Новини

Навіщо усім потрібен власний лікар

Найважливішим моментом є не спеціалізація, а рівень довіри між лікарем і пацієнтом.

expres.ua

Сімейний лікар Ігор Заставний зруйнував міф та на прикладі власної роботи розповів навіщо нам усім потрібен власний лікар. Адже існує міф, що краще звертатися до вузьких спеціалістів за потреби, а лікарі загальної практики не потрібні, – про це пише на своїй сторінці у Фейсбук в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Сімейний лікар потрібен:

1. Найважливішим моментом є не спеціалізація, а рівень довіри між лікарем і пацієнтом.

2. Часто люди думають, що їм краще йти до вузьких спеціалістів, натомість повертаються до свого сімейного лікаря у кінцевому результаті.

Наприклад, пацієнт, який скаржиться на дискомфорт в ділянці серця, іде до кардіолога. Для цього він чекає на запис кілька днів, потім – чекає в черзі дві години.

Кардіолог оглядає його і скеровує на ЕКГ і до невропатолога. У черзі на обстеження він проводить ще годину, до невропатолога потрапляє через тиждень.

Потім знову чекає в черзі до кардіолога, щоб доктор сказав йому, що це не кардіологічна патологія.

Щоб з’ясувати це пацієнт витратив власний час, час фахівців, а найгірше – не розпочав справді необхідне лікування.

Значно простіше, коли людина йде до свого лікаря із надання первинної медичної допомоги, якому довіряє і знає, що якщо він не здатен буде вирішити проблему, то точно знає – хто здатен.

3. Сімейний лікар – це менеджер людини у заплутаній і непростій системі охорони здоров’я.

Коли людина налагоджує стосунки зі своїм довіреним лікарем, то зазвичай починає радитися і щодо своїх подальших дій навіть вже на вторинному рівні надання медичної допомоги, хоч це здавалося б, вже не є в компетенції сімейного лікаря.

4. Дослідження свідчать, що люди справді живуть довше і здоровіше, якщо мають свого лікаря. Коли людина регулярно ходить до одного й того самого фахівця – між ними виникає довіра. А це допомагає пацієнту більш відкрито розповідати про свої проблеми, вчасно приходити на всі профілактичні огляди, сумлінно дотримуватися рекомендацій. Лікар у свою чергу краще розуміє потреби пацієнта та може призначити найбільш оптимальну профілактику та лікування.

 

 

 

Коментарі