Новини

Десяток чернівчан та декілька дітей. На Центральній площі провели акцію у День народження Сенцова. Фото

Сьогодні йому виповнилося 42 роки.

На Центральній площі пройшла акція на підтримку незаконно ув’язненого українського режисера Олега Сенцова. На мітинг  прийшло небагато людей: декілька громадських активістів, журналісти та перехожі чернівчани, які в той час перебували на площі.

Сьогодні така акція є всеукраїнською, адже 13 липня Олег Сенцов святкує своє 42 день народження. У Чернівцях захід на підтримку режисера проходить втретє.

Координатор акції у Чернівцях Ольга Калиновська розповіла, що такий захід у нашому місті щоразу є не велелюдним.

«Дві попередні акції говорять про те, що буковинці не знають про Олега Сенцова. Сьогодні ми зібралися, аби привітати його з днем народження. Ми записуємо відеопривітання та надсилаємо запис до столиці, де його додадуть до великого загального відео. Пізніше ці звернення розішлють в Європарламент та інші установи», – каже пані Ольга.

За її словами, людей сьогодні небагато, проте це значно більше, аніж під час проведення попередньої акції.

Журналістка Христина Петренко щоразу приходить на акцію і розмірковує над тим, чому чернівчани не відвідують такі заходи.

«Під гаслом “Free Sentsov” ми говоримо про свободу для усіх 70 політвязнів, яких зараз незаконно утримують в Росії. Дуже соромно, що у Чернівцях такі акції збирають мало людей. Напевне це через байдужість, щоразу, коли ми збираємося, люди проходять і тихо кивають головами. Ми маємо бути свідомими».

Нагадаємо, 11 травня 2014 року Федеральна служба безпеки Російської Федерації затримала Сенцова у Криму. Пізніше його перевезли до Москви, у слідчий ізолятор у Лефортово. Кінорежисера звинуватили у тероризмі та незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи його називали організатором диверсійно-терористичної групи. 

Христина Тимофійчук

Фото Юлії Драган

 

Коментарі