Перша шпальта, Репортаж

Бути донором безпечно. Як працює Центр крові у Чернівцях

У Центрі служби крові у Чернівцях щодня стають донорами близько 30-ти людей. Вони свідомо приходять сюди, адже їхня кров може врятувати чиєсь життя. Наразі тенденція донорства стала популярною серед молоді. Ми вирішили дізнатись більше про те, як та для чого люди стають супергероями. Так їх тут називають.

Добре виспатись та поснідати

Донорство – це безпечно, швидко та не боляче. Але не всі люди поінформовані про це. 

Я вперше здавала кров. Була трохи сонною та голодною. Адже найкраще здавати кров зранку – з 8.00 до 12.00. Після того, як я зайшла в кабінет до терапевта, дізналася, що донорам необхідно поснідати.

За словами лікарів, аби добре себе почувати перед здачею крові, важливо виспатися та не бути голодним. Сніданок має бути легким, без молочного, яєць, смажного та бананів. Бажано не вживати багато солодкого до аналізів, а після – навпаки випити солодкий чай, щоб підвищити рівень цукру в крові. Упродовж 72 годин не вживати спиртного, не курити за дві години до і дві години після цього. Рекомендують здавати кров раз на три місяці, не частіше. Донором крові може стати кожен здоровий громадянин України у віці від 18 років, вагою не менше 50 кг.

Після процедури ще 24 години варто утриматися від фізичних навантажень.

Якщо ви зробили татуювання, то рік не можете бути донором. Якщо приймаєте антибіотики – близько двох-трьох тижнів утримайтеся від здачі крові. 

Випити чаю з печивом

Центр служби крові, що розташований на вулиці Українській, 36 відчинений з восьмої ранку. Усе, що вам необхідно – не забути документи, які засвідчують вашу особу: паспорт, або водійське посвідчення та результати флюорографії.

У реєстратурі ваші дані вносять у базу, потім – заповнюєте бланк. Якщо є дозвіл стати донором, то отримуєте довідку. З нею спершу в одному кабінеті здаєте кров з пальця, а в іншому – кров із вени. Чекаєте декілька хвилин. 

У кабінеті терапевта дізнаєтесь свою вагу, результати аналізів та артеріальний тиск. Якщо немає протипоказань, вас направляють на кухню. Це одне із найзатишніших місць у лікарні. Усе у м’ятних кольорах, багато світла та по-домашньому гостинно. На кухні вам наливають одну чи дві чашки солодкого чорного чаю (залежить від того, скільки вам прописав лікар) та пригощають пісним печивом. Якщо у вас низький тиск, то скажуть ще декілька разів пробігтись сходами, аби він трохи стабілізувався.  

«Ідіть коридором у кабінет №2», – направляє терапевт.

Лікар-терапевт виконує тут важливу місію, адже саме від нього залежить, чи станете ви донором. А, якщо вам стане погано і ви знепритомнієте, надасть першу медичну допомогу.

У спеціальному кабінеті забору крові у присутності донора готують кушетку та усе необхідне обладнання. Медсестра каже влаштовуватись на кушетці в напівлежачому положенні й розслабитись.

Відтак вам у вену вводять голку та беруть від 200 до 450 мл крові. Процедура займає близько 10 – 15 хвилин. Після цього ще декілька хвилин відпочиньте на кушетці. Загалом вся процедура займає від 30 хвилин до години.

Після здачі крові вам видають довідку, із якою необхідно підійти до каси, щоб отримати 50 гривень на сніданок. Потім в реєстратурі вам видають документ, що надає донорам пільги:

  • упродовж року отримати два вихідних: у день, коли здаєте кров, та один день протягом року;
  • особа, яка здає кров більше 40-ка разів, має можливість отримувати доплату до пенсії у розмірі 10% та пільги на ліки.

«Шпальта» поспілкувалася із завідувачкою відділенням лабораторної діагностики та профілактики СНІДу Чернівецького обласного Центру служби крові Оленою Матеіновою. Вона розповіла, якої крові не вистачає в Центрі, скільки разів на рік можна бути донором та про платні аналізи, які тут роблять безкоштовно.

Яка група крові наразі в Центрі є найбільш затребуваною?

– Загалом наше населення має чотири групи крові (перша, друга, третя, четверта): найбільша частина населення має другу групу крові, трохи менше людей мають першу, ще менше – третю групу і найменша кількість населення – із четвертою групою. Окрім того, вся кров, що є в організмі людей, поділяється на резус: позитивний або негативний. Тільки 15% людей мають негативний резус.

Потреба є у кожній групі крові – буває таке, що декільком лікарням одночасно необхідна, наприклад, четверта негативна групи крові, такі ситуації є критичними.

«Ми завжди вдячні людям, які готові стати донорами. У Центрі крові для них створені комфортні умови, щоб вони приходили й почували себе як вдома. Щоб відчували, що приносять користь, а ми турбуємося про них».

Кров переливають виключно по групах: першу – першій, другу – відповідно другій, це основна умова. Зазначу, що перша група крові з резусом негативним є універсальною. Існує таке поняття, як «гемолітична хвороба новонароджених» (ГХН), вона виникає внаслідок несумісності крові матері та крові її плоду. Якщо під час вагітності жінки за цим не слідкувати та не ставати на облік, то може трапитися викидень. Тому люди, які приходять до нас із першою негативною групою крові, є цінними.

Багато донорів у нас є резервними, вони періодично добровільно здають донорську кров. На той випадок, якщо виникає необхідність, вони постійно відгукуються.

Аналізи є безкоштовними? 

– Усі аналізи є безкоштовними. Донорство важливе тим, що це профілактика різних захворювань, які виникають в організмі людини. Якщо людина приходить до нас, то спочатку, до донації, вона потрапляє до клінічної лабораторії, де дізнається про наявність ліпідів (жирів) в крові. Вживати жирну їжу перед здачею крові заборонено, бо результати будуть некоректними. Ліпіди заважають правильно визначити вірусні інфекції.

Також у клінічній лабораторії безкоштовно з’ясовують групу та резус крові. Аналіз крові на гемоглобін є важливим для людей, у яких анемія. Виявляють АЛТ, тобто те, наскільки правильно функціонує печінка, і, чи працює вона в нормальному режимі. Після донації кожну кров досліджують на чотири вірусних інфекції: сифіліс, СНІД, гепатит Б і С.

Усю донорська кров, зібрану сьогодні, досліджують наступного дня. За добу кожен донор може дізнатися результати обстежень.  Якщо ж людина не звертається за аналізами, а там знайшли негативні результати, то ми телефонуємо, повідомляємо про інфекції та направляємо до відповідних спеціалістів.

Скільки разів на рік можна бути донором та чи для всіх встановлено однакову норму здачі крові?

– Якщо це донація крові, то щодвамісяці, якщо особа є донором плазми, то через два тижні. Надаються перерви, є відповідні схеми.

Терапевт визначає дозу крові для кожного індивідуально. Усе залежить від ваги, тиску та кількості здач крові. У Центрі є два види гемаконів, у яких ми збираємо донорську кров: великий разом з консервантами вміщує до 500 мл, а маленький – до 360 мл.

Окрім крові, яку здають у нашому Центрі, до нас привозять на обстеження донорську кров з усієї області. Адже це єдина лабораторія у Чернівецькій області, яка досліджує кров на гемотрансмісивні інфекції.

Скільки часу кров перебуває в лабораторії?

– До нас після забору крові з усієї області звозять кров. Першого ж дня ми її переробляємо, відділяємо плазму від еритроцитів. Еритроцити зберігаємо в холодильниках при температурі +4-6 градусів, а плазму закладаємо в морозильні камери, де вона при температурі мінус 60 градусів може зберігатися до шести місяців.

Уся плазма не може бути використаною. Частина, яка залишається, може зберігатися до двох років у морозильних камерах. Надалі її віддають на виготовлення лікарських препаратів. На сьогодні найбільш актуальним препаратом плазми є альбумін. Його виготовляють тільки на одному підприємстві. 

 

Ярослава Дерев’янко

Фото Юлії Драган 

 

 

Коментарі