Новини

Чернівцігаз перестало продавати скраплений газ. Хто тепер надаватиме цю послугу буковинцям

Це сталося через відсутність фінансування.

Фото УНІАН

У понеділок, 30 липня, публічне акціонерне підприємство «Чернівцігаз» заявило про те, що більше не постачатиме буковинців скрапленим газом. Про це повідомили у прес-службі підприємства.

Як йдеться у повідомленні від ПАТ «Чернівцігаз», компанія забезпечувала скрапленим газом 63,8 тисяч буковинців в негазифікованих населених пунктах Чернівецької області. Здебільшого, це мешканці сіл Герцаївського, Глибоцького, Кіцманського та Кельменецького районів Чернівецької області.

Причиною припинення роботи стала неврегульованість питання проведення аукціонів та збитковість діяльності з реалізації скрапленого газу. Через цю проблему ситуація забезпечення паливом для таких споживачів значно ускладнюється. Відтак через відсутність фінансових ресурсів та можливості утримання виробничих потужностей, товариство ліквідувало відповідні структурні підрозділи та скоротило персонал.

У прес-службі зазначили, що нестабільності ситуації додала й відсутність спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про організацію та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу» №570, такі аукціони мали б проходити щомісяця згідно із затвердженими аукціонним комітетом графіків. Однак упродовж лютого-березня цього року з невідомих причин аукціони так і не відбулися.

 «Відсутність щомісячного графіка проведення аукціону, як наслідок, відсутність чіткого планування діяльності товариства із закупівлі та продажу скрапленого газу для потреб населення, а також понесення товариством постійних витрат, спричинили збитковість цього виду діяльності, що не може відповідно до чинних норм фінансуватися за рахунок тарифу на розподіл природного газу», – зазначив голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда.

У коментарі «Шпальті» прес-секретар ПАТ «Чернівцігаз» Вікторія Голодняк підтвердила інформацію про припинення постачання скрапленого газу.

«Наше товариство більше не буде займатися цією діяльністю. Вона є неприбутковою, через фінансові питання, тому ще в лютому ми припинили закуповувати скраплений газ», – сказала вона.

За словами пані Вікторії, товариство неодноразово зверталося до Уряду з проханням звернути увагу на те, що через відсутність спеціалізованих аукціонів з продажу газу, населення залишається без постачальника.

Чернівчан ця проблема стосується меншою мірою, адже місто газифіковане, але в деяких селах Буковини люди користуються скрапленим газом.

Як повідомляє пані Вікторія, буковинці зверталися на підприємство за поясненнями.

«Для наших споживачів інформація про те, що постачання скрапленого газу більше не буде, видалася дивною. Ми надали пояснення, що «Чернівцігаз» більше цим не займається. Через це можуть виникнути небезпечні ситуації, коли люди заправляють газові балони на автозаправних станціях. Закликаємо буковинців ставитися до цього з обережністю та повідомляємо про те, що «Чернівцігаз» не несе відповідальність за нещасні випадки, які можуть трапитися», – зазначила вона.

Відомо, що раніше дочірне підприємство «Івано-Франківськ- Пропан» також постачало жителів Чернівецької області скрапленим газом.  

Редакція «Шпальти» звернулася до ДЧ «Івано-Франківськ-Пропан» з проханням надати інформацію про діяльність підприємства на території Чернівецької області у зв’язку з припиненням робити «Чернівцігазу».

Керівник ДП «Івано-Франківськ-Пропан» Ігор Сикала пояснив, що підприємство й надалі співпрацювати з буковинцями.

«Впродовж семи років компанія мала укладений договір-доручення з ПАТ «Чернівцігаз» на реалізацію скрапленого газу для мешканців Чернівецької області. З  червня 2018 року «Івано-Франківськ-Пропан» безпосередньо здійснює закупівлю скрапленого газу для потреб населення Чернівецької області на спеціалізованих аукціонах», – каже пан Ігор.

За його словами, реалізацію скрапленого газу населенню здійснює Чернівецьке регіональне відділення ДП «Івано-Франківськ-Пропан». Тож споживачі досі отримують скраплений газ.

Христина Тимофійчук

 

 

Коментарі