Новини

Сміття Чернівців. Чому «пахне» та хто має мити сміттєві баки. Фото

Сміттєві баки миють раз на квартал, бо немає спеціальної техніки.

Пройти влітку повз декотрі сміттєві баки – це справжнє випробування. А для людей, у кого вони розміщені під вікнами квартири чи офісу, й поготів. У спеку вони мають досить таки неприємний запах та непривабливий вигляд.

Торік чернівчани зареєстрували на сайті міської ради електронну петицію з проханням привести до порядку сміттєві контейнери у Чернівцях: помити та пофарбувати.

«Зараз літня пора і, проходячи повз сміттєві контейнери, можна задихнутись. Пропоную проголосувати за те, щоб абсолютно всі сміттєві контейнери періодично чистили і за можливості привели в порядок», – пише в тексті петиції її автор Іван Костюк.

Сьогодні ситуація схоже не змінилася: сміттєві баки не стали привабливішими та чистішими.

Як повідомили у департаменті житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради, підприємства, які займаються вивезенням твердих побутових відходів, миють баки раз на квартал. Це комунальне підприємство «Чернівціспецкомунтранс» та приватна фірма «Альтфатер».

Державні санітарні норми зобов’язують проводити періодичне миття та дезінфекцію сміттєвих контейнерів (влітку не менше 1 разу на 10 діб, в інший період – не менше 1 разу на місяць).

«Сміттєві баки повинні мити частіше, але наразі у Чернівцях немає спеціальної техніки, яка це може робити. Але наразі її немає у жодному обласному центрі, окрім Києва, – зазначив заступник керівника департаменту ЖКГ Олег Пилип’як.

Ці підприємства вивозять по декілька контейнерів з міста та миють їх на своїй території.

Однак уже у вересні Чернівці отримають спецмашину, яка зможе мити контейнери на місці, без вивезення.

«Міська рада уклала лізингову угоду, ми закуповуємо для Спецкомунтрансу шість автомобілів на базі марки «Форд» для вивезення твердих побутових відходів. Одна із машин має функцію миття сміттєвих баків», – каже Олег Пилип’як.

Також міська рада закупить 192 нових сміттєвих баки. Наразі провели тендер та уклали угоду на закупівлю. Очікують їх в середині серпня-початку вересня.

У міській раді вважають, що одна із причин неприємного запаху від сміттєвих баків це те, що люди не сортують побутові відходи.

 

В Італії сміттєві баки «не пахнуть»

Чернівчанка Галина, яка проживає в Італії у курортному містечку близько за 200 кілометрів від Мілану, розповідає, попри шалену спеку, там сміттєві контейнери не мають такого різкого запаху.

«Тут є контейнери для різних видів відходів. Окремо для скла, паперу, пластику, продуктових відходів тощо. Італійці сортують сміття. Крім того, із баку з продуктовими відходами вміст вивозять два рази за день», – каже жінка.

За словами чернівчанки, українці в Італії теж навчилися сортувати сміття і вдома намагаються дотримуватися цих правил. Але на рівні влади ще не створили умов для сортування відходів окремо на пластик, папір, скло та побутові відходи.

Ольга Максимюк

Фото Юлії Драган

 

 

Коментарі