Новини, Перша шпальта

Треба бути готовим до успіху. Ярослав Кушнірик про чернівецьку дипломатію, тимчасове призначення та життєві принципи

Погляд зсередини. Інтерв`ю з директором Департаменту економіки Чернівецької міської ради Ярославом Кушніриком.

Майже рік (з 23 травня 2017 -го і до 10 травня 2018 року) Ярослав Кушнірик очолював Департамент ЖКГ Чернівецької міської ради. У травні цьогоріч міський голова Олексій Каспрук призначив пана Ярослава директором Департаменту економіки міської ради за строковим трудовим договором. Ярослав Кушнірик розповів «Шпальті» про політику, чернівецькі дороги та свої помилки, про які найбільше шкодує.

Бути у владі, чи поза нею. Де краще?

Звичайно, комфортніше поза владою. Тому що там ти живеш своїм життям і це не порівнюється з тим пресингом, який треба витримувати, працюючи на державній службі. Я два рази йшов з міської ради. За її межами життя є, і воно нормальне.

Яка Ваша мета на посаді директора Департаменту економіки ?

Мені було легко відповідати на це запитання, коли я очолював Департамент ЖКГ. Пропозиція призначити мене директором Департаменту економіки була неочікуваною. Але всі знають, що це призначення тимчасове – у розпорядженні вказано, що на цій посаді я виключно на час служби в армії Степана Руденка (попереднього директора Департаменту економіки). Тому не думаю, що я можу говорити про якісь великі, перспективні плани на цій посаді. Звичайна поточна робота.

Принципи, яким не зраджуєте?

Я чітко поділяю речі на принципово серйозні й ті, що, як кажуть, на швидкість не впливають. Основний принцип – відповідати за свої слова. Якщо ти щось пообіцяв, то маєш цього дотримуватися.

Насправді з мене важко витягнути якусь обіцянку. Я чітко розумію, що обіцяти можна тільки там, де на 100% контролюєш ситуацію. Якщо вона повністю не підлягає твоєму контролю, дуже небезпечно щось обіцяти. Бо потім прийдуть і запитають. Будь-яку справу треба робити якісно, по-максимуму. Зрозуміло, бувають ситуації, де ти можеш хотіти багато чого, а виходить не зовсім так.

Я завжди кажу керівникам свою думку щодо того чи іншого питання. Раджу, як правильно, але рішення залишаються за ними.

Коли критикують керманичів міста. Хто б не був – Федорук, Михайлішин, Каспрук. За великим рахунком, ніхто з них не хотів і не хоче поганого міста. Просто кожен працює в межах можливого. Комусь щось одне вдається, декому – інше. Ніхто з керівників шкодити не хоче. Просто не у всіх виходить працювати так, як хочеться, досягаючи позитивних результатів.

Як Ви виходите з конфліктів?

Усе залежить від ситуації. Якихось рецептів немає. Я завжди обдумую, як вчинити правильно. Не приймаю «гарячих» рішень.

Бути дипломатом у Чернівцях  

Дипломатія доречна у комунікації та організації роботи. Коли я повертався в міську раду, не збирався втягуватися в політику. Йшов виключно як нейтралітет. Але про яку дипломатію може йти мова, коли ти йдеш займатися виключно господарською діяльністю, а деякі депутати згадують твоє партійне, політичне минуле. Тому у таких ситуаціях хочеш не хочеш, а будеш відповідати не дипломатично.

Гроші на дороги та відсутність на них проектно-кошторисної документації. Як цим складовим бути разом?

Залишилося дуже мало фахівців. У тебе можуть бути гроші, але реально нема кому спроектувати. Зараз періодично згадують підтоплення залізничного вокзалу під час зливи.

Насправді ніхто не брався навіть за розробку проекту. Аби розробити завдання на проект, ми збиралися не один раз. Ледве зробили це. Відтак оголосили тендер на виготовлення кошторисної документації. Перший раз він не відбувся. Оголосили вдруге. Немає організацій, які б конкурували між собою і хотіли взятися за той чи інший проект. Є ще окремі підрозділи при інститутах, які можуть зробити цю роботу. Тому треба чекати поки вони повільно її виконають.

Елементарний приклад. Для того, щоб встановити світлофор на вулиці Галицький Шлях, проект робили декілька місяців, потім його тричі завертала експертиза з Києва. І це при тому, що проект робив спеціалізований дорожній інститут. Два місяці тому департамент ЖКГ оголосив тендер на «Prozorro» до 1 млн. грн, Містобудівний – на 4,5 млн. Тендер не відбувся ні там, ні там. Через те, що не було учасників.

Про що Ви думаєте, коли їдете чернівецькими дорогами?

Думаю те ж саме, що думають усі інші. Мені так само шкода авто.

Усе ж є різниця. Пересічний водій думає: ну коли вже зроблять? А Ви, певно, дивитеся і можливо розумієте, що ніколи?

Не можна так казати, що ніколи.

Які дороги дратують найбільше?

Дратують усі розбиті дороги. І дратує законодавство, за яким найкраща пропозиція це та, що найдешевша. Це при тому, що демпінгують, а потім не можуть зробити. За  європейськими критеріями, ціна не є важливою, головне – якість і досвід. Згідно з нашим законодавством, необхідно принести два відгуки на якісні роботи. Те, що виконавець зробив, наприклад, 20 неякісних – не враховується. І реально треба визначити переможця, навіть попри те, що знаєш: в нього 20 неякісних об’єктів, судові справи. Але є козир – зроблені два нормальних об’єкти і на них є два відгуки.

Про які помилки можете відкрито говорити?

Я шкодую, що не був достатньо жорстким щодо питання встановлення плитки на вулиці Ольги Кобилянської. Ще коли її тільки презентували, я говорив, що вона не стоятиме так, як пропонує інститут. Фахівці, які розробляли цей проект, та підрядник почали переконувати у зворотному. Скажімо так: вони надавили своїм авторитетом та гарантіями. І тепер бачимо результат. Закінчилося все тим, що ми не розрахувалися з «підрядом», бо роботи неякісні. Фірма збанкрутувала. Збирали комісії за участю інституту та підрядника, але ніхто з них так і не сказав, чому так сталося. Усі вважають, що їхньої вини в тому немає. Мені шкода, що так витратили гроші. Те, що фірма, яка проводила роботи, збанкрутувала – нам від того не легше.

Альтернативна робота? Якщо б не міська рада, не ЖКГ то…

Проектний менеджмент. Це той ідеальний варіант, де кожен несе відповідальність за свою роботу і де гарно написаний проект дає хороший результат.

З ким із відомих Ви хотіли б зустрітися?

Хотів би поспілкуватися з кимось із топ-політиків Великобританії. Той шлях, який пройшла ця країна, є хорошим зразком демократії. Я не ідеалізую Великобританію, але вона потужна.

Кого вважаєте успішним політиком Чернівців, починаючи з 1991 року?

Успішним політиком був Микола Федорук. Подобається це комусь чи ні, але він був успішним саме як політик. Він, як ніхто знав те, що ви називаєте чернівецькою дипломатією. Про чинних не прийнято говорити, а з тих хто був… Свого часу Тарас Кияк, саме як політик та політичний гравець, був досить успішним. Добре знав правила політичної боротьби.

Є політики, котрі  викликають повагу, але зараз не при владі. Маю на увазі Олега Панчука, він представляв Народний Рух. Саме тоді розпочиналася боротьба за незалежність. Я пам’ятаю його ще у 1989 році, тоді, коли все могло змінитися. Він відчував настрої людей. Все, що він говорив, робив – відповідало тому, що очікували люди. Це при тому,  що він не був політичним борцем. Він був символом чернівецької інтелігенції. Мав бачення.

Гроші для Вас…

Це інструмент для реалізації бажань, мрій. У матеріальному сенсі – це мірило. Поки що нічого іншого, окрім грошей, для оцінки праці ще не придумали.

Книга, яка мала на Вас найбільший вплив

Для мене немає ідеальної книги. Дуже подобається творчість Ремарка, Хемінгуея. Це книги на всі часи. Я дещо пізно прочитав трилогію Драйзера. Але вона справила на мене дуже сильне враження. Шкода, що такі книжки в юності мало хто читає. А потім виходить так, що деякі книжки ми читаємо запізно.

Фільм, серіал, які переглянули нещодавно

Один із цікавих серіалів – «Картковий будинок».  Показує, що політика – брудна справа у будь-яких країнах. На жаль.

Музика в автомобілі, вдома. Що слухаєте?

Залежно від настрою. В авто – Fm. Взагалі дуже подобається оркестр Поля Моріа, джазові композиції та інші.

Порадьте, що почитати

«Місяць і гріш» Моема Сомерсета. Прототипом є художник Поль Гоген. У книзі є цікава фраза, коли героя запитують «Чому ви малюєте?» На що він відповідає, що просто не може не малювати. У творчості успіху досягає той, хто живе своєю справою, хто не може жити по-іншому.

До успіху в житті треба бути готовим. Має бути відсоток везіння. Шанс має випасти, але ти маєш бути готовим ним скористатися.

Я називаю це – опинитися в правильному місці, в правильний час

Це правильно. Мушу визнати, що багато чого в житті я досягнув саме в контексті цієї фрази. Був в правильному місці, в правильний час. Згадували про те, що мене обрали секретарем міської ради. На той момент вибирали людину, яка просто технічно зможе керувати міською радою до моменту обрання міського голови. З однієї сторони я мав життєвий досвід, з іншого – підтримку депутатського корпусу. Можна назвати це випадковістю життя. Але до цієї випадковості я був готовий. Як мінімум у мене був життєвий і професійний досвід. Я не був людиною, яка в своєму житті ніде не працювала, нічого не робила і тут раз – і тобі випав шлях.

Найкращий відпочинок для Вас

Найкращий відпочинок – це подорожі. Немає різниці, куди їхати. Звісно, найкращий варіант відправлятися туди, де ти ще ніколи не був. Аби побачити нові країни, міста. Чим більше ти дивишся на життя інших країн, тим більше по-філософськи ти ставишся до життя.

Топ-країн

Стосовно порядку – Німеччина. Комфортні умови для людини у Канаді. Кліматично привабливою є Греція. Та у багатьох країнах я ще не був.

Мрія відвідати

Скандинавські країни.

Що Вас надихає?

Життя. Я сприймаю його таким, як воно є. Іншого немає, тому треба отримувати від нього задоволення. Жити і розуміти, що сьогодні саме так. Як казав цар Соломон, завжди так не буде. Не варто зациклюватися на негативі. Проблеми є, їх треба вирішувати, але крім того, треба дивитися на місто і старатися робити для нього щось корисне.

 

Альона Чорна

 

Коментарі