Новини

Бахіли непотрібні. Чому в лікарнях досі змушують одягати цей засіб захисту

Уляна Супрун спростувала твердження про убезпечення від інфекцій відвідувачів лікувальних закладів з допомогою захисту ніг.

У лікувальних закладах та клініках відвідувачів, які приходять провідати родичів у лікарні, досі змушують одягати бахіли

Хоча прогресивні лікарі знають, що цей засіб захисту є зайвим та неефективним проти інфекцій, одягати бахіли змушують подекуди навіть пацієнтів лікувальних закладів.

Днями в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун написала на своїй сторінці у Фейсбуку, що наразі у жодних нормативних документах в Україні немає вимог, які зобов’язують пацієнтів та відвідувачів носити бахіли в усіх приміщеннях лікарень.

«Єдині місця в лікарні, де варто їх носити, операційні та приміщення, які потребують асептичних умов – тобто там проводяться інвазивні втручання й існують ризики виникнення і передачі інфекції. Адже використання бахіл може забезпечити мінімальний фізичний бар’єр від мікроорганізмів. Хоча існують дослідження, які не підтверджують ефективності такого методу захисту», – написала вона.

Уляна Супрун зазначила, що ініціатива щодо одягання бахіл на кожного, хто переступає поріг лікарні, зазвичай йде від медзакладу. І має на меті зменшити роботу прибиральниць, а подекуди й нажитися за рахунок гаманця пацієнта.

Також вона вважає, що невиправдане використання бахіл у таких обсягах, як це відбувається зараз – економічно необґрунтовано та не несе відчутної користі ані медзакладу, ані відвідувачам.

«Перекладати на гаманець відвідувачів чистоту медзакладу не є тією моделлю медичної допомоги, до якої варто прагнути. А ще величезна кількість викинутих одноразових бахіл забруднює планету.  Псування екології має набагато гірші наслідки для здоров’я людей, аніж сліди від взуття на підлозі», – вважає в. о. міністра охорони здоров’я України.

У тому, що одноразові бахіли змушують одягати фактично у кожному лікувальному закладі, переконався кожен, хто побував у наших лікарнях.

До речі, ціни на цей засіб захисту у аптеках, які працюють при лікарнях, вищі в рази.

– Одна пара в аптеці лікарні коштує дві-три гривні, тоді як їхня вартість – від 95 копійок, – розповідає буковинка Ярослава Дерев’янко. 

Навіть, аби обстежитися в травмпункті лікарні «швидкої», дівчину змусили одягнути бахіли.

Як повідомили «Шпальті» у Лікарні швидкої медичної допомоги, що на вулиці Фастівській, тут не змушують купувати бахіли, але є вимога дотримуватися чистоти у приміщеннях. Адже згідно з нормою чинного епідемічного законодавства, санітарна обробка і генеральне прибирання в лікарні проводять тричі на день і за графіком – після призначеної години для відвідувачів лікарні.

«Скажімо, якщо в лікарні присутній тільки персонал, який працює в спеціальному одязі, взутті, їм бахіли не потрібні. Але коли пацієнт приходить з вулиці, він несе на взутті бруд, і, можливо, інфекції. Тому вірогідність того, що ця інфекція, яка піднімається в повітря та інфікує, у тому числі і операційні рани – вона збільшується. Тому вважаю, це не зайвий захід. Він не є необхідним, але якщо пацієнт прийшов не зі стерильним взуттям, цей захід не буде зайвим. Бо так ми зменшуємо ризик інфікування», – пояснили у лікарні.

Також у «швидкій» кажуть, що відвідувачі можуть перевзутися у чисті тапочки. Це не обов’язково мають бути бахіли.

Окрім цього, у лікарні зважають на той факт, що відвідувачі приходять у лікарню в ненормований час, призначений для відвідування. Якщо пацієнти будуть дотримуватися графіку відвідувань, захід захисту ніг, не є обов’язковим. Адже після часу, призначеного для відвідувань, проводять генеральне прибирання.

До речі, у приватних лікувальних закладах цей засіб захисту пропонують безкоштовно. Не переживайте, це включено у плату за послуги. Тут у такий спосіб бережуть чистому в приміщенні.

У Департаменті охорони здоров’я Чернівецької ОДА, визнають той факт, що у лікувальних закладах змушують використовувати бахіли. Однак, зазначають, що наразі не мають підстав рекомендувати лікарням скасувати обов’язковість цього засобу захисту, оскільки зауваження пані Супрун про використання бахіл не мають юридичної сили. Тому зараз проводять роз’яснювальну роботу.

«Фактично всюди змушують одягати бахіли. Але методом доказової медицини доведено, що бахіли – такий «захід», який має дуже низьку ефективність. Є сенс одягати їх у погану погоду, коли взуття брудне, але тоді потрібно також й мити взуття, а не одягати бахіли на болото зверху. Насправді, в лікарнях бережуть труд прибиральниць, тому змушують до таких засобів захисту», – вважає заступниця Департаменту охорони здоров’я ЧОДА Марія Поліщук.

За її словами, на теренах пострадянських країн все ще погано врегульований процес, тому ми перебуваємо на стадії відхилення від старих звичок до набуття нових. Побороти цей синдром пострадянщини можна спільними зусиллями пацієнтів, медіа, завдяки соцмережам.

«Можна обговорювати це питання з лікарями установи, де Вас змушують одягати бахіли. Пояснювати, що такий захист немає сенсу. Тим більше, якщо ваше взуття чисте. Якщо взуття брудне, помийте його перш ніж увійти в лікарню, або ж – вдягайте бахіли», – радить Марія Поліщук.

У департаменті охорони здоров’я радять застосовувати сучасний підхід для змін: оприлюднення проблеми в соціальних мережах, тегати керівників закладів, у яких досі вдаються до застарілих заходів.

Також у департаменті охорони здоров’я зважають ще на той факт, що українські міста відрізняють чистотою від Західних країн, у нас брудно. А ще культура не на вищому рівні. Наші люди можуть заходити до лікарні “по коліна у болоті”. Тому варто працювати з обома сторонами, як з лікарями, так із відвідувачами.

До речі, у міністерських кабінетах пропонують подекуди хороші ініціативи, але часто окрім дописів у соціальних мережах вони нікуди не йдуть.

За кордоном ні до чого не змушують

Торік провідувала родичів українців в госпіталі у невеликому містечку Італії. Там ніяких вимог до мене не було. Ніхто не пропонував одягати бахіли чи халат. Відвідувачів пускали зранку до обіду та від обіду до вечора. Але, якщо ти залишався в палаті в обідню пору, ніхто не реагував на це. У лікарняних палатах проводили генеральне прибирання, коли пацієнт йшов на обід. Також там у кожній палаті є окремий санвузол та душова кабіна. У приміщенні лікарні немає неприємного запаху, притаманного українським лікарням.

Ольга Максимюк

 

.

 

 

Коментарі