Новини

Площі Чернівців. Чому вони втрачають популярність та чого їм не вистачає

Міські площі потребують ремонтів та пристосування до реалій сьогодення.

 

У кожному місті площі виконують певну функцію та несуть якесь соціальне навантаження. У Чернівцях міські площі дійшли до стану недалекого від колапсу, коли капітальний ремонт є обов’язковим.

Чому розвиток п’яти чернівецьких площ зупинився фактично на рівні радянщини, чого не вистачає на них, та якими ці осередки відпочинку хочуть бачити чернівчани, намагалися з’ясувати журналісти «Шпальти».

Декілька лавиць, дерев, занедбаних фонтанів та потрощена плитка, такий вигляд мають площі Центральна, Театральна, Філармонії, Соборна та Пресвятої Марії. Безхатьків на лавицях та послід голубів часто спостерігають містяни й туристи у цих місцях.

Про те, що площі давно потребують ремонту, видно неозброєним оком. Однак у місті немає, ані програми капітального ремонту площ, ані програми їхнього розвитку.

У міській раді розповідають, що площі міста, як і дороги, потребують негайного втручання, але все зупиняється на рівні розмов. Востаннє капітальний ремонт пережила до 600-літнього ювілею Чернівців площа Пресвятої Марії. Проект реконструкції Центральної площі, який теж планували розпочати ще 10 років тому, не отримав схвалення. Після конкурсу на кращий проект реконструкції Соборної, який провели торік, досі тут нічого не зробили. Театральна площа та Філармонії теж роками без змін.

«Чернівецькі площі дійшли до тієї точки, коли потребують негайного втручання. Але кожна площа це важливий містобудівний аспект, який просто так змінювати не можна. Якщо хочемо просто ремонтувати, треба замовляти проект капітального ремонту. Але будь-яка площа не може пройти, я вважаю, за принципом капітального ремонту, бо мають незначні недоліки, які ми можемо виправити», – вважає головна архітекторка Чернівців Наталія Хілько.

За її словами, наразі площі викликають у містян лише синдром звикання. Тобто, люди звикли приходити на певну площу і в них є спогади, наприклад, яким усе тут було 20-30 років тому, тож спрацьовує ефект ностальгії. Тому у місті на будь-які зміни містяни реагують агресивно, зазначила головна архітекторка.

«Управління містобудування та архітектури готове підтримувати ініціативи громадськості, але зараз навіть готові проекти з капітального ремонту об’єктів зупиняються на етапі виготовлення проектно-кошторисної документації. Усе впирається в кошти», – каже Наталія Хілько.

Попри це вона вважає, що наразі кожна площа виконує якусь функцію, хоча й може бути не цілком привабливою для всіх містян.

Чернівчани на Фейсбук сторінці «Шпальти» висловили свої побажання щодо облаштування та функцій площ міста. Зокрема, містяни відзначили, що на площах немає того, за чим би люди приходили: затишних місць, де можна просто посидіти, порозважатися, насолодитися ароматом квітів; немає на що подивитися, де поспівати, потанцювати, сфотографуватися. Також не вистачає навісів, затінку, дерев та квітів, фонтанів.

Читачі відзначили, що хотілося б більше місць із морозивом. А ще вважають за потрібне обмежити рух транспорту поруч із площами.

Центральна площа

Нині площа у центрі Чернівців має жалюгідний вигляд. Фонтан, який потребує ремонту та клумба – єдині прикраси цього місця відпочинку. Також рятує банер на сірій стіні позаду пам’ятника Тарасові Шевченку, який інформує про 600-літній ювілей міста.

Коментар від влади: потрібно вибрати кращий проект реконструкції на конкурсній основі. Наразі питання відновлення дерев на площі є дискусійним, бо у Європі площі роблять відкритими, щоб спостерігати за архітектурою.

Водночас дерева будуть виконувати не тільки функцію затінку, а й поглинання шуму транспорту й пилу.

Окрім цього, під час реконструкції площі варто врахувати важливий момент: вулиця Ольги Кобилянської завершується  складною проїжджою частиною, де тимчасова зупинка автівок. Відповідно, великий потік людей із пішохідної вулиці впирається у машини, а це недопустимо.

Що пропонують чернівчани: відремонтувати фонтан, встановити точку з продажу морозива, озеленити площу.

 

Театральна площа

Наразі тут потребує ремонту та упорядкування плитка, зірки на «Алеї слави».

Тут не зручна транспортна розв’язка, площу з усіх боків оточує дорога. 

Коментар від влади: раніше планували видозмінити площу, зробити її доступнішою, додати більше лавиць та встановити пандуси. Але в процесі експлуатації з’ясували, що людям подобається лежати на траві на Театральній площі. Тому це потрібно підсилювати, збільшувати територію зеленого покриття.

Що пропонують чернівчани: забрати МАФ, де торгують морозивом, відремонтувати зірки на «Алеї зірок». 

Площа Пресвятої Марії

Після капітального ремонту до 600-літнього ювілею Чернівців тут мало що нагадує про ремонт. Плитка потріскала, фонтан не працює, площа не стала популярною серед містян. Також вона недоступна для маломобільних верств населення (візки потрібно зносити, або об’їжджати площу з боку вулиці Сагайдачної).

Коментар від влади: Реконструкція площі 2008 року було вдалим та цікавим рішенням. Але тоді не врахували доступність до площі маломобільних верств населення.

Раніше площа виконувала функцію відпочинку, нині її облюбувала молодь, яка катається тут на скейтбордах. Бо у місті немає відповідного майданчика. Аби скейтбордисти не псували покриття площі, потрібно передбачити місце для занять цим видом спорту.

Що пропонують чернівчани: облаштувати пандуси, відновити площу.

 

 

Площа Філармонії

Це місце, куди туристи приходять сфотографуватися з голубами. Поміж плиток проросла трава. На частині площі встановили столики з парасольками.

Коментар від влади: Провели конкурс на реконструкцію площі, але громадськість не схвалила проект. Потрібно шукати компроміс, бо частина людей хоче, щоб ця площа була тихим місцем, інша – розваг та столиків для пива.

Що пропонують чернівчани: очистити від трави, яка проросла поміж плиткою, відновити фонтан і східці, прилаштувати в інше місце безхатьків, які сплять на лавицях.

Соборна площа

Часто на лавицях міста можна побачити безхатьків, які тут сплять. Площу розділяє дорога з насиченим рухом транспорту. На частині площі, де встановлюють новорічну ялинку, всього декілька лавиць та дерев. Єдине місце, яке тут облюбувала молодь, це парклет з боку вулиці Івана Франка.

Коментар від влади: ми провели конкурс на кращий проект, але робота призупинена на етапі виготовлення робочого проекту. Адже згідно із кошторисом цей проект потребує майже 900 тисяч гривень. На конкурсі ми обрали проект з кращою концептуальною ідеєю, це не просто ремонт площі, а видозміна її до сучасних потреб. Але для її реалізації потрібна підтримка активістів, громадськості, відповідних служб, які відповідають за зміну транспортної розв’язки. Наразі немає ані коштів, ані підтримки. Один архітектор не може ініціювати такі зміни.

Що пропонують чернівчани: висадити ялинку, більше квітів та зелені, встановити додаткові лавиці.

 

Ольга Максимюк

Фото Юлії Драган

 

 

 

 

Коментарі