Аналітика, Новини, Перша шпальта

Як ЧНУ споруджує котеджі для студентів

Про нові й старі бази для практики університету.

На будівництво бази практики для студентів без тендерів і конкурентів керівництво Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича витратило понад 2,3 мільйонів гривень.

Про це свідчить зібрана інформація на «Закупівлі Чернівці».

У вересні 2017 року ЧНУ ім. Юрія Федьковича та ФОП Лапушняк Ганна Григорівна уклали договір щодо будівництва огорожі території бази за 500 тисяч гривень. Уже в травні 2018 року ПП «Єврофасадбуд», згідно з підписаним договором, зобов’язалося збудувати колибу та котедж за 549 тисяч гривень.

У липні 2018 року знову без конкурентів ФОП Гросул Оксана Миколаївна отримала 1 мільйон 250 тисяч гривень на будівництво котеджів, а Мацишин Ярослав Тарасович – 68 тисяч гривень за проектування нових приміщень.

facebook.com/ZakupivliChernivtsi

Отож, як з’ясували «Закупівлі Чернівці», вартість будівництва бази лише за цими договорами становить понад 2,3 мільйонів гривень.

Згідно ЗУ «Про публічні закупівлі», замовник має проводити тендер (відкриті торги), якщо сума замовлення перевищує 200 тисяч гривень (для товарів та послуг) та 1,5 мільйонів гривень (для робіт).

Що каже про спорудження бази практик у Миговому ректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Степан Мельничук:

 

Для чого університету потрібна база в Миговому?

У нас є декілька спеціальностей, які потребують практик в польових умовах: це студенти інституту біології, хімії та біоресурсів і географічного факультету.

Для біологів у нас працюють навчальні бази у селах Жучка, Шепіт, Макарівка. У Жучці та Долішньому Шепоті студенти збирають рослини, у них є пасіки, де вони схрещують бджіл, виконують лабораторні, дипломні, магістерські роботи. У Макарівці трохи гірші умови. У Миговому ми будуємо навчальну базу для студентів географічного факультету.

Ми просили землю для бази саме в Миговому, зокрема, для спеціальності «туризм». Адже там є великий туристичний комплекс, де студенти будуть відпрацьовувати необхідні навички.

Що саме плануєте збудувати в навчальній базі?

Там ми звели один будиночок, потім провели комунікацію, збудували каналізації. Третього року від початку будівництва встановили огорожу. Якщо на навчальну базу приїдуть 30–40 дітей, для них мають бути відповідні умови. Тому ми хочемо збудувати ще один або два котеджі. Залежно від фінансових можливостей.

Коли збираєтеся завершити будівництво у Миговому?

Землю ми отримали ще 10 років тому, будівництво бази триває вже п’ять років. Один будиночок закінчили, зробили паркан, огорожу, комунікаційні системи, плануємо робити фундаменти цих котеджів. Якщо вистачить коштів, закінчимо один або два будиночки до кінця року.

Скільки плануєте витратити?

Вартість спорудження котеджів – приблизно 500–600 тисяч гривень кожен.

Чому кошти на будівництво витрачають без тендерів та конкуренції?

Тендер проводять тоді, коли вартість будівництва – понад 1,5 мільйона гривень. Якщо вартість менша, ми з підрядниками домовляємося самі.

«Тендер – це добре, але тут є свої проблеми».

Якщо вартість будівництва навчальної бази скласти в сумі, то вийде понад 1,5 мільйони гривень. Але будівництво триває 5 років. Припустимо, ми спочатку підготували весь проект, потім провели тендер, і будуємо 5 років. Ми визначили ціни тоді, а будуємо тепер. Що тоді з того тендера?

Тому ми проводимо роботи частинами.

Коли сума не перевищує 1,5 мільйони гривень, ми вибираємо собі, кого хочемо. Університет багато років співпрацює з компаніями і знає, з якою фірмою варто мати справу, а з якою – ні.  

То чи законно роботи для будівництва виконувати частинами, уникаючи проведення тендерів? Про це питаємо авторку дослідження про навчальну базу в Миговому на «Закупівлі Чернівці» Надію Вірну.

«Звичайно, якщо розбивати роботи на частини, то можна уникати тендерів. Це називається дробленням закупівлі. І якщо Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича планує боротись з корупцією, то йому варто уважно прочитати тендерне законодавство та не прикидатись. Окрім цього, у мене питання доцільності такої закупівлі. Адже нам пишуть викладачі і працівники університету, та й в коментарях ми бачимо, що в навчального закладу є інші питання, які потребують фінансування. На жаль, керівництво університету живе за своїми правилами та просто уникає закупівель, і це викликає підозри», – каже Надія Вірна.

Чи проводить дирекція ЧНУ будівництво частинами, щоб уникнути тендеру, а чи просто ділить замовлення між підрядниками, з якими має позитивний досвід роботи, з’ясувати не вдалося.

Як проходить навчальна практика на одній із баз інституту біології, хімії та біоресурсів – у селі Долішній Шепіт розповів “Шпальті” студент кафедри екології та біомоніторингу, який не захотів називати свого імені.

За словами студента, практика тривала один тиждень у червні 2018 року. Проживання на базі було безкоштовним, а харчування коштувало 500 гривень. Під час практики студенти збирали гербарій, вимірювали висоту та діаметр дерев і швидкість течій. Умови проживання студентам не сподобалися. Вода була на кухні, а кухня – в окремому від кімнат приміщенні. Подушки були брудними та старими. До того ж, погода тоді була поганою, і грітися доводилося буржуйкою.

База для практики студентів у с. Долішній Шепіт

База для практики студентів у с. Долішній Шепіт

База для практики студентів у с. Долішній Шепіт

Фото Юлії Драган

 

 

Коментарі