Новини

Столітня історія в малюнках. Чернівчанам презентували чеські комікси

Представили серії коміксів з 1922 року і до сьогодення.

3 липня у Літературному целанівському центрі відкрилася виставка чеських коміксів «Тим часом в іншому місці». Проект відбувся з нагоди 100-річчя від заснування Чехословаччини, адже сучасний чеський комікс вирушив до свого читача одночасно із появою спільної держави чехів та словаків.

Організатори розповіли, що особливість виставки у тому, що комікси, здавалося б, цілком дитячий вид літератури, можуть порушувати глобальні проблеми людства, критикувати політичні сили чи устрій в країні.

«Творці коміксів словами «Тим часом в іншому місці» попереджають своїх читачів про те, що у запропонованій розповіді настає певний перелом – дещо змінилося, щось буде по-іншому. Адже зовсім не кожну історію – цілком вигадану чи засновану на правдивому історичному підґрунті – можна без важливих втрат передати лише з однієї точки зору», – розповіли організатори.

Чернівчанам представили серії коміксів з 1922 року і до сьогодення: від історій про в’язня Дональда Дака до буднів торговців людьми, від описів британських військових під час Другої світової війни до президента Трумена, якого позиціонують як недолугого Супермена.

«Вирішила піти на цю виставку, бо дуже люблю комікси. Хотілося б побачити, якими вони були колись, якими є зараз. Всі чомусь звикли, що комікси можуть розповідати тільки про людей з надможливостями в якійсь казковій, вигаданій формі, а їхніми основними читачами є діти. Ця виставка показує, що мистецтво коміксу надзвичайно різноманітне та глибоке. Це справді дуже захоплює, коли про те, що стає головними темами якихось політичних дискусій, мотивами для проведення референдумів, акцій протесту, говорять у такій простій формі – за допомогою малюнків і хмарок з кількома словами», – розповіла відвідувачка виставки Анастасія Агатій.

Виставка триватиме до 17 липня. Вхід вільний.

 

Анна Колісник

Фото: Анна Перегінчук

 

 

Коментарі