Новини

У Чернівців більше грошей на депозитах, ніж у Харкова та Дніпра. Інфографіка

Міський бюджет посів 14 місце у відповідному всеукраїнському рейтингу.

Фото insider.pro

Офіс з фінансового та економічного аналізу у Верховній раді України провів дослідження місцевих бюджетів, згідно з яким бюджет Чернівців увійшов до топ-25 за залишками депозитних коштів у банках. Станом на 1 червня 2018 року на депозиті перебувають 269 мільйонів гривень бюджетних коштів. Для порівняння, у містах-мільйонниках Дніпрі і Харкові ця сума складає 225 та 220 мільйонів відповідно.

«Тут є дві сторони медалі. Перша – коли міський бюджет використовує депозити як спосіб управління грошовими потоками (коли є тимчасово вільні кошти, їх можуть поставити на депозит на два-три місяці, а потім зняти більшу суму). Друга – коли гроші просто ставлять на депозит і не використовують їх», – повідомив у коментарі «Шпальті» керівник Офісу фінансового та економічного аналізу у ВРУ Віктор Мазярчук.

За сумою залишку депозитних коштів у банках бюджет Чернівців займає 14 місце в Україні.

«Треба питати у міської влади, чому ці кошти вирішили поставити на депозит замість того, щоб, наприклад, почати будівництво певних об’єктів. Можливо, вони зараз вже готують проектну документацію, а, може, просто не знають, що із цими коштами робити. У будь-якому випадку, посадовці не мають виправдовуватися, що грошей в бюджеті немає, а чітко відповідати на що планують витратити депозитні кошти», – сказав Віктор Мазярчук.

За його словами, класти гроші на депозит доцільно тільки з метою управління фінансовою ліквідністю.

«Припустимо, цього місяця до міського бюджету надійшло податків на 50 мільйонів гривень більше, ніж наразі потрібно. Тоді їх можна тимчасово поставити на депозит, поки розробляють якусь проектну документацію, до прикладу. Коли документація готова, гроші забирають з відсотками від банку. І це нормальне явище, коли є розуміння, на що ці кошти підуть. Якщо ж сума депозиту з місяця в місяць збільшується і не використовується впродовж року, це дуже погано», – розповів керівник Офісу фінансового та економічного аналізу у ВРУ.

Загалом в Україні 16 мільярдів гривень залишку депозитних коштів, розміщених місцевими бюджетами. До топ-25 рейтингу із 220 мільйонами гривень увійшов також обласний бюджет Чернівецької області.

«Децентралізація дала шалені гроші на місця, які, як попередньо показує динаміка, органи місцевого самоврядування не знають, як використати. І найпростіший спосіб – поставити їх на депозит», – повідомив Віктор Мазярчук.

Найбільше коштів на депозиті у обласного бюджету Донеччини – понад 3 мільярди гривень.

 

 

Коментарі