучилася в січні цьогоріч, але вже маю друзів у багатьох містах України, це дозволяє мені набагато частіше кудись виїжджати з Чернівців. Тому поставила собі за мету об’їздити всі обласні центри в Україні до травня 2019 року.

За час роботи в команді найбільше запам’ятався візит, який ми організовували на Великдень. Це було досить важко зробити, адже в той час працювало дуже мало закладів, у всіх були вихідні. Хоча Пасха – це сімейне свято, охочих провести його в Чернівцях було близько 50 людей. У нас запитували: «Ми підемо в церкву?» – на що ми відповіли, що наш рух не нав’язує та не пропагує релігію, тому походу в церкву не було. Хоча деякі учасники відвідали наші храми того дня, їм було цікаво, як у Чернівцях освячують паски.

Відкрий свою мушлю

Наш рух пропагує здоровий спосіб життя. Програма не передбачає вживання алкоголю. З палінням теж намагаємося боротися, ми не забороняємо, але якщо людина курить, то вона це робить подалі від інших. Це багатьох людей відштовхує. У нас трохи інший вид відпочинку, це можна назвати одним із видів неформальної освіти, тому що завжди є чітка програма: плануємо кожну годину, відпрацьовуємо маршрути, про все домовляємось. Зазвичай влаштовуємо такий вид відпочинку, який більше спрямований на пізнання. Пасивного проведення часу не практикуємо. Хоча особисто мені подобається іноді так проводити дозвілля, але це відбувається десь раз на місяць. Коли ти втомлений після організації візиту і хочеш обдумати, як все пройшло.

Люди, які приїжджають до нас, виходять на деякий час зі своєї зони комфорту. Відкривають свою мушлю, щоб побачити світ. Учасники проекту переважно живуть у організаторів, усіх забезпечуємо безкоштовним житлом. Для когось це абсолютно новий досвід, адже ти приїжджаєш у нове місто ще й залишаєшся на ніч в людини, якої не знаєш. Іноді людей це змінює.

Як можна потрапити на наш проект? Учасників ми відбираємо за поданими заявками. Найбільше звертаємо увагу на мотиваційну частину. Найчастіше у графі «що ви знаєте про місто» люди надсилають нам цілі історії з Вікіпедії про Чернівці. Пишуть і про те, як колись вулицю Кобилянської підмітали трояндами, і про старовинний ЧНУ. Не беремо тих, хто заповнює анкету, аби написати що-небудь. Зазвичай ми цікавимося, чим людина займається, що хоче побачити в нашому місті, які місця відвідати. Була дівчинка з Києва, яка не любить «живе спілкування», але пише книгу і захотіла відвідати Чернівці, аби зібрати матеріал про наше місто.

Чому музеї – це не нудно

Програму ми складаємо, зважаючи на вподобання учасників. Намагаємося знайомити їх із чимось новим. Влаштовуємо музичні та літературні вечори, імпровізований театр, водимо музеями Юрія Федьковича, Ольги Кобилянської. Наскільки молодим людям цікаво слухати довгі лекції в музеях? Намагаємось не зловживати частими походами, бо це трохи стомлює учасників. Найбільше подобаються садиби на виїзді, десь у районних центрах області. Старі будівлі, які збереглися до нашого часу, неординарно вписуються в модерний стиль. Якщо, скажімо, ми хочемо показати музей Івана Миколайчука в Чорториї, намагаємось організовувати такий візит узимку, коли прилітають лебеді на місцеве озеро. Людям цікаво спостерігати за таким місцевим колоритом. Влітку організовуємо походи в гори на декілька днів.

Мінімальні витрати, але максимум зусиль

«Твоя країна» – всеукраїнський рух, який складається з різних ініціативних груп, юридично ми не зареєстровані. Такими були умови та мета руху – організувати неприбутковий проект. Хлопець, який започаткував цей рух, жив тоді в Києві і виїхав до США на деякий час. Він подивився на те, як багатогранність штатів використовують з користю для суспільства. У нас побутує думка, що люди на Сході і Заході різні, у нашому проекті ми об’єднуємо людей навколо спільних інтересів.

Багато хто здивований, що команда нічого не заробляє.

Наприклад, на організацію триденного дозвілля для 8–12 людей у нас іде місяць. Дорогу до Чернівців чи іншого міста, вони також оплачують самостійно. Крім того, молодим людям потрібні гроші на квитки до музею чи екскурсію, похід у кінотеатр. Також учасники обідають та вечеряють за свій рахунок. Зазвичай, у закладах харчування ми домовляємося про знижки, аби були мінімальні витрати. У середньому кожен учасник проекту повинен мати на три дні 300–400 гривень.

За фінансовою допомогою ми зверталися до міських меценатів, та вони готові вкладати у великі об’єкти, такі як дитячі лікарні чи хоспіси. Інколи вдається «вибити» якісь кошти, але це трапляється дуже рідко.

У Чернівцях найбільше вражає ЧНУ

Коли люди надсилають нам заявки, найчастіше пишуть про те, що хочуть побачити університет. Тому майже кожного візиту ми включаємо в програму похід до ЧНУ імені Юрія Федьковича. Найчастіше до нас приїжджають гості з Харкова та Києва. Максимальна кількість заявок, яку ми отримували – 128 на 10 місць. На той час тривав набір на програму тільки у два міста: Чернівці та Київ.

Від початку існування проекту в Чернівцях організаційна команда змінювалася декілька разів, хтось йшов, приходили нові люди. Зазвичай ідуть, бо не знаходять спільної мови з командою або влаштовуються на роботу, де можна заробляти. Для того, щоб організувати хороший візит, вистачає 5–6 людей, які мають бажання це робити. Проте у нас завжди є відповідальний за всю організацію програми: він домовляється за оренду приміщень, екскурсії, знижки. Якщо щось не виходить, допомагає вся команда.

У місті найбільше вражає університет, і викликає подив те, що в Чернівцях спілкуються російською.

Чого ми досягли за чотири роки в Чернівцях?

Чернівці в проекті – це досить суперечлива одиниця. У нас візити проходять дуже часто, якщо порівнювати з такими містами, як Київ, Львів, Одеса. Ми в лідерах щодо організації візитів, однак за кількістю учасників, які виїжджали на «Твою країну» в інші міста, ми майже на останньому місці. За час існування проекту інші міста відвідали шестеро чернівчан. Я думаю, що така ситуація склалася тому, що у нас молоді люди налаштовані на споживацький спосіб відпочинку – випити та поїсти.

У рамках проекту Чернівці відвідало близько 350 людей, організували десь 13 виїздів за місто. Чи дізналися люди більше про Чернівці? Так. Цікаво спостерігати за реакцією гостей, коли вони знали про певну особистість, знайомі з її творчістю, а потім виявляється, що вона з Чернівців.

Був випадок, коли одна дівчинка приїхала до нас з Рівного і вирішила вступати до ЧНУ. Також один із учасників вирішив здійснити кругосвітню подорож, свою поїздку він розпочав з Чернівців. З квітня цього року він встиг побувати вже в Росії, Грузії, Туреччині.

Люди, які приїжджають до нас, надихаються містом і атмосферою, повертаються додому й починають займатися громадською діяльністю.

Ми, як організатори, планували створити громадську організацію. Але, як на мене, це почне обмежувати нашу діяльність. У Чернівцях рух «Твоя країна» існує четвертий рік, та ми досі залишаємося невідомими, що б не робили. Напевне, більшій частині людей цікавіші дещо інші речі. Ми робили декілька презентацій в університеті серед школярів-одинадцятикласників. Відвідувачі просто слухають, але не вступають у наш рух,  на цьому все й закінчується. Чернівчан у нашій команді дуже мало, долучаються до організації лише ті люди, які їздили на фестивалі і розуміють про що проект. Хоча одним із завдань руху є показати красу нашого міста.

Цьогоріч у нас три цілі за якими ми рухаємося: запустили офіційний сайт  «Твоєї країни», плануємо зробити проект міжнародним та залучити до нього старше покоління – хочемо, щоб молоді люди подорожували разом зі своїми батьками.

Наступний візит ми плануємо на 9–12 серпня, долучайтеся, буде цікаво!

 

Христина Тимофійчук

Фото Юлії Драган

 

Коментарі