Новини

Скільки запасів хлору є у «Чернівціводоканалу» та як це вплине на тарифи

Наразі запасів хлору у Чернівцях є на 30-35 діб.

Акціонерне товариство «Дніпроазот» виробляє рідкий хлор для знезараження питної води. Його за допомогою компанії-посередника доставляють в контейнерах у КП «Чернівціводоканал». Через високу ціну на газ «Дніпроазот» заявило про нерентабельність своєї діяльності та припинило функціонування. Пізніше компанія повідомила, що може продовжити свою роботу, але якщо зросте ціна на поставки хлору.

У коментарі «Шпальті» заступник начальника з адміністративних та загальних питань КП «Чернівціводоканал» Тарас Бабух розповів, якою наразі є ситуація у водоканалі, та чи готові вони надалі співпрацювати з «Дніпроазот», навіть якщо там підвищують ціни.  

«Питну воду до Чернівців подають з річок Дністер, Прут та Артезіанських свердловин за допомогою трьох насосних станцій: Біла, Рогізна та Магала. У технології очистки води КП «Чернівціводоканал» користується такими реагентами, як хлор рідкий в контейнерах і балонах та гіпохлорид натрію марки А. Станом на сьогодні, 19 липня, запас рідкого хлору складає 5,5 тонн в балонах та контейнерах, а рідкого натрію –  3,5 тонни», — розповів Тарас Бабух.

За його словами, хлор рідкий складає вагу 950 кілограмів у кожному контейнері. Витрати споживання хлору залежать від стану води, в середньому щодоби у Чернівцях використовують 150-200 кілограмів для знезараження. Цих запасів вистачить на близько 30-35 діб. Хлору в балонах вистачає на 1,5—2 місяці.

«Гіпохлориду натрію вистачає на 20 діб, але його у постачальника продукції вже замовили. Його постачає компанія «Хлортехвод», яка виграла тендер. Цього тижня «Чернівціводоканал» вже отримав пробний контейнер хлору з Румунії, але є технічні проблеми зі з’єднанням цистерн. Річ у тім, що європейські контейнери за розміром дещо відрізняються, але ми їх переобладнали і цього тижня запустили в роботу.  Компанія «Хлортехвод» зазначила, що вартість постачання з 16 липня 2018 року зростає з 47 тисяч гривень до 52 тисяч за тонну».

Як зазначив Тарас Бабух, постачальник надав підприємству гарантійний лист, про те, що не зважаючи на припинення роботи АТ «Дніпроазот», вони продовжать постачання хлору безперебійно та своєчасно.

«На сьогодні постало питання, чому Водоканал не зробив більше запасів хлору. Але згідно з правилами охорони праці, не дозволено зберігати понад 15 тонн балонів хлору. Якщо запрацює завод «Дніпроазот», вони будуть виконувати свої обов’язки відповідно до контракту. Ми зацікавлені  у виробництві хлору вітчизняного виробника, навіть якщо це буде дорожче. Тому що доставка з Румунії буде технічно набагато проблематичнішою», —  каже Тарас Бабух.

За його словами, через це, тарифи на водопостачання у Чернівцях можуть зрости.

«Згідно з методикою тарифоутворення, тарифи на воду для чернівчан можуть зрости вже з наступного року. Підвищення буде невідчутним, тому що коефіцієнт ціноутворення незначний», — зазначив він. 

 

Христина Тимофійчук

 

 

 

Коментарі