Новини

Наскільки українців та експертів влаштовує перебіг реформ у державі

Громадське радіо з’ясувало оцінку дієвості реформ в Україні.

https://tribuna.pl.ua

Журналісти Громадського радіо Андрій Куликов та Любомир Ференс розпитали директорку Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірину Бекешкіну про перебіг реформ в Україні.

Любомир Ференс: Чи набагато відрізняється оцінка пересічних громадян щодо перебігу реформ в Україні від оцінки експертів?

Ірина Бекешкіна: Найвищу оцінку нашим реформам ставлять наші закордонні партнери. Якщо говорити про експертів, то вони більш критично оцінюють наші реформи. Ми опитали майже 80 експертів з Реанімаційного пакета реформ, і вони оцінили наші реформи у 2,7 за п’ятибальною шкалою, тобто трішки менше, ніж задовільно.

«Щодо пересічних українців, то понад половини взагалі не бачать жодної якоїсь успішної реформи».

Серед решти відносно успішними на рівні 6-7% відзначили пенсійну реформу, і це, очевидно, ті, які отримали підвищені пенсії. Коли ми питаємо, які реформи найбільш важливі для людей, вже кілька років поспіль з великим відривом лідирує антикорупційна реформа. І тут абсолютна більшість опитаних нам и людей кажуть, що успіхів тут немає. Майже 80% вважають, що вона не успішна, а 50% вважають, що вона провальна. Тобто основна реформа, яку люди хочуть бачити, не реалізується. Інші реформи розглядаються як потрібні, але все-таки не основні, а значить на основному фронті перемог немає. Далі по значимості йдуть соціальні реформи – пенсійна реформа, медична, освітня тощо.

Любомир Ференс: Мене вразив показник населення, яке вважає, що людина не зможе прожити без постійної турботи держави, це 77%, і протилежну точку зору поділяє лише 13%.

Ірина Бекешкіна: А тут дуже цікаво. Коли ми питаємо, чи вважаєте, ви, що більшість українців зможе прожити без постійної турботи, 77% справді відповідають, що не зможуть. А далі ми питаємо, яке з суджень вам ближче: держава повинна нести повну відповідальність за забезпечення кожної людини всім необхідним, чи держава повинна забезпечити людям однакові правила гри, а далі людина сама несе відповідальність за те, як вона цей шанс використає, то тут ділиться 45/55. Тобто я б сказала, що не все так безнадійно.

Любомир Ференс: Лише 10% українців цілком задоволені станом інформування урядом суспільства про свою роботу та реформи. І на думку 47% громадян інформація, яку дає уряд, часто не відповідає дійсності. 30% вважає, що такої інформації замало, і ще 25% нарікають на їх незрозумілість. Виходить, що можна говорити про комунікаційний провал?

Ірина Бекешкіна: Так і є.

«Можливо, основна причина таких думок населення — це провал комунікації».

І справді, давайте подивимося, а де люди взагалі можуть дізнатися про ту ж медичну реформу щось конкретно. Але рік тому людей, задоволених інформуванням було 5%, у цьому році – 10%.

Любомир Ференс: На ваш думку, ЗМІ мало висвітлюють, як ці реформи проходять?

Ірина Бекешкіна: Вони висвітлюють поразки, вони не висвітлюють те, що є позитивним. Тобто вони створюють таку специфічну психологію у людей, що нічого хорошого немає, все пропало тощо.

Говорити треба правду, не значить, що все прикрашати, але говорити правду. Я буваю на місцях і бачу, скільки робиться хорошого, але ми про це нічого не знаємо. Чи знаємо, ми наприклад, що в Чернігові волонтери зібрали 200 тисяч батарейок, щоб не викидали? В усі школи і навчальні заклади ви можете ці батарейки принести і здати.

Андрій Куликов: Як давно ваш Фонд досліджував ставлення до ЗМІ?

Ірина Бекешкіна: Ми стабільно вимірюємо рівень довіри і дуже давно. І хочу сказати, що рівень довіри до ЗМІ за останні роки впав.

Андрій Куликов: Чого очікувати від вас найближчим часом?

Ірина Бекешкіна: Ми зараз працюємо на Донбасі, і скоро у нас буде репрезентативне дослідження.

Повну версію розмови слухайте за посиланням.

Ця публікація підготована в рамках проекту «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю видання і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу».

 

 

Коментарі